BRIGA O BOŽIĆNOM DRVCU: evo kako ćete ga održati lijepim i svježim što duže

Božićno drvce središnja je dekoracija u vrijeme blagdana, oko njega se svi okupljamo i zato njegovu odabiru kao i kićenju posvećujemo najviše vremena. Ako se odlučite za prirodno drvce, saznajte kako voditi brigu o njemu!

 


Kada su u pitanju božićna drvca, ukusi su različiti. Dok neki preferiraju plastične verzije jer nema rezanja drveća kao niti nereda u kući, neki još uvijek više vole mirissvežeg bora u svom domu za ovo blagdansko vrijeme. Ukoliko ste vi među njima, trebat će vam nekoliko savjeta kako ga održati svježim što duže.

Foto: Ideal Home

1. REDOVITA HIDRATACIJA

Želite li da vam božićno drvce što duže krasi doma, ne zaboravite na hidrataciju. Imate li svježe odrezano drvce, stavite ga u vodu na minimalno 45 minuta čim dođete kući. Ako je pak deblo već osušeno, odrežite nekoliko centimetara prije nego ga stavite u vodu. Poželjno je da bor u vodi ostane i nekoliko sati.

Foto: Lesnina XXXL

2. PRONAĐITE DOBAR STALAK

Želite li pravilno hidratizirati drvce, morat ćete naći pravi stalak. Idealno bi bilo kupiti onaj s posudom za vodu koji će vam osigurati da bor duže potraje, ali i da imate manje nereda od iglica. Ipak, imate li obični, stavite ispod dovoljno duboku posudicu da deblo bude u doticaju s vodom.

 

Foto: ElMueble

 


3. ODRŽITE DRVCE SVJEŽIM

Postoji nekoliko teorija da ćete dodavanjem šećera, zaslađivača ili čak kemikalija ili gaziranih sokova u vodu drvce biti svježije duže vrijeme. Budući da nema čvrstih dokaza o tome, izbjegavajte bilo što osim šećera koji ne može naškoditi.

Foto: Daily Dream Decor

 


4. UKRAŠAVANJE I POZICIONIRANJE

E, tu nastupa vaša kreativnost tako da ukrase birajte prema vlastitom ukusu. Ono na što ipak trebate pripaziti je da lampice gasite kada vas nema doma, što zbog opasnosti od požara, što zbog topline koja dodatno isušuje drvce.

Isto tako, bilo bi dobro da drvce nije uz izvor topline, bio to radijator ili kamin, jer ono je naviklo na hladno i vlažno vrijeme kakvog u stanu ionako nema, pa je bolje da mu ne priuštite baš suprotno.

Foto: Mariana Rascão / Unsplash

 

 

 

Komentari