UREĐENJE MODERNE BLAGOVAONICE: što sve trebate znati prije nego krenete na opremanje

Uređenje blagovaonice nerijetko se dogodi ‘usput’ jer više pažnje poklanjamo ostatku socijalne zone – kuhinji i dnevnom boravku. No, konačnom izgledu ovog dijela doma doprinose svi njegovi elementi, pa osmišljavanju blagovaonice treba posvetiti punu pažnju

 

 

 

Blagovaonica je mjesto okupljanja u domu, u kojoj vrijeme provodimo ne samo uživajući u objedu, nego i razgovoru s obitelji i prijateljima kojima iskazujemo gostoprimstvo. Ovaj prostor stoga za nas ima i veliko emotivno značenje – tu nastaju nezaboravne uspomene na mnoga druženja, blagdane, proslave…

No, dogodi se da u opremanju ovog dijela stana više pažnje pridajemo kuhinji i dnevnom boravku, pa se uređenje svede na brzinsku, pa i usputnu nabavku stola i stolica te eventualno tepiha. Ponekad je to i zbog činjenice što je blagovanje dio otvorene dnevne zone i zauzima vrlo malu površinu. Ipak, i u takvim slučajevima, blagovaonica zaslužuje više truda prilikom opremanja.

Stol Mikado i stolice Amelie, Calligaris / Foto: Meblo Trade

Na što sve morate paziti prilikom opremanja, saznajte u nastavku teksta koji smo realizirali uz pomoć tvrtke Meblo Trade. Usput se inspirirajte njihovim linijama modernih i atraktivnih blagovaonica koje su i nas oduševile svojim dizajnom i funkcionalnošću.

Stol Omnia i stolice Rosie soft, Connubia, Calligaris / Foto: Meblo Trade

 


VAŠE POTREBE I ŽELJE

Sve uvijek kreće od ideje i onoga što nam treba, pa tako i opremanje blagovaonice. Potrebno je o razmisliti o potrebama i željama vezanima za prostor blagovaonice i sve staviti i na papir jer ćete tako imati sve na jednom mjestu. To će vas potaknuti da se sjetite još nekih bitnih stvari za kreiranje blagovaonice. Razmislite o tome što sve treba imati vaša blagovaonica s obzirom na broj članova, vaš životni stil odnosno hoćete li je koristiti i za neke druge namjene osim objedovanja. Isto tako, posvijestite si i svoje želje – koji stilovi vam se sviđaju, kao i oblici, boje i teksture. Tako će blagovaonica postati funkcionalna i estetska oaza.

Stol Vortex, i stolice Annie, Calligaris / Foto: Meblo Trade

Ako volite često pozivati goste i vaša blagovaonica je mjesto velikih druženja, onda morate razmišljati da vam treba veći stol, što možete riješiti odabirom modela koji se može razvući što povećava plohu stola.

Stol Link i stolice Sonny, Midj / Foto: Meblo Trade

Blagovaonica često služi i za druge aktivnosti – pisanje zadaća, rad od kuće, hobije… U tom slučaju bilo bi dobro osigurati komodu ili zidne ormariće na koje ćete moći pohraniti sve predmete koji će smetati za vrijeme blagovanja. U njih ćete moći odložiti i radni i školski pribor, računalo, opremu za hobi..

Drugi problem je što u opremanju prostora krenemo obrnutim rasporedom baveći se prvo detaljima. Uređenje bi svakako trebalo krenuti od osnovnih komada namještaja – stola i stolica, a zatim se kreće na druge elemente – komodu, regal, tepih.

Stol Forest i stolice Suite, Midj / Foto: Meblo Trade

 


ATMOSFERA I STIL

Također, bitno je odrediti kakvu atmosferu želimo u blagovaonici i kakav dojam želimo da ostavlja na nas, ali i sve ostale koji će boraviti u njoj. Toplina i ugoda su svakako najpoželjnije – svi želimo osjetiti atmosferu doma u ovoj prostoriji, no ona se može postići ne samo rustikalnim stilom i toplim, zemljanim tonovima te namještajem od prirodnog drva.

Pastelne nijanse, tapecirani dijelovi, podne i zidne obloge, rasvjeta i detalji uvelike doprinose toj toplini. Stoga i minimalistički ili pak elegantno opremljene blagovaonice itekako mogu biti tople i ugodne. Bitno je unijeti elemente koji tome doprinose. Inspiracija će vam uvelike pomoći u tome, kao i savjeti dizajnera interijera.

Stol Atlante i stolice Sophia, Calligaris / Foto: Meblo Trade

Također, bitno je da izgled blagovaonice uskladite s ostatkom dnevne zone, naročito ako je riječ o otvorenom prostoru. No, vodite računa da vas to usklađivanje ne dovede da se blagovaonski dio stopi pa tako i izgubi u open spaceu. Potrebno bi bilo vizualno naglasiti da se radi o zasebnoj zoni unutar velikoga prostora.

To uvijek možete učiniti odabirom stolica koje imaju posebniji dizajn ili boju zatim tepihom, visilicama ili jednostavno odabirom materijala stola i stolica. Pripazite ipak da boje i uzorci ne budu odviše nametljivi.

Stol Avola i stolice Baldo, Miotto / Foto: Meblo Trade

 


TRENDOVI

U opremanju blagovaonice, kao i svakog drugog prostora, vrlo je bitno, bez obzira koliko im možda niste skloni, informirati se trendovima. Čak i kada želite retro blagovaonicu koja odiše tradicijom ili rustikalnim stilom. Uključivanje trendova u smislu dizajna, boja, uzoraka i materijala donosi osvježenje svakom prostoru te ga čini znatno atraktivnijim.

Blagovaonica opremljena uz osluškivanje trendova bit će svima privlačan dio doma. Razmislite zato o tapeciranim stolicama, naglašenim visilicama koje mogu doći i kao raster, tamnim bojama stolova kao i onih s uzorkom mramora.

 

Stolice Salgari i stol Moena, Miotto / Meblo Trade

Bez obzira koji stil odabrali, trendovi donose i koncept u kojem stolice i stol nisu dio iste garniture. Osim što ne trebaju biti dio iste garniture i razlikovati se po dizajnu i materijalu, također je dobro razmisliti o konceptu različitih stolica za istim stolom. Tako ćete unijeti originalnost.

 


DIMENZIJE PROSTORA I NAMJEŠTAJA

Jedna od najčešćih grešaka u opremanju blagovaonice je što u slijeđenju svojih želja vezanih uz izgled i postizanje željene atmosfere zaboravimo prostor koji imamo na raspolaganju. Točnije, njegove dimenzije i organizaciju svih elemenata. U suprotnom, dogodit će se da će namještaj biti preglomazan za mali prostor te će ometati normalno kretanje i boravak u blagovaonici. Potrebno je da svatko tko sjedi za stolom ima dovoljno komocije i mjesta kao i prilikom ustajanja.

Stolice Alu, Connubia, Calligaris / Foto: Meblo Trade

 


Problem je kada za veliki prostor nabavimo vrlo male komade namještaja koji onda ne dolaze u potpunosti do izražaja. U tom slučaju, stol je dobro postaviti u samo središte prostorije, a za blagovaonice manje kvadrature preporučuje se pozicioniranje što bliže jednom od zidova. U malim blagovaonicama razmislite o okruglom stolu, kao i klupi od zida do zida kao i stolicama na sklapanje.

Stol Stellar i stolice Liberty, Calligaris / Foto: Meblo Trade

Ne zaboravite na tepih – on će vam biti veliki saveznik ne samo u praktičnom nego i stilskom pogledu. Zaštitit ćete podove na vrlo frekventnom mjestu u domu, a i oplemenit ćete cijeli prostor. Tepih svakako treba biti veći od površine stola i stolica, a idealno bi bilo da su nožice, i kada ustajete od stola, još na tepihu.

 


KVALITETA NAMJEŠTAJA

Prilikom kupovine vođeni smo svojim stilskim preferencijama te prostorom kojim raspolažemo. Naravno, i iznosom koji smo spremni izdvojiti za našu novu blagovaonicu. Svakako prilikom odabira namještaja, prije svega stola i stolica pazite na udobnost stolica. Kvaliteta i stabilnost stolica i stola su bitan kriterij jer je ovo dio doma koji je vrlo frekventan i dosta se koristi.

 

Stol Soriano XL i stolice Salice, Miotto / Foto: Meblo Trade

Također, s obzirom na svoje potrebe i životni stil, odaberite materijale koji će biti funkcionalni. Imajte u vidu da će drveni i namještaj od kvalitetne plastike biti bolji izbor od tapeciranih stolica i staklenog stola te sjajnih metalnih dijelova ako imate malu djecu. I na koncu, vodite računa koliko su odabrani materijali otporni na grebanje te laki za održavanje.

Stol Alfred i stolice Apelle, Midj / Foto: Meblo Trade

 


PROMO

 

 

Komentari