Opremate malu kupaonicu? Evo pet zlatnih pravila kojih se trebate držati

Mali prostori znaju zadavati muke prilikom planiranja i osmišljavanja te uvijek iziskuju više kombiniranja, opreza i umješnosti. Zato prije nego krenete na posao opremanja svoje mini kupaonice, dobro se pripremite i informirajte

 

Htjeli bismo da i u kupaonici sve bude funkcionalno, ali i lijepo. Često nas u našim zamislima i željama osim financija, najviše bojkotiraju skromni kvadrati. Rijetki su oni koji imaju kupaonicu u kojoj ne manjka prostora. Obično je takav slučaj u obiteljskim kućama, u kojima se moglo ostaviti dovoljno prostora i za ostavu, kupaonicu, hodnik… No, ako živite u prostoru koji ima mali prostor predviđen za kupaonicu, dobro je znati nekoliko pravila prije nego krenete u njezino osmišljavanje odnosno adaptaciju. Ovi savjeti pomoći će vam i da prostor izgleda veći nego jest.

 

Foto: Darko Mihalić

 

RASPORED SANITARIJA I NAMJEŠTAJA

Dobar raspored sanitarija i namještaja ključ je za male kupaonice. Tuš kabina umjesto kade jedno je od osnovnih pravila. Ponekad je teško ukomponirati ormariće i police među postojeće sanitarije, pa je najbolje rješenje izrada namještaja po mjeri. Tako će vam se uštedjeti prostor i namještaj prilagoditi vašim stvarnim potrebama. Iskoristite kuteve i u njih stavite ormariće. A ako ormarić nikako ne stane tamo, onda je rješenje manji zidni umivaonik iznad kojeg će se postaviti ogledalo s jednom malom policom.  Ispod umivaonika možete staviti plastičnu kutiju za skladištenje, ili pomični ‘etažer’ s policama, koji ćete micati po potrebi.

 

Foto: Darko Mihalić

ODABIR SVIJETLIH BOJA

Bijela, bež i svijetlo siva najbolja su osnova za male kupaonice, a čine izvrsnu kombinaciju s nježnim pastelnim bojama. U svakom slučaju, ne pretjerujte s kombinacijama boja. I jarke boje dolaze u obzir, ali neka one onda budu baza na koju ćete stavljati svijetli namještaj i sanitarije.  Kada je riječ o pločicama, birajte one manjih formata, a ozbiljno razmislite i o mozaik pločicama.

 

Foto: Darko Mihalić

 

KLIZNA VRATA

Za klasična ulazna vrata u kupaonicu, kao i ona od tuš kabine i kade, potrebno je više prostora, kojeg ionako kronično nedostaje u malim kupaonicama. Rješenje je u kliznim vratima, samo što ona u slučaju  kada i tuš kabina mogu biti i prozirna. Klizna vrata odlična su solucija i za ormariće.

 

ŠTO MANJE OTVORENIH POLICA

Kao što tamne boje nisu poželjne, tako u malim kupaonicama treba izbjegavati previše dekorativnih detalja i otvorenih polica. Mali prostori vole red i čistoću, a detalji i police mogu odavati dojam natrpanosti pa i nereda.  Također, u ovakav prostor uvijek dobro dođu i velika ogledala, koja se mogu postaviti čak preko cijelog zida.

 

Foto: Darko Mihalić

 

POMNO OSMIŠLJENA RASVJETA

Razmještaj i tip rasvjetnih tijela u malom prostoru bitna su stavka. Pored centralnog rasvjetnog tijela na stropu dobro je imati i pomoćna – iznad ogledala, umivaonika ili ugrađenog u kupaonske ormariće. Tako će prostor dobiti na atmosferi, ali i prostornosti.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Darko Mihalić
Komentari