POZNATA DIZAJNERICA OTKRIVA: 9 stvari za dom na koje ne treba trošiti novac

Savjeti stručnjaka uvijek dobro dođu i mogu nas spasiti od kardinalnih grešaka, zar ne? Sol Van Dorsen, stilistica iz magazina El Mueble otkriva nam kojih devet stvari za uređenje doma se isplati ulagati jer bismo kasnije mogli zažaliti.

 


Uređujete li svoj prvi dom i krećete od nule, useljavate u novi ili je došlo vrijeme da malo dotjerate izgled životnog prostora, sigurno će vas zanimati na što stručnjaci za dizajn interijera ne bi potrošili novac. Iskustva iz prve ruke onih koji su uređivali svoj dom, kao i onih kojima je to struka itekako će vam biti od pomoći. Spasit će vas od krupnih pogreški u uređenju. Ili, kao u ovom slučaju, odabiru pogrešnih komada namještaja.

Španjolska dizajnerica i stilistica Sol Van Dorssen otkrila nam je kojih devet stvari u domu se ne isplati kupovati.

Foto: El Mueble

1. SOFA U SVIJETLOJ BOJI

Sofa ili kutna garnitura je najvoluminozniji, ali i najkorišteniji komad u dnevnom boravku. Ako odaberete sofu s nekim uzorkom ili jarkih boja, odredit ćete ostatak uređenja dnevnog boravka. Zato dizajnerica radije preferira neutralne boje, ali izbjegava bijelu i svijetlo bež. Prednost od neutralnih boja daje manje osjetljivoj sivoj te pastelnim nijansama kao i tamno plavoj ili tamno zelenoj. One su svestranije i jednostavnije za kombiniranje.

Foto: El Mueble

No, ako odaberete svijetle ili pastelne nijanse – svakako odaberite modele sa skidivim presvlakama. Inače ćete stalno morati paziti ili sofu podvrgavati kemijskom čišćenju. Ovakve svijetle sofe definitivno nisu za obitelji koje imaju kućne ljubimce ili malu djecu.

Foto: El Mueble

2. STAKLENI STOLIĆ ZA KAVU

Ako se spremate kupiti stolić za kavu, dizajnerica savjetuje da odaberete model od drva, željeza, kamena ili čak onaj koji kombinira nekoliko materijala. Ono što bi trebalo izbjegavati je stakleni stol, naročito ako je više članova obitelji u domu ili imate malu djecu.

Osim što može biti donekle hladno na oko i na dodir, staklo je vrlo osjetljivo i lako se zaprlja – jednostavan kontakt s rukama ostavlja tragove. Iako, istina je i da se lako očisti.

Foto: El Mueble

3. ZAVJESE ‘NA UŠICE’

I kada im niste skloni, dobro je imati zavjese u domu, barem one koje će stajati sa strane i neće biti navučene preko prozora. Samo, treba izabrati prave modele s obzirom na način vješanja.

Dizajnerica Sol Van Dorsen smatra kako postoje elegantnije alternative zavjesama s ušicama. Nezgodno ih je stavljati, prilikom pranja uvijek neku izgubite pa tu može nastati problem. Izaberite one s petljama ili velikim metalnim krugovima jer ih je jednostavnije staviti na karnišu. A usto imaju formalniji i uglađeniji izgled.

Foto: El Mueble

4. KOŽNE STOLICE ZA BLAGOVAONICU

Kožne blagovaonske stolice su sada, zahvaljujući povratku industrijskog stila, vrlo poželjne u interijeru. Zbog toga, ali i elegancije su mnogima privlačna opcija za blagovaonicu. Također, ako se pravilno njeguju, kožne stolice mogu trajati niz godina.

Foto: El Mueble

Međutim, Sol Van Dorssen je vrlo jasna u vezi s tim: “Više volim drvene ili stolice tapecirane tkaninom. Toplije su, a i tijelo se ne lijepi za njih nakon dugog sjedenja ili u ljetnim mjesecima”, kaže dekoraterka i stilistica.

Foto: El Mueble

5. TEPIH VISOKOG FLORA

Dizajnerica ističe kako više voli tepihe s kratkim dlakama, od vune ili biljnih vlakana. Dizajn tepiha s iznimno dugim, gustim dlakama teže je održavati. Imaju tendenciju skupljanja više prašine, prljavštine i krhotina koje te teško usisati.

“Ostatci hrane, koji ostanu u tepihu zahtijevaju češće i temeljitije čišćenje kako bi tepih bio u dobrom stanju”, kaže dekoraterka.

Tepisi s kratkom dlakom lakše se čiste i održavaju jer ne skupljaju toliko prljavštine kao tepisi s dugom dlakom. Redovito usisavanje obično je dovoljno da budu čisti.

Foto: El Mueble

 


6. NAMJEŠTAJ ILI NEFUNKCIONALNI ELEMENTI

Dizajnerica savjetuje da provjerimo je li namještaj koji odabiremo funkcionalan i odgovara li našim potrebama. Trebali bismo izbjegavajte trošiti novac na komade koji samo dobro izgledaju, ali ne služe svojoj praktičnoj svrsi u našem domu”.

Foto: El Mueble

 


7. NAMJEŠTAJ U KOMPLETU

Kupnja namještaja u kompletu za uređenje iste sobe može dovesti do okruženja koje izgleda kao da je preuzeto iz trgovine namještaja ili izložbenog prostora, a da ne odražava našu osobnost. Krevet koji odgovara ormarima, noćnim ormarićima i komodi, stol za blagovanje popraćen stolicama i komodom iz iste serije…

“Ključ za postizanje jedinstvenog i personaliziranog prostora je upravo kombinacija i kombinacija elemenata”, objašnjava Sol Van Dorssen.

Foto: El Mueble

 

8. TEKSTIL NISKE KVALITETE

Cijena nas ponekad privuče više nego bismo htjeli, pa se njome ravnamo u odluci hoćemo li kupiti neki komad za dom ili ne.

“Kada birate prostirke, zavjese, jastuke ili druge tkanine, odlučite se za materijale dobre kvalitete. Inače se mogu brzo istrošiti i negativno utjecati na cjelokupni izgled dekoracije kao i prostorije”, kaže Sol.

Foto: El Mueble

 


9. PROLAZNI TRENDOVI

“Trebali biste izbjegavati trošenje novca na dekor ili komade namještaja na temelju vrlo specifičnih, prolaznih trendova. Trendi dizajnirani komadi mogu brzo izgubiti privlačnost, zbog čega će vaš dekor vrlo brzo učiniti zastarjelim” kaže dizajnerica.

 

Foto: El Mueble

 

Komentari