Začinsko bilje spremno je zavladati vašim balkonima: imamo savjete za uspješan uzgoj

Lijepo vrijeme ljubitelje vrtlarenje motivira za uređenje svojih balkona, vrtova ili povrtnjaka. No, možda među vama postoje oni koji misle da nisu stvoreni za ovaj divan hobi ili da jednostavno nemaju dovoljno prostora. Mi smo tu da vas razuvjerimo i pokažemo da ćete, uz par naših prijedloga, sigurno uspjeti.

 


Jednostavne za uzgoj, ljekovite i savršen dodatak svakom jelu – začinske biljke sjajne su za početnike. Načini na koje ih možete posaditi su nebrojeni pa evo nekoliko naših prijedloga:

FOTO:FREEPIK

ZAČINI U TEGLI

Tegle su savršene za balkone i manje terase. Ako uživate u mediteranskom ugođaju onda je odabir tegli od terakote idealan za vas. Uz kombinaciju mirisa, lako ćete otploviti na neku dalju destinaciju.

FOTO:PEXELS/COTTONBRO STUDIO

Majčina dušica, kadulja, ružmarin, francuski estragon i origano su ljubitelji sunca, a peršin koji ćete svakodnevno koristiti u kuhanju ipak stavite u hladovinu.

Ako ste ljubitelji recikliranja, očistite konzerve, iscrtajte razne oblike ili ih jednostavno ostavite u originalnom izdanju i u njih posadite biljčice.

FOTOT: FREEPIK

SANDUČIĆ JE RJEŠENJE ZA ONE BEZ BALKONA

Mnogi žive u stanovima bez balkona no to vas ne treba obeshrabriti. Sve što trebate je dobro pričvrstiti teglu za cvijeće na prozorsku klupčicu. Ne zauzimaju previše prostora, a razveselit će vas pri svakom pogledu kroz prozor. Što se sadnje tiče, vodite računa da svaka biljka ima dovoljno prostora za rast.

FOTO: MARCUS SPISKE / UNSPLASH

VERTIKALNI VRTOVI

Za sve vas koji se borite s nedostatkom prostora, ovo mi moglo biti idealno rješenje. Ne samo što je praktično, ovo rješenje je vrlo dekorativno. Najjednostavnija verzija je da na zid postavite letvice na način kako se vama najviše sviđa. I nakon toga sve što trebate je omotati vezice oko tegle i čvrsto ih pričvrstiti oko letvice.

Plastične vezice kao i letvice možete pronaći u skoro svakom većem centru koji prodaje artikle za vrtove i vinograde. U svaku teglu dodajte sloj kamenčića za drenažu prije dodavanja zemlje i bilja.

Foto: Remodelista

SUPER IDEJA ZA OSVJEŽENJE ZIDA

 


ZAČINI U PALETI

Palete pričvrstite na zid ili jednostavno naslonite na zid. U već napravljene utore nanesite zemlju i zasadite začine po želji. Ako ste kreativniji svakako se odvažite na bojanje paleta. Ispod svake biljke napišite njeno ime. Ne zaboravite paletu prebojiti zaštitnim lakom kako bi duže trajala.

POSADITE BILJKE NAOPAKO

Foto: Momma on the move

A SADA MALO O SAMIM BILJKAMA…

Biljke koje vole biti zajedno posađene su kadulja, majčina dušica, ružmarin, mažuran, lavanda i origano. Budući da metvica raste brže od ostalih biljaka i mogli bi ih zagušiti, posadite ju na zasebno mjesto.

Ne zaboravite izbušiti male rupice za drenažu. Najbolje bi bilo da ih  grupirate prema njihovim zahtjevima. Zajedno trebaju ići one koje npr. vole više vode i sunčanu stranu balkona.

Redovito branje i uklanjanje cvjetnih stabljika potaknut će rast svježeg lišća.

FOTOT: FREEPIK/DACHU83

 

Komentari