Kako skinuti staru tapetu: 3 lagana načina uz pomoć stvari koje imate kod kuće

Dosadile su vam stare tapete i spremni ste za nove, no ne znate kako biste skinuli stare? Parni čistač, voda s octom i posebne kemikalije – sve to možete koristiti za skidanje starih tapeta. Saznajte i kako!

 


Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

METODA 1: PARNI ČISTAČ

Ne morate imati profesionalne parne čistače, i obični kućni parni čistač će poslužiti svrsi.

1. Nakon što se čistač zagrije, krenite s parenjem tapeta – zadržite se na svakom dijelu nekoliko sekundi.

2. Tapete odstranite špahtlom, a ako ih s nekog dijela ne možete skinuti napraviti na njima par rezova nožem i ponovo ih naparite. Na ovaj način para će prodrijeti ispod sloja ljepila i razgraditi ga.

3. Kada su tapete skinute, ponovo pređite zidove parnim čistaćem kako bi lakše odstranili preostalo ljepilo. Kada ste gotovo s odstranjivanjem ljepila, površinu prebrišite čistom vlažnom spužvom.

Foto: Freepik

METODA 2: VODA I OCAT

1. Pripremite otopinu vode i alkoholnog octa u omjeru 1:1. i ulijte je u bocu s raspršivačem.

2. Izdašno navlažite tapetu koristeći otopinu i pazite da niti jedan dio tapete ne ostane suh.

3. Odstranite tapete – trebale bi se vrlo lako skinuti. Ako to neće biti slučaj, kao i u prethodnoj metodi koristite nož kojim ćete zarezati tapete ili neki  drugi alat koji će napraviti male rupice u njoj i ponovite postupak.

FOTO: UNSPLASH / KAFFEEBART

METODA 3: specijalizirane otopine

1. Pročitajte uputstvo kako biste saznali radili se o koncentratu koji trebate razrijediti ili sredstvu koje je odmah spremno za korištenje. Sredstvo nanesite na tapete koristeći raspršivač, četku ili valjak, već prema preporuci na otopini i pričekajte da otopina proradi.

2. Pažljivo odstranite tapete špahtlom i ponovo tretirajte površinu otopinom kako biste mogli odstraniti preostalo ljepilo koristeći isti alat. Prebrišite zid vlažnom spužvom.

Bez obzira na koju metodu se odlučili, pazite da ne pritišćete zid prejako špahtlom ili bilo kojim drugim alatom kako ne biste oštetili zid i ne zaboravite zaštititi podove kao i utičnice!

PHOTO: LEGION MEDIA

 


 

Izvor: MY Decore

Komentari