ULJEPŠAJTE USKI I MALI HODNIK: atraktivni prijedlozi za dekoriranje zidova

Većina nas raspolaže uskim i malim hodnicima na nam se čini da zidne obloge, osim bijele boje, nisu dobro rješenje te da će samo zagušiti prostor. No, dizajneri interijera misle drugačije, o čemu svjedoče i prijedlozi koje smo vam pripremili. Uživajte i inspirirajte se!

 


Stilski nepoželjni ali i nepraktično – takav otprilike stav prevladava kada su u pitanju zidne obloge u hodnicima. Smatramo da su boje osim bijele kao i sve druge dekoracije nepotrebne. Iznimke su jedino u slučaju velikih hodnika, koje rijetko tko ima na raspolaganju. Ili primjerice kada na zidovima nešto treba prikriti ili umanjiti neki nedostatak. Međutim, ako pomnije pogledate interijere koje su uređivali dizajneri, primijetit ćete da gotovo svih hodnici imaju obloge koje nisu obična bijela boja.

Kako bismo vas odvažili na makeover zidova vašega hodnika, nudimo ideje kako ih možete ukrasiti.

Foto: Stadshem

BOJA

Ako ste već za opciju boje, onda svakako razmislite o nekoj drugoj osim bijele. Ili primjerice, kombinirajte nekoliko nijansi iste boje u prostoru. Dobra ideja su sivi tonovi, od kojih će jedan biti s plavim pigmentom. To je za hodnike u kojima ipak želite imati više svjetlosti. Ali, s pravom rasvjetom, u obzir dolaze i tamnije boje.

Foto: El Mueble

 


BOJA&ŠTUKATURA

Ukrasne lajsne odnosno štukature nisu samo hit u spavaćim sobama i dnevnim boravcima, nego i hodnicima. Obojane u istu nijansu kao i ostatak zida, vrlo su efektna dekoracija pored koje ne trebate neku dodatnu, osim ogledala koji ima prije svega praktičnu svrhu. Ako se odlučite za neku tamnu nijansu tada upotrebljavajte komade namještaja i dekoracije koje će se efektno isticati.

I naravno, birajte perivu boju s koje ćete lako skidati mrlje i ogrebotine, koje su na zidovima u prostoru hodnika vrlo česte.

Projekt : Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

TAPETA

Kao i tamna boja i sve druge obloge, tapeta nije samo dekoracija u hodniku, nego i velika zaštita od mrlja i ogrebotina. Ako se one i dogode, neće biti toliko primjetne kao na bijelome zidu. Također, možete birati tapete od tekstila koje su još otpornije.

Naročito su efektne tapete koje ćete staviti na samo jedan zid ili dio zida.

 

Foto: Irina Lavrentijeva

TAPETA&ŠTUKATURA

‘Uramljivanje’ tapeta ili crteža na zidu jedan je od najnovijih trendova u uređenju interijera. Ovaj koncept možete koristiti u bilo kojoj prostoriji stana, pa tako i hodniku. Ovako koncipirane tapete manje dimenzija i uokvirenih štukaturama staraju dojam slike, pa možete stvoriti svoju malu zidnu galeriju.

 

Foto: Ideal Home

 


OPEKA

Industrijski stil i rustika, koji su vrlo popularni u interijerima, donijeli su i opeku u interijere. No, da biste imali opeku kao zidnu dekoraciju, nije nužno skidati žbuku, kako biste došli do opeke. Postoji i tzv. slip opeka koja je nastala rezanjem prirodne opeke (debljine keramičkih pločica) i koju možete staviti na postojeći zid.

 

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

OPEKA & MAHOVINA

Popularnost zelenih vertikalnih vrtova u interijerima donijela i dekoracije od mahovine koje se mogu nalaziti u bilo kojoj prostoriji doma, pa i uredskim i javnim prostorima jer su vrlo decentna i jednostavno, a istovremeno efektna dekoracija.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto Darko Mihalić

 

DRVENI PANELI

Ono što poznajemo kao lamperiju i nastojimo se je se riješiti prilikom preuređenja doma, također je vrlo zahvalna i lijepa dekoracija. Prirodno drvo od kojeg se radi lamperija uvijek možete pobojati u neku drugu boju, a vaši zidovi bit će zaštićeni od svih oštećenja i mrljanja.

Osim lamperije, možete se odlučiti i za iveral, OSB ploče ili pluto.

Foto: Malmo&Moss

OGLEDALA

U svakom hodniku poželjno je imati ogledalo, i to ne samo iz praktičnih razloga. Ogledalo naime daje prostoru dubinu pa se čini većim. Osim na zidove, dobro je staklene površine staviti na fronte ormara ili na cijeli zid.

 

Foto: Domino
Komentari