IZBJEGNITE IH NA VRIJEME: ove tri pogreške najčešće radimo u uređenju doma

Tek kada nabavite sve potrebno i ukrasite detaljima te počnete živjeti u svome (pre)uređenome domu, uviđate i pogreške. Dizajner navode tri najčešće greške koje se događaju gotovo svima. Donosimo ih za sve one koji se tek spremaju na uređenje, ali i kao ‘lekciju’ za sve one koji su ih već napravili – da prilikom idućeg preuređenja budu pametniji

 

 


Obično pogrešaka u svome domu, koje smo napravili prilikom uređenja, budemo svjesni tijekom vremena. Svakodnevni život u našem novouređenom domu otkrije sve nedostatke i previde. Neke od njih lako možemo prepraviti, no za neke to neće biti jednostavno…

Foto: Moodhouse

Razlozi greškama u uređenju

Razlozi pogreškama se uglavnom kriju u nedovoljnoj informiranosti, pripremljenosti te velikoj žurbi. Često smo pritisnuti rokovima (moramo useliti u dom čim prije jer djeca kreću u školu ili u starom stanu više ne možemo ostati…) pa nekim stvarima jednostavno ne posvetimo dovoljno pažnje. Ponekad nam je dugo čekati naručeni namještaj ili majstore koji gotovo nikada ne dolaze u dogovoreno vrijeme.

Isto tako, razlog se krije u tome na se oslanjamo samo na svoje želje, zanemarujući funkcionalnost kao i iskustva onih koji imaju svježe iskustvo uređenja doma. Također, razlog se može kriti u tome da se nismo, naročito kada imamo nedoumice i probleme u organizaciji prostora, konzultirati sa dizajnerima i stručnmjacima,

Kako bi drugi puta bili pametniji, kao i za sve one koji se tek spremaju u avanturu (pre)uređenja doma, donosimo tri najčešće pogreške.

 

Foto: Moodhouse

1. MEGALOMANSKA KUPNJA, I TO DETALJA I MANJIH KOMADA

Zlatno pravilo kojega stalno ističu dizajneri interijera, a koje često preskočimo jest da u planiranju i opremanju doma treba krenuti od osnovih komada. U dnevnom boravku je to garnitura za sjedenje, u spavaćoj krevet i ormari, a u blagovaonici stol sa stolicama.

Vodimo se svojim željama ili usput kupimo neki manji komad koji nam se sviša i onda se nađemo u mukama jer nam zbog njih ne stanu osnovni komadi namještaja ili nam se ne uklapaju dizajnom. Teško je ponekad, s obzirom na tapetu, tepih ili stolić, pronaći u salonu odgovarajći krevet ili sofu!

Foto: Privatni arhiv/ @home_aesthetics___

Također, ne kupujte više stvari odjednom! Krenite od osnovnih komada, razmislite kolike maksimalno mogu biti njihove dimenzije s obzirom na površinu prostorije a po potrebi, kako biste si lakše predočili kako to konkretno izgleda, označite na podu selotejpom u boji njihove dimenzije. Tada ćete dobiti realniju sliku!

Dakle, ne žurite i ne kupujte sve odjednom!

 

Foto: Dmitrij Cirensčikov

2. SOBA, PA I CIJELI DOM KAO IZ KATALOGA

U nedostatku vremena, a ni ideja, nerijetko se zaletimo i kupimo namještaj za neku prostoriju baš kao što je i u izložbenom prostoru salona.

Ili, primjerice, kupujemo namještaj iz iste linije. Ovakvo robovanje često ima krije strah od toga da ne pogriješimo u uređenju, pa nam se komplet namještaja čini igrom na sigurno.

No, to rezultira predvidljivošću i monotonijom, pa vam dnevni boravak ili spavaća soba izgledaju kao iz kataloga. Odvažite se i krevetu pridružite noćne ormariće iz neke druge linije ili primjerice nabavite pomoćne stoliće umjesto klasičnih modela ormarića.

 

Foto: Planete Deco

Isto tako, sofi ili kutnoj pridružite fotelju sasvim drugog stila, u nekoj upečatljivoj boji ili uzorku. Blagovaonskom stolu pridružite stolice iz druge linije, ili primjerice kombinirajte različite modele stolica ili komoda. Tako se stvara slojevit, zanimljiv interijer čije uređenje je nastajalo postepeno.

 

Foto: Lonny

3. NE BRINETE O OSVJETLJENOSTI DOMA

Ma koliko bile male, prazne, nenamještene sobe ne djeluju tako skučeno sve dok ne stavite namještaj. A puno namještaja nerijetko znači i manje svijetla, naročito ako su vanjski otvori mali, nema ih dovoljno ili je namještaj tamnih tonova. Dotok sprečavanja svjetla može se kriti i u pozicioniranju glomaznog, tamnog namještaja uz prozor.

Imati što svijetliji prostor nije samo praktične naravi, nego i doprinosi stvaranju dojma vedrine, topline i prozračnosti.

 

Foto: Julija Gorškova

Pomno isplanirajte pozicije rasvjetnih tijela i pobrinite se da prostor ima dovoljno svjetla ne birajući odveć taman i glomazan namještaj u malim prostorijama kao ni gomilanjem namještaja, detalja i uzoraka. Također, osigurajte i dodatne izvore svjetla zidnim, podnim i stolnim svjetiljkama kao LED rasvjetlom ispod kuhinjskih elemenata, tv komode ili komode u hodniku.

Foto: Ideal Home

 

Foto: Darko Mihalić
Komentari