Pet najboljih biljaka za kupaonicu: uspijevaju unatoč velikoj vlazi i nedostatku svjetla

Uređenje kupaonice zelenilom sve je veći trend u današnje vrijeme. Poznato je kako ne podnose sve biljke vlagu i nedostatak svjetla, a mi smo iz tog razloga izdvojili njih pet koje će se idealno uklopiti u svaku kupaonicu.

 


1. DRACENA

Dracena je biljka koja oblikom podsjeća na palmu, a dolazi iz porodica šparoga. Nepretenciozna je, ne zahtijeva puno svjetla, preferira visoku vlažnost i toplinu. Kada je riječ o temperaturi, treba biti na najmanje 15 °C, a u ljetnim mjesecima od sezoni od 20 °C. Dracena ne voli izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti i treba izbjegavati mjesto na kojemu je propuh.

Izvor: Elle Decoration

2. SVEKRVIN JEZIK

Svekrvin jezik ili sanseveria omiljena je biljka svih prostora. Nevjerojatno je izdržljiva i podnosi sve uvjete. Primjerice, dobro raste čak i na tamnim, slabo osvijetljenim mjestima iako će to usporiti njezin rast i promijeniti boju listova. Mesnati listovi sanseverie ne samo da će ukrasiti prostoriju, već će i filtrirati zrak stvarajući kisik.

Izvor: Elle Decoration

3. GUSMANIA

Gusmania ili guzmania pripada obitelji bromelija. Zanimljivo je da je njihov predstavnik i ananas, a može ih se pronaći u raznim svijetlim bojama. Ova biljka podrijetlom je iz Južne Amerike pa voli vlagu i toplinu. Također, može se staviti uz tuš ili kadu – samo će joj biti bolje! Gusmaniju treba redovito zalijevati u rozeti lišća, a izbjegavati pretjerano vlaženje tla – to je opasnije za gusmaniju od suše.

Izvor: Elle Decoration

4. HOVEA

Howea Forster odnosno hovea je palma podrijetlom s otoka Lord Howe u blizini Australije. U prirodnim uvjetima raste na stijenama, voli obilno zalijevanje, visoku vlažnost (60-70%) i topao tuš. U kupaonici se osjeća ugodno, pogotovo kada para ovlaži lišće. Ukoliko se nalazi u suhoj prostoriji, ne zaboravite ju poprskati nekoliko puta dnevno.

Izvor: Elle Decoration

5. FILODENDRON ATOM

Filodendron je zimzelena cvjetnica i višegodišnja biljka iz obitelji Aroid. U prirodi postoji oko 900 vrsta, ali ne mogu sve živjeti s nedostatkom svjetla. Pri odabiru sorte za kupaonicu treba obratiti pozornost, prije svega, na filodendron atom – ova se vrsta može držati podalje od prozora kao i u sobama s visokom vlagom poput kupaonice.

Treba ju zalijevati tek kada se tlo osuši za trećinu (zimi – do polovice). Obilno zalijevanje i stajaća voda mogu dovesti do sporijeg rasta cvjetova i žutila lišća.

Izvor: Elle Decoration
Komentari