EUKALIPTUS U TEGLI: posadite omiljenu zelenu dekoraciju i osvježite svoj dom

Kada je bilje u pitanju, eukaliptus je najpopularniji u interijerima. I to u formi rezanog cvijeća, u dugim granama optočenima prekrasnim listićima. No, možete ga imati i u dugotrajnijoj verziji – zasađenog u teglu gdje ga možete uzgojiti kao mali atraktivni grm

 


Pored pampas trave, eukaliptus uživa epitet najpoželknije biljne dekoracije u interijeru. No za razliku od pampasa koji djeluje pomalo umjetno, eukaliptus donosi pravu svježinu svojim zeleno srebrnim granama i listićima kao i neodoljivim mirisom. Koristimo ga kao rezano cvijeće u vazi.

No, postoji i njegova znatno dugotrajnija varijanta, usljed koje nećete morati ići u nabavku po nove mirisne grane eukaliptusa.

Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Možete ga, zasaditi u svome vrtu ili u kući, u tegli i uzgajati kao bilo koju drugu sobnu biljku te oblikovati, ako želite, u atraktivan grm ili primjerice stablo.

U ovakvim oblicima djeluje još atrakivnije, a i praktičan je jer možete rezati grančice i staviti ih u vazu i tako ukrasiti i neka druga mjesta u domu ili primjerice složiti cvjetni aranžman u koji ćete ubaciti grane eukaliptusa.

Foto: By Brittany Goldwyn

U nastavku saznajte kako ga uzgojiti kao sobnu biljku!

Foto: @holitrees / Instagram

Eukaliptus voli svjetlo i sunce te ga svakako stavite na mjesto u domu koje će mu to osigurati. Tijekom proljeća i ljeta teglu možete premjestiti na otvoreno – terasu ili balkon, također na mjesto gdje će tijekom dana biti što dulje izloženo sunčevoj svjetlosti.

Eukaliptusu godi ova promjena koju nudi preseljenje jer svježi zrak potiče stvaranje novog lišća. Ovo je inače biljka koja jako brzo raste, a na svijetu postoje primjerci visine iznad 80 metara!

 

Foto: By Brittany Goldwyn

Prilikom sadnje, vodite računa da supstrat bude lagan, kompostan te da tegla ima drenažu na dnu, primjerice od pjeska. Eukaliptus voli vlažno tlo te ga često zalijevajte – kada je vani činite to svakodnevno, a kada je u interijeru, tri do četiri puta tjedno, ali u malim količinama.

Drenaža će spriječiti truljenje korijena i požutjele listove.

Foto: @plantsareserenity / Instagram

Ne zaboravite gnojiti eukaliptus tijekom vegetacije te ga orezivati – proljeće je idealno vrijeme za to, kao i za sadnju. Želite li da u tegli bude u obliku grma, skratite ga 30 centimetara visine.

Ako vam se više sviđa ideja eukaliptusa u obliku stabla, tada ga skratite za dvije trećine – tako će se formirati krošnja.

Foto: @plantsareserenity / Instagram

 

 

 

 

 

Komentari