15 PRAKTIČNIH IDEJA: kako sve možete organizirati prostor za odlaganje u kupaonici

U maloj kupaonici najveću muku nam predstavlja kako ubaciti sve potrebne elemente, a da prostor izgleda lijepo i skladno. Dajemo vam ideje kako pored kade, tuš kabine, umivaonika i školjke osigurati mjesto za pohranu ručnika, higijenskih potrepština i sredstava za čišćenje

 

 

 

Pored osnovnih elementa u kupaonici koje čine kada odnosno tuš kabina, umivaonik i školjka, mjesta bi trebalo naći i za pohranu ručnika, sredstava za higijenu i uljepšavanje, kao i čišćenje. No, obično se dogodi da kozmetika u neseseru pada s umivaonika, deterdženti stoje na podu pored školjke, kao i toaletni papir, dok na policu iznad umivaonika naguramo sredstva za higijenu.

A ručnike – njih uglavnom držimo u komodi u hodniku ili spavaćoj sobi. Vrijeme je da sve to smjestite u prostor kamo i pripada – kupaonicu, a da sve izgleda uredno i da nema dojma prenatrpanosti.

Pored ormarića ispod umivaonika i police iznad njega, evo kako još možete osmisliti prostor za pohranu u svojoj kupaonici!


Foto: Sergej Krasjuk

1.

Kada nedostaje prostora, uvijek je dobro imati namještaj koji ne ide sasvim do poda. Komodama i ormarima na nožicama a naročito onima koje pričvršćene u zid te izgledaju kao lebde i ne opterećuju prostor. Usto, iako se na prvi pogled tako ne čini, kretanje ovakvim prostorom je lakše. I još jedna bitna stvar: ovakvi elementi olakšavaju čišćenje!

 


Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

2.

Vodokotlići nove generacije su gotovo uvijek ugradbeni, što stvara slobodan prostor iznad školjke. On se može organizirati tako da postoji mala polica iznad školjke, ili da se udubina iznad nje sasvim zatvori u ugradbeni ormarić. Tako imate ormar za pohranu toaletnog papira, deterdženata, ali i drugih stvari.

 


Foto: Evgenij Kulibaba

3.

Elementi koji imaju svoju ulogu i u drugim prostorijama i koje je lako seliti po domu idealni su saveznici i u kupaonici. Ako nemate mjesta za police ili nove ormariće razmislite o malim pomoćnim stolićima ili primjerice ladičaru na kotačićima.

 


Foto: Ivan Sorokin

4.

Na jednom smo primjeru vidjeli kako prostor iznad ugradbenog vodokotlića može biti ugradbeni ormar, a ovdje on postaje niša. Ima ulogu mini police u kojoj mogu stajati praktične stvari, ali i dekoracije koje će podići izgled kupaonice.

 

 


Foto: Roman Spiridonov

5.

Još jedna verzija ugradbenog ormara, ali znatno većeg i unutar niše u zidu. U ovakav prostor doista možete pohraniti sve stvari koje vam trebaju u kupaonici – od ručnika i sušila za kosu, kemikalija za kućanstvo do toaletnog papira i ostalih predmeta koji nisu najestetskiji, ali su neophodni u svakodnevnom životu. A ponekad, kada je niša dublja, možete u nju sakriti i i perilicu rublja.

 


Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

6.

Ovako to izgleda kada se želi iskoristiti svaki centimetar. Namještajem po mjeri napravite ormare pored i iznad školjke, a da sve ne bi bilo monotono, ugradite u njih i police! U donji uski ormar možete sakriti perilicu rublja ili košaru za prljavo rublje.


Foto: Damir Otegen

7.

Ideja niše popularna je i unutar tuk kabine ili područja iznad kade. Umjesto metalnih i plastičnih košara pričvršćenih na zid sada za odlaganje šampona, regeneratora, četki i spužvi imate znatno praktičniju i dugotrajniju nišu.

 


Foto: Andrej Avdeenko

8.

Vrlo originalano i atraktivno rješenje, zar ne?! Vanjski dio kade možete, uz dobrog majstora, pretvoriti u otvorene police. Ali, to nije jedina neobična ideja vezana uz kade… Na kraju teksta čeka vas doista genijalno rješenje!

 


Foto: Stacy Zarin Goldberg

9.

Kada klasičan ormarić nije moguć, onda je dobro napraviti jedan po mjeri, koji će odgovarati prostoru. I to na mjestu gdje ga nikada ne biste mogli zamisliti! Kako je kupaonica prepuna sitnica, ormarić dubine svega 10 cm izvrsno će poslužiti svojoj svrsi! Sve će biti uredno, pospremljeno, vidljivo… ovakav ekstra uski ormar doista je genijalan!

 


 

Foto: Aleksandar Volodin

10.

Osim niša u kadi i iznad školjke, i unutar drugih zidnih površina možete raditi iste takve elemente. Od knaufa, obložene keramikom, iveralom ili mikrocementom! Ugradbena rasvjeta naglasit će ovaj prostor i učiniti ga glavnim stilskim akcentom!

 


Foto: Maisons du monde

11.

Ljestve su postale hit detalj u interijeru i možemo ga koristiti u svakoj prostoriji doma, pa tako i kupaonici. Tamo je izvrstan držač ručnika i pruža mogućnost da se stavi više ručnika koji će imati dovoljno zraka za sušenje nakon uporabe.

 


Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

12.

Ako još uvijek nemate dovoljno polica, razmislite o kupnji zrcala s ugrađenim sustavom za pohranu. Dobit ćete i ogledalo i viseći ormarić za odlaganje. Ovo je vrlo prikladno mjesto za čuvanje kozmetike koju svakodnevno koristite.

 


 

Foto: Decoist

13.

Ljestve imaju i svoju veću varijantu u vidu stalka na koji može stati znatno više stvari od ručnika. Možete ih upotpuniti košarama i biljem – tako će izgledati znatno ljepše.


Foto: @ yetanotherhouseproject / Instragram

14.

U fazi projektiranja kupaonice postoji šansa osigurati prostor za odlaganje ispod kupaonice: u određenim slučajevima tamo se može ugraditi nekoliko polica, pa čak i nekoliko ladica.


Foto: I Heart Organizing

15.

Vitrine koje su nekoć bile rezervirane za blagovaonice sada su hit element u kupaonicama. Ako imate takvu staru vitrinu, pobojajte ju i smjestite u kupaonicu. Upravo činjenica da staklene fronte nude uvid u unutrašnjost čini je dodatno atraktivnijom!

 

Komentari