Izbjegnite 5 najčešćih grešaka prilikom bojanja namještaja

Uzeti stari komad namještaja koji samo sakuplja prašinu i dati mu novi izgled uvijek je dobra ideja. Bilo da samo želite osvježiti postojeću nijansu boje, zaštititi namještaj zaštitnim lakom ili pak napraviti totalni makeover, dobro je znati koje greške vas dijele od dobrog izgleda prebojanog namještaja.

 

 

1. Niste izbrusili površinu

Zaboravite na sve primere i boje koje tvrde da brusiti drveni namještaj nije potrebno. Ukoliko bojite namještaj u drugu boju, skidanje barem dijela postojeće nijanse dobro će doći. S druge strane, lagano hrapava površina omogućit će dobro prianjanje novog nanosa boje.

 

Foto: Claire Cohen

 


2. Niste očistili površinu prije nanošenja boje

Uklonite svu prašinu i prljavštinu s površine pomoću vlažne krpice i pričekajte da se osuši. Samo potpuno čista površina izgleda lijepo nakon nanosa boje. U suprotnom, čak i najsitnija čestica bit će naglašena slojem boje, a sa svakim će novim nanosom postati sve veća.

Foto: Claire Cohen

 


3. Preskočili ste primer

Ni ne pomišljajte na preskakanje ovog koraka. Bazni će sloj izgladiti površinu namještaja i povezati je s nanosom boje. Osigurat će trajnost, kao i spriječiti ljuštenje boje. Ukoliko je svijetle, bjelkaste boje, tada će i nijansa boje koju ste odabrali biti intenzivnija.

Foto: Claire Cohen

4. Ne koristite valjak

Iako su kistovi odlični za farbanje kutova i teže dostupnih mjesta, ostavit će brazde na površini i najčešće ostaviti debeli sloj boje. Spužvasti valjak puno ravnomjernije nanosi boju, pa tragova bojanja neće biti. Nanesite barem dva tanka sloja ako se boja ne razlikuje od prethodne ili je riječ o prirodnoj boji drveta. Ako nanosite potpuno drugačiju nijansu, nanesite i do tri sloja kako biste prijašnju boju potpuno prekrili. Pričekajte nekoliko sati između svakog sloja. Neka boja bude potpuno suha prije novog nanosa.

Foto: William Felker / Unsplash

 


5. Preskačete nanošenje zaštitnog sloja

Nanesite vrlo tanak sloj valjkom preko boje. Tako ćete i izgladiti mjehuriće koji su možda nastali korištenjem valjka. Kada ste gotovi sa svime, pustite komad namještaja a se suši dva do tri dana jer bi u suprotnom površina mogla biti ljepljiva, osobito ako namjeravate na nj odložiti kakve dekoracije ili pak, ako je riječ o stolici, sjesti na nju.

Foto: The Spruce
Komentari