Soba za tinejdžericu: sjajne ideje kako joj dati moderan, udoban i elegantan štih

Nemate ideju kako urediti sobu svojoj tinejdžerici? Dajemo vam nekoliko vrlo inspirativnih fotografija i ideja, u različitim stilovima koje će vam biti dobar izvor inspiracije.

 


Došlo je vrijeme za preuređenje mladenačke sobe? Kako djevojčice odrastaju i ulaze u tinejdžersko odnosno djevojačko dobara, sobe im postaju pravo privatno kraljevstvo. Prije nego počnete, idealno je razgovarati s kćerkom i pronaći inspiraciju kako biste odlučili o njezinom stilu i dobili ideje koje vam se najviše sviđaju. Zatim možete napraviti malu skicu ili plan gdje bi koja stvar trebala ići….

Foto: Elmueble

ŠTO JE POTREBNO ZA MLADENAČKU SOBU?

Prilikom uređenja mladenačke sobe bitno je planirati:

  • Prostor za krevet: neka bude udoban, nadamo se i širi od  standardnih 90 cm, ako imate mjesta. Naravno, s puno jastuka, jer će to za vašu djevojčicu postati privatni dnevni boravak. Provest će puno vremena u privatnosti svoje sobe. Savjet: neka sama bira boju posteljine, a vi lagano usmjeravajte priču ako ode u stilski nesklad. Ukažite kako boje trebaju biti usklađene i da ih ne treba biti previše u prostoru.
  • Dobar stol: tinejdžerice još uvijek (ili bi barem trebale!) dosta vremena provode u učenju i pisanju zadaće tako da je potrebno odabrati veliki i kvalitetan radni stol na koji će se moći smjestiti knjige, bilježnice, papiri, računalo, lampa… Savjet: da je blizu prirodnog svjetla s prozora i da ima da ima utičnica u blizini radnog stola.
  • Što veći ormar. Odjeća i modni dodaci počinju zauzimati sve više mjesta u životima vaših kćeri. Stoga im dajte najveći mogući ormar. S ladicama, vješalicama, policama, naravno, velikim ogledalom! Naučite ih, koliko je to moguće, nekim trikovima za organiziranje ormara i život će vam biti jednostavniji.
Foto: Elmueble

DODATNI KREVET: UVIJEK DOBRA IDEJA

Vodite računa o još jednoj stvari: odabiru pravog modela kreveta. Predlažemo krevet na rasklapanje kada prijatelji, rođaci… dođu spavati. Nabavite krevet koji ispod madraca ima još jedan koji se može izvući kad zatreba. U ovom slučaju, gornji krevet također služi kao dnevni ležaj odnosno sofa s jastucima (i tako dobiva neformalniji dojam), a zid se koristi s radnim stolom koji se nalazi jedan do drugoga i drvenom policom za odlaganje knjiga i ukrasnih detalja.

Foto: Elmueble

 


NAMJEŠTAJ PO MJERI IZVRSNO ISKORIŠTAVA PROSTOR

Spavaće sobe, kako roditeljske, tako i dječje, ne obiluju baš kvadratima, pa je teško smjestiti sve potrebne elemente u njih. Zato je dobro rješenje namještaj po mjeri, koji će savršeno iskoristiti prostor u kojem ćete dobiti i police, i ormare i ladice…

Foto: Elmueble

 


PROSTOR ZA OPUŠTANJE I DRUŽENJE

Kako tinejdžeri vole boraviti u svojoj sobi svo vrijeme koje provode u kući te vole primate prijatelje u svojoj sobi, dobro je urediti ih tako da funkcioniraju i kao dnevni boravci te sobe za opuštanje, vježbanje… I imajte na umu da ne postoji ništa što tinejdžer, pored privatnosti, voli više od osjećaja slobode kretanja.

Kako bi spavaća soba bila što udobnija, odaberite vreće za sjedenje, prostirke i madrace s jastucima kao kutak za čitanje i druženje. Također je važno da rasvjeta bude odgovarajuća u svakom dijelu prostorije: zidne lampe uvijek su dobra opcija.

Foto: Elmueble

KREVETI NA KAT: RJEŠENJE ZA MALE STANOVE I… NERAZDVOJNE SESTRE

Ako žele nastaviti dijeliti sobu u ovoj fazi svog života ili imate više djece a samo jednu dječju sobu, kreveti na kat su odlična opcija koja će im pružiti više slobodnog prostora u sobi, kako za učenje za radnim stolom, tako i za veću garderobu. Rješenje kako im dati potrebnu dozu neovisnosti je, primjerice, u izboru posteljine.Dopustite im da odluče s kojim se bojama ili printovima najviše poistovjećuju.

Također možete uokviriti neke postere svoje omiljene grupe ili filma (bez pretrpavanja sobe) i staviti ih u područje radnog stola.

Foto: Elmueble
Komentari