ŽIVOT POD KOSINAMA: kako mane pretvoriti u prednosti i stvoriti potkrovlje koje plijeni poglede

Iako ima određene nedostatke, malo koji prostor pobuđuje takvu pažnju i oduševljenje kao dobro uređeno potkrovlje. Tajna je u posebnoj atmosferi koji stvaraju interijeri tik ispod krova, ali i umijeću da se sve mane pretvore u prednosti

 

 

 

Životni prostori smješteni na posljednjoj etaži koja ima kosi krov donose posebnu draž. Čak i oni koji ne žive u potkrovljima niti to imaju u planu, uvijek rado vole pogledati takve interijere jer jednostavno – oduševljavaju. Nerijetko su to prostori koji nude zanimljiva rješenja i originalne ideje, osvajaju svojim rasporedom, detaljima i bojama. Pored toga, takvi prostori pokazuju nam kako dom pod kosinama može biti funkcionalan.

Ovakvi dojmovi rezultat su pomnog planiranja i suradnje sa stručnjacima (prodavačima u salonima i trgovinama građevinskog materijala, arhitektima, dizajnerima, građevinarima…) uz pomoć kojih su se svi nedostaci pretvorili u prednosti.

Foto: Velux

Kako to učiniti, saznajte u nastavku teksta realiziranog u suradnji s tvrtkom VELUX, koju dobro poznaju svi koji imaju iskustva s uređivanjem potkrovlja. Stavljajući nove otvore na krovu ili mijenjajući stare, jednostavno je nemoguće zaobići ponudu VELUXA.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


DOVEDITE VIŠE SVJETLOSTI

Jedan od najvećih problema u potkrovlju je nedostatak svjetlosti. Što je veća kosina – to manje svjetlosti. No, ipak ne mora biti tako. Najveći saveznici u ovoj situaciji su krovni prozori. Oni su ponekad jedini izvor prirodne svjetlosti, stoga bi trebali biti što veće površine, ili primjerice koncipirani u ‘dva reda’, ako površina krovišta to dopušta.

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: Tarik Walid El Kawam

Tako možete imati više od jednog ili dva otvora u prostoriji, a time i više dnevne svjetlosti. Noću će krovni prozori ponuditi neprocjenjiv pogled u nebo, mjesec i zvijezde.

Foto: Velux

Također, novije opcije krovnih prozora nude kombinaciju kosog krovnog prozora s vertikalnim što unosi više svjetlosti u dom i čini ga atraktivnijim. Jer, kada uđemo u neki potkrovni stan, pogled nam prije svega padne upravo na krov odnosno prozore.

Ovakvi prozori, ili oni koji se spuštaju sve do dna kosine odnosno poda nude kontakt s okolinom.

Foto: Velux

Još snažniji kontakt s okolinom nude i prozori koji su kombinacija krovnih prozora i balkona. Riječ je o inovativnom sustavu VELUX CABRIO koji dovodi i više dnevne svjetlosti i svježeg zraka.

Pored toga, obogaćuje prostoriju u kojoj se nalazi dodatnim sadržajem. Kada je zatvoren, s vanjske strane Cabrio izgleda kao krovni prozor, a kada se pored gornjeg otvori i donji dio, dobijete krovni balkon.

Foto: Velux

U ljetnim mjesecima u borbi protiv zagrijavanja prostora pomoći će klima uređaj, ali i sjenila te svojevrsna vanjska sjenila koja izgledaju kao roletne.

 


UGRADNJA SPECIJALNOG TUNELA

Postoji još jedan moćan saveznik u stanovima pod kosim krovom. U potkrovljima uvijek postoje prostorije u kojima ne postoji prirodni izvor svjetlosti pa su osuđene na umjetnu rasvjetu. Obično su to hodnici, garderobe i kupaonice. Izvrsno rješenje, koje je usto vizualno vrlo atraktivno je svjetlosni tunel, poznat i pod nazivom svjetlarnik.

Foto: Velux

Ima veliku funkcionalnu ulogu, ali će prije svega privlačiti pažnju snopom svjetlosti koji dolazi kroz sustav za dovod, tj. ‘tunel’. Jednostavno, dat će novu dimenziju prostoru.

On je dobra opcija ne samo za prostore s kosim nego i ravnim krovom kao i sobe u potkrovlju koje imaju vanjske otvore, ali nemaju dovoljno svjetlosti. Dodatni izvor dnevne svjetlosti uvijek dobro dođe, zar ne?


STVORITE GALERIJU

Veliki razlog zbog kojeg nas privlače potkrovlja jesu i galerije. Njih omogućavaju prostori koji u nekim dijelovima imaju veliku, nestandardnu visinu stropa. Tako se stvara dodatni prostor koji prekriva dio tlocrta donje razine s kojom je povezan stepeništem.

Galerije mogu poslužiti kao spavaći ili radni prostor ili pak dodatni kutak za druženje. Pun pogodak je kada na krovište galerije stavimo i prozor – donosi više svjetlosti za cijeli prostor i stvara prozračnost.

Foto: Velux

 


PAMETAN TLOCRT

Ako je kosina velika, prostorije u potkrovlju gube određeni dio kvadrature što stvara problem prilikom namještanja prostora kao i kretanja. No, i ovdje se vještim planiranjem ovaj nedostatak može okrenuti u prednost. Prije svega, planiranje se odnosi na tlocrt odnosno raspored svih elemenata.

Dobar raspored formira se i s obzirom na izvore prirodne svjetlosti – bitno je da je ona u svakoj prostoriji zastupljena, a u dnevnom dijelu više nego u ostalima.

Na mjestima u boravcima gdje je kosina najveća smjestite police, radijatore ili pak garnituru za sjedenje.

Foto: Velux/Facebook

Dizajneri preporučuju da spavaće sobe budu mjesta gdje je kosina krova najveća jer se tako bolje iskoristi prostor. Dnevni boravak trebao bi, jer je riječ o najfrekventnijoj sobi, biti prostorija koja većinom svoje površine ima visinu dovoljnu za kretanje.

Foto: Velux/Facebook

U spavaonici je dobro na mjesto najveće kosine staviti krevet ili ormariće za odjeću, u radnoj sobi radni stol, a u kuhinji radnu površinu ili sudoper, bez gornjih ormarića.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Foto: Velux

NAMJEŠTAJ PO MJERI

Pored krovnih prozora i svjetlarnika, najveći saveznik domova u potkrovlju je namještaj po mjeri. S njime ćete moći stvoriti namještaj – ormare, komode, police, komode, krevete… koji će oblikom i dimenzijama biti prilagođene prostoru.

Foto: Velux

Namještaj izrađen po mjeri najniže će kosine savršeno iskoristiti i od njih stvoriti mjesta za skladištenje – ormariće, komode, ladičare, kutije za igračke, police za knjige i ostale sitnice.

Foto: Velux

Za potkrovlja birajte svjetlije boje podnih i zidnih obloga te osnovnih elemenata, u koje svakako spada i namještaj po mjeri. Baza bi svakako trebala biti svjetla, a detalji mogu biti u bojama koje će se više isticati.

Foto: Velux

 

PROMO

Komentari