Strop kao glavni stilski adut: šest načina dekoriranja prostorije odozgor

Posebnost svome domu možete dati i ukrašavanjem stropova, na čije uređenje ne trošimo puno vremena, pa obično ostaju bijeli. Zato vam nudimo šest trendi ideja kako ih možete dekorirati i dati prostoru malo neobičniji stilski pečat

 

 

Pomalo vam je dosadio izgled vašeg doma i želite ga osvježiti, no ne biste poduzimali neke velike zahvate? Najjednostavniji makeover svakako je promjena na zidovima, ali ako želite nešto neuobičajeno, onda ipak razmislite o stropovima. Na njihovo uređenje ionako, ma koliko temeljito renovirali ili opremali svoj novi dom, posvetimo vrlo malo pažnje. Sada je trenutak da ispravite taj previd, a usput doista osvježite prostor i ne potrošite puno vremena ni novaca. Neke od njih doista možete napraviti sami, ili uz jednodnevni angažman majstora. Novouređeni strop tako može postati glavni stilski akcent u prostoriji.

Nudimo vam šest ideja kako to možete učiniti, a vi ćete odabrati onu koja vam se najviše sviđa te bi se dobro uklopila u postojeći stil prostorije – namještaj, boju zidova, ostatak dekoracija. Naravno, bitno je i znati kakav dojam želite postići stropnom dekoracijom.

 

Foto: Fifth-Wall

 

1. ŠTUKATURE I ROZETE

Ukrasne letvice od gipsa, stiropora ili plastike, koje su neko krasile starogradske stanove i raskošne kuće i njihove visoke stropove došle su u suvremene stanove i postale glavni trend. Također i rozete, kružne dekoracije koje se stavljaju na zidove, ali i stropove, najčešće oko rasvjetnog tijela. Štukature možete kombinirati s različitim stilovima, a njihov više ili manje kićeni oblik te širina ovisit će o veličini prostorije i vašem ukusu. Ako je riječ o minimalističkom ili skandi interijeru u kojem nema puno boja ni detalja, a stropovi su visoki, doista se možete poigrati štukaturama koje će postati savršen kontrast suzdržanom interijeru. Postavljaju se vrlo jednostavno, lijepljenjem na strop te bojanjem.

Foto: STADMADRID.COM/SHELTERNESS

 

2. GREDE

Stropne i zidne grede nekoć su bile rezervirane samo za potkrovlja, rustikalni i industrijski stil te kuće na selu, koje su ih izvorno imale. No, danas su grede poželjne i u modernim interijerima jer daju toplinu prostoru i dašak nostalgije za nekim prošlim stilovima i načinima stanovanja. Grede možete staviti u prostorije s niskim i visokim stropovima, no svakako će više doći do izražaja u ovim drugim. Imate li osjećaj da sabijaju prostor ili želite neku moderniju varijantu gredi, obojajte ih u bijelu ili neku posve svijetlu nijansu. Ako želite izdužiti prostoriju, grede postavite usporedno s dužim zidom. Svakako je najbolje koristiti puno drvo za grede, ali možete ih napraviti i od drvenih dasaka od kojih ćete napraviti oblik grede.

 

Foto: Architecure Art Designs

 

3. TAPETE

Tapete su se opet, kao i štukature vratile u interijere te se stavljaju u sve prostorije u domu, čak i kupaonice i kuhinje. Tada se biraju specijalne tapete, koje su iznimno otporne na vlagu i toplinu. Tapete također pružaju bolju toplinsku i zvučnu izolaciju, a vrlo ih je jednostavno postaviti, jedino što je u slučaju stropa malo napornije. Stavite upečatljive uzorke, naročito ako imate visoki strop, te ih dodatno naglasite štukatura ili rasvjetom. Dobra opcija su i naljepnice, a motive za njih možete i sami naručiti u nekom print studiju.

 

Foto: Addisonswonderland / Pop Sugar / Unika Vaev

 

4. DRVENI PANELI

Ako se i odlučimo dekorirati stropove, obično to radimo lamperijom ili brodskim podom odnosno gipsano kartonskim spuštenim panelom – prvi donosi toplinu a drugi eleganciju. Ako vam se ne sviđaju ove ideje, ali htjeli biste ipak nešto slično, uvijek možete razmisliti o drvenim panelima ili drvenim lajsnama koje ćete obojati na zanimljiv način ili pak o drvenom ukrasnom panelu u koji ćete ugraditi led svjetiljke. Ovaj spušteni drveni panel nudi mogućnost da se ispod njega sakriju mnogobrojne instalacije.

 

Foto: Trendir / Morecu

 

5. ORIGAMI

Tradicionalna japanska vještina stvaranja različitih oblika savijanjem papira može biti savršena dekoracija u vašem domu, i to bilo kojoj prostoriji. Ali nam se nekako čini najprikladnijom u spavaćoj sobi – roditeljskoj ili dječjoj jer djeluje istovremeno razigrano i umirujuće. Možete se poigrati bojama i različitim oblicima, a ako imate hodnik s visokim stropom, razmislite o tome da origami smjestite i tamo. Bit će savršena dobrodošlica i stvoriti dojam umjetničke instalacije. U kojoj god prostoriji da se nalazi origami, u njoj neće biti dosadno.

Foto: Lana Red Studio

6. DRUGA BOJA

Ako prostorija nije male površine a k tome ima i visoke stropove, tada je opcija bojanja stropa u boji različitoj od one na zidovima sjajno rješenje. Ako prostorija ima standardnu visinu stropa onda pripazite na boju koju birate. U tom slučaju koristite svjetlije tonove kako ne biste vizualno smanjili prostor. U spavaćoj sobi se možete poigrati plavom bojom i plastičnim zvjezdicama stvarajući nebeski svod na stropu. Birajte zvjezdice koje sjaje u mraku i imate ćete potpuni doživljaj. Vaše dijete (ali i vi) će tako lakše usnuti i neće se bojati samo spavati u sobi bez upaljenog svjetla. Također, umjesto samo jedne boje, poigrajte se s više njih i napravite kružne oblike ili pruge…

Foto: Freshome / House Logic

 

 

Komentari