MAKEOVER: fotografkinja i blogerica preobrazila je staru smeđu kuhinju iz 90-ih u modernu crnu

Zahvaljujući entuzijazmu i trudu vlasnice Esin i njezina supruga ova je stara kuhinja u bijelo-smeđim tonovima zasjala u novom izdanju. Saznajte što je sve mijenjano u ovom odličnom makeoveru!

 


Sve su učestalija preuređenja kuhinja u kojima obnavljamo fronte folijama ili bojom, mijenjamo ručke na ormarićima i ladicama ili primjerice stavimo novu radnu ploču.

Fotografkinja i blogerica Esin Prodromou se s obitelji prije nekoliko godina preselila u kuću u nizu u predgrađu Londona. I odmah počela s planovima za makeovere, budući da nisu imali vremena ni budžet kojim bi se kuća temeljito obnovila. Prva na redu je bila kuhinja.

Esin je uz pomoć supruga obnovila staru kuhinju, koja je bila funkcionalna i u solidnom stanju. No, izgledala je neatraktivno i bljedunjavo te je vlasnike podsjećala kao da su se vratili u 90-e.

FOTO: ESIN PRODROMOU

Njezin odgovor na ovakvo izdanje bili su boja, sprej, samoljepljiva folija te drvene letvice kao i luster kojima je uspjela stvoriti gotovo neprepoznatljivu kuhinju definiranu elegantnim linijama i toplim detaljima u svijetlom drvetu.

Ako tražite privremeno, povoljno rješenje za osvježenje svoje kuhinje, ovo će vam biti izvrstan poticaj. Esin je za makeover potrošila oko 700 EUR.

FOTO: ESIN PRODROMOU

Bojanje ormara

Starim ormarima je bilo potrebno veliko osvježenje, ali zamjena vrata nije bila financijski izvediva. Esin se odlučila na bojanje fronti ormarića, koje je prethodno skinula, očistila i pobrusila. Prije dva sloja mat crne stavila je na njih temeljni premaz.

Evo i njezinog savjeta: Kada dođe vrijeme za bojanje, položite vrata ormarića ravno, na tklo kako biste izbjegli tragove kapanja. Koristite kist za prvi sloj, a zatim valjak kako bi izravnao linije poteza.

 

FOTO: ESIN PRODROMOU

Bojanje pločica

Stare pločice ostale su na svome mjestu, ali su osvježene bojom. Bile su u dobrom stanju, no Esin je odlučila obojati ih u bijelu kako bi se uklapale u modernu viziju njezine obnovljene kuhinje.

Koristila je bijelu satensku boju za pločice koja je vodootporna, tako da može podnijeti prskanje i prolijevanje i mini kist za prekrivanje fuga i uglova, te mini četku s valjkom za same pločice.

Savjet vlasnice: Ne zaboravite rukavice, jer je boju za pločice izuzetno teško ukloniti!

FOTO: ESIN PRODROMOU

Integriranje postojećih uređaja

Ograničeni proračun učinio je vlasničin san o skrivenim uređajima gotovo nemogućim. Poslužila se bojom u spreju kako bi donekle zadovoljila svoje želje.

Dvije doze crne višenamjenske boje u spreju i malo vjere pretvorili su dotrajali hladnjak i perilicu posuđa u elegantne uređaje mat izgleda koji odgovaraju ormarićima. Čak su i sudoper od nehrđajućeg čelika i okviri prozora dobili tretman sprejem!

 

FOTO: ESIN PRODROMOU

Osvježenje radne plohe i završni detalji

Stara radna površina nije se uklapala u novi izgled kuhinje. Isto tako ni bočne strane šanka. Uz malu pomoć pištolja za čavle i ljepila, Esin je postavila drvene obloge, popularne lajsne. Njih je stavila i na bočnu stranu jednog visećeg ormarića te dio zida uz kuhinju.

Na tamnu, laminiranu radnu ploču stavljena je samoljepljiva folija s uzorkom mramora. Izvorna kuhinja imala je podove od vinila. Vlasnica je na vinil stavila laminat kojeg je postavio njezin suprug.

 

FOTO: ESIN PRODROMOU

FOTO: ESIN PRODROMOU
Komentari