Biljke koje će uspijevati i u dijelovima doma rijetko obasjanim suncem

Smatrate da niste ‘tip za biljke’ i da one nisu za vaš dom? Predstavljamo vam pet prekrasnih cvjetova koji nisu zahtjevni za održavanje i koji će sjajno funkcionirati i u sjenovitim interijerima, u kojima baš i nema dovoljno prirodne svjetlosti

 

 

ZAMIJA

Sukulentna i zimzelena biljka poznata i pod imenom zamioculas dolazi iz istočne Afrike i sve češće svoje mjesto nalazi i u našim domovima. Razlog je, osim lijepog i atraktivnog izgleda i njezina nezahtjevnost. Najbolje će uspijevati ako je stavimo na blago zasjenjeno i toplo mjesto, no pazite da ne bude na direktnom suncu. Uspjet će i na mjestima gdje nema puno svjetla. Optimalna temperatura za zamiju je od 20 do 25 stupnjeva. Ako ju nabavite zimi, ne brinite ako ne raste, to će se dogoditi tek u proljeće. Budite oprezni sa zalijevanjem jer zamija ne voli previše vode – jednom mjesečno bit će sasvim dovoljno.

 

Foto: Design Hunter

 

MONSTERA

Omiljena je sobna biljka jer ima lijepe dekorativne listove i raste do tri metra uvis, a nije zahtjevna za uzgoj. Filadendroni ne vole direktnu sunčevu svjetlost i uspijevat će u sjenovitim mjestima, ali pazite da zemlja ima dovoljno vlage. Monstera voli sjenovita i prostrana mjesta u kući, a vrlo je važno ne rezati vanjske korijene jer oni čine potporanj cijelog biljci. Zalijevajte tek kada se osuši gornji sloj zemlje.

 

Foto: Essential Home

 

 

ASPIDISTRA

Osim što jako lijepo uspijeva i u sušim ili vlažnim uvjetima, elegantna i vitka aspidistra sjajan je odabir za sve one koji zaboravljamo zalijevati redovno cvijeće i imamo dom bez previše prirodne svjetlosti. Nemojte ju uzeti ako želite biljku koja jako brzo raste jer njoj treba vremena, ali kada izraste ima lijepe i velike, tamnozelene izdužene listove.

 

 

Foto: Unsplash

 

 

BOSTONSKA PAPRAT

Ova razigrana biljka idealna je dnevni boravak rijetko obasjan suncem. Budući da paprat raste u šumama na tlu, nije naviknuta na direktno sunčevo svjetlo. No, jedan zadatak ipak ne možete izbjeći. Paprat uspijeva u vlažnim uvjetima pa ju s vremena na vrijeme osvježite vodom, najbolje poprskajte listove. Budući da vole vlagu, paprati su odlične i za kupaonicu.

 

 

Foto: Bakker.com

 

DIFENBAHIJA

Vrlo osjetljivana direktnu svjetlost, difenbahiji odgovara prozor s gustom zavjesom, posebice u proljetnim i ljetnim mjesecima. Kod njezinog uzgoja vrlo je bitno zalijevanje, koje mora biti umjereno i redovito. Biljku se može zaliti i pustiti da se supstrat malo prosuši. Kod niskih temperatura biljka stradava, te joj odgovaraju temperature između 16 i 27°C.

 

Foto: Bakker.com

 

Komentari