BOLJE OD GADGETA: stvorite od svoga vrta kreativni i zabavni raj za mališane

Razni gadgeti postali su svakodnevica mališana pa je vremena za igru i druženje s vršnjacima sve manje. Imamo ideje kako ćete urediti pravi mali Disneyland u svome vrtu ili dvorištu te izvući djecu na svježi zrak.

 


Svako novo vrijeme donosi nove izazove za roditelje, zar ne? Danas su to, prije svega, sveopća digitalizacija. Djeca su okružena aplikacijama, igricama, društvenim mrežama pa im sve manje vremena ostaje za igru, razgovor s vršnjacima kao i boravak na otvorenom.

Zbog svih tih gadgeta ih je teško nagovoriti da izađu van i igraju se s prijateljima. Potrebno je ponuditi im dobar sadržaj – predlažemo da u dvorištu ili vrtu osmislite mali park za igranje s elementima koji će im se svidjeti, odgovarati njihovoj dobi i interesima.

Mi smo ih pronašli u Bauhausu i oduševljeni smo, a vjerujemo da će to biti i vaši mališani!

Foto: Bauhaus

TOBOGANI I VODENE AKTIVNOSTI

Mnogi roditelji su oduševljeno dočekali vrtna izdanja tobogana, jer djeca mogu imati i kod kuće, a ne samo u parku, svoju omiljenu spravu za igranje. Dobra strana tobogana je da postoje različite veličine, visine i modeli prilagođeni uzrastu djece. Isto se odnosi i klackalice, kao i brojne druge sprave.

Imajte u vidu da su plastični tobogani praktičniji: jednostavni su za održavanje i pristupačniji su cijenom. Dobra ideja je kombinacija nekoliko igračaka u jednoj spravi – tornjevi, kućice, pješčanici i tobogani. Time ste uštedjeli i dragocjeni prostor, što je bitno ako je vrt mali.

Foto: Bauhaus

U ljetnim mjesecima bazen na napuhavanje ili onaj malo veći, montažni, prava je zvijezda svakog vrta. Svi se vole osvježiti za vrijeme vrućina, a djeca posebno jer je tu uključena i igra koja zna potrajati satima. To je ujedno i savršena fizička aktivnost za djecu. Nabavite svakako poklopac za bazen jer ćete tako, kada ga ne koristite, zaštititi od prljavštine i insekata. Isto se odnosi na pješčanike.

Foto: Bauhaus

NEZAOBILAZNE LJULJAČKE

Što je vrt s dječjim spravama bez ljuljačke? Danas ih imaju mnogi balkoni i terase, jer djeca svih uzrasta uživaju u njima. Postoje manji modeli koji lako funkcioniraju na terasama i balkonima, samo je uvijek potreban dodatni oprez, naročito ako su djeca manja.

Kao i bazen, ljuljanje predstavlja djeci pravu uživanciju u kojoj mogu provesti dugo vremena. Ako na raspolaganju imate više mjesta u vrtu, svakako razmislite o većem modelu koji ima više od jedne ljuljačke ili neke dodatne sprave poput ljestvi.

 

Foto: Bauhaus

 


IGRE U PJESKU

Ovo je izvrsna zabava za manju djecu, ali rado se u pješčaniku igraju i školarci. Naročito ako ih potaknete da izrađuju kreacije od pijeska. Možete birati između povoljnijih, plastičnih pješčanika i onih koji su od drveta. Odabir će ovisiti i o tome koliko mjesta imate u vrtu kao i uzrastu djeteta jer su plastični bolji za niži uzrast. Nabavite obavezno poklopac za pješčanik te vodite računa o čistoći pijeska te ga redovito obnavljajte.

Foto: Bauhaus

ČAROBNA KUĆICA

Dječja kućica (ne nužno na drvetu!) san je svakog djeteta. To je, između ostaloga, zbog toga jer djeca vole imati neki svoj privatni prostor, ‘svoju’ kuću te se žele igrati ‘odraslih’: kuhati hranu, davati injekcije, prati odjeću, prematati djecu, ukrašavati dom…

Stoga će kućica za dijete biti pravi mali raj u kojem će uživati. Psiholozi preporučuju da izbjegavate stalno ulaženje u kućicu ili stajanje pored nje. Kako bi doživljaj igranja ‘odraslih’ bio potpun, pričekajte da vas mališani pozovu u posjet. Ili se najavite sami, a prije nego uđete – pokucajte!

Foto: Bauhaus

 


PENJALICA BEZ PREMCA

Neke sprave, poput ove, su prava mala senzacija! Osim što će oduševiti dijete, donijet će mu i brojne benefite. Dijete će se baviti fizičkom aktivnošću, razviti bolju koordinaciju pokreta i spretnost pa i pobijediti možda neke svoje strahove.

No, imajte pritom na umu da ovakva penjalica nije pogodna za djecu ispod 3 godine.

A za sigurnost ne brinite – penjalica je izrađena od nehrđajućeg čelika i otporna je na UV zrake. Ima zaobljene kutove ili kutove prekrivene gumenim kapicama, dok su prečke izrađene od polietilena i pružaju dodatnu potporu.

Foto: Bauhaus

 


PROMO

 

Komentari