Bliži se kraj godine, riješite se 11 nepotrebnih stvari tijekom blagdanskog čišćenja

Koliko god nam je možda teško priznati, svi mi  imamo stvari kojih bismo se zaista mogli i trebali riješiti. Donosimo listu od desetak njih za koje smo sigurni da vam neće nedostajati, a i najlakše im je reći zbogom.

 


Bez obzira jeste li poklonik Konmari metode ili ne, kod većine nas sigurno postoji manja ili veća količina stvari s kojom ne znamo što bismo. Ili stvari za koje smo i zaboravili da ih imamo i koja zauzimaju prostor. Usto, takve stvari samo skupljaju prašinu i čine nas nervoznima kad ih ugledamo u pretrpanoj ladici, ormaru ili nekom kutku stana. Ukratko, te stvari su zaista višak!

Evo za inspiraciju nekoliko njih koje biste trebali moći baciti laka srca, a na koje obratite pažnju kod sljedećeg čišćenja.

Foto: Unsplash  / Spacejoy

 


1. PLASTIČNE POSUDICE

Dovoljno je da zavirimo u kuhinjske elemente i ostave i da nađemo preko nekoliko posudica koje su već požutjele od starosti, kojima nedostaje poklopac, koje se ne zatvaraju dobro…Ako već i imate hrpicu funkcionalnih od koje vam se teško rastati, od ovih vam zaista ne bi trebao biti problem odustati, jer sigurno vam neće nedostajati.

 

2. CIPELE KOJE NE NOSITE

S vremena na vrijeme treba napraviti reviziju ormarića s cipelama jer postoji barem 3 – 4 para koja niste nosili već neko vrijeme. Uzmite 3 kutije. U jedno stavite one cipele koje nisu više za nošenje jer su istrošene, u drugu one koje su u dobrom stanju, ali vam se više baš i ne sviđaju i ne nosite ih i u treću one koje ćete zadržati.

FOTO: Pexels /Anastasia Shuraev

3. PISAĆI PRIBOR

Svi imamo posudice pune olovaka, pinkala, flomastera, markera i ostalog pribora, ali kada nam nešto od toga zatreba shvatimo da od njih nema nikakve koristi jer ne rade. Dajte si truda, isprobajte ih sve i bacite one koje nisu više upotrebljive.

 

4. STARI ČASOPISI

U današnje vrijeme vladavine online magazina zaista nema smisla čuvati hrpe starih tiskovina, trendovi se tako ionako brzo mijenjaju. Sačuvajte one koji su vam baš prirasli srcu i sadrže bezvremenske ideje ili pak neka specijalna izdanja, a s ostalim se oprostite.

 

Foto: Unsplash / Bernd Klutsch

5. UREĐAJI KOJI NE RADE

Uređaji koji čekaju popravak već godinama – toliko dugo da smo i zaboravili da ih imamo i  kupili novi, punjači za mobitele kojima više baterije ne rade i nisu uopće funkcionalni.. Zvuči poznato? Pretražite sve ladice, ormare i ostave, skupite ih i odnesite na reciklažno dvorište.

6. NEPOTPUNE DRUŠTVENE IGRE I SLOMLJENE IGRAČKE

Dječje sobe su često pune društvenih igara kojima fale elementi i djeca se više s njima uopće ne igraju, neke igračke su slomljene, a neke naprosto zaboravljene jer ih je vaše dijete preraslo. Donirajte sve one kojima se vaše dijete više ne igra, a one koje su nepotpune i slomljene, bacite.

FOTO: Darko Mihalić

7. POKLONI KOJE NE VOLITE

Postoje stvari koje nikada nećete koristiti jer vam se ne sviđaju, jer vam apsolutno ne trebaju, jer su ukratko u potpunosti promašen božićni poklon – bar kada ste vi u pitanju. Stisnite zube i zaboravite činjenicu da vam ih je poklonila omiljena teta, dragi poznanik i proslijedite ih dalje – nekom kome zaista trebaju, bez obzira hoćete li ih dati u dobrotvorne svrhe ili  pokloniti nekome vama dragom kome to zaista treba.

 

8. RASPARENO ILI POLOMLJENO SUĐE I ČAŠE 

Dva tanjura iz starog maminog seta, 3 preostala iz seta koji ste kupili još kad ste se uselili  u prvi stan ne daju baš najljepšu sliku, posebice ako ih niste planski spojili i tako planirali postići poseban šarm. Još gora stvar je ako su okrhnuti ili polomljeni pa ste se već nekoliko puta porezali perući ih ili koristeći ih…

One koji su u dovoljno dobrom stanju, donirajte i nabavite si novi set koji će odgovarati vašim potrebama. Danas ih se zaista može naći po pristupačnim cijenama i to takvih da zadovoljavaju svačiji ukus.

FOTO: Pexels/Lina Kivaka

9. ‘URADI SAM’ PROJEKTI

Koliko puta ste gledali inspirativne YouTube ili TikTok videe, skupili hrpu bočica, staklenih posudica i tko zna još čega i hrabro se upustili u projekt koji zapravo niste nikad pošteno ni započeli ili niste dovršili do kraja ili ste završili, ali rezultat vaš i nije kakvom ste se nadali…?

Riješite se svega toga što vam je višak ili ne koristite i ne sviđa vam se, proslijedite ih dalje ili im dajte novu namjenu, ako je moguće.

FOTO: Pexels/Anna Shvets

10. PLASTIČNE VREĆICE

Iako se svi trude koristiti višekratne vrećice, one plastične ipak pronađu put u naše kuće u kojima ti mali plastični zamotani čvorići zauzimaju prostor, a realno ne koristimo ih i možda nam nisu ni trebale stoga sljedeći puta u dućanu razmislite 2x prije nego što ih prihvatite – osim što činite dobro djelo, neće vam bespotrebno zauzimati prostor.

 

11. ISTROŠENI RUČNICI I KRPE ZA SUĐE

Kada nešto koristimo svaki dan, više čak i ne obraćamo pažnju na stanje tog predmeta pa često to tako bude i s ručnicima ili krpama za suđe stoga zastanite, promotrite ih i ako su zaista istrošeni prvo vidite što biste još mogli s njima – npr. koristiti za sušenje psa, brisanje cipela… ali u svakom slučaju nemojte ih više koristiti.

FOTO: Darko Mihalić

 

Komentari