Pet načina kako će vaša mala kupaonica izgledati prostranije

Kupaonice u većini domova pate od nedostatka kvadrata pa je potrebno uložiti veći trud u njihovo uređenje. Također, dobro je znati na koje načine možete stvoriti dojam prostornosti i prozračnosti, što je bitno za svaki mali prostor!

 


Kupaonice su u većini suvremenih domova manje kvadrature. Kako se nastoji uštedjeti na svakom centimetru u planiranju rasporeda i kako je cilj u što manje kvadrata ostvariti što više sadržaja, tako za neke prostorije, poput kupaonice ne ostaje previše mjesta. Stoga nam uređenje zna zadavati dosta muke jer je riječ o visoko funkcionalnom prostoru koje mora zadovoljiti određene kriterije. Prije svega, osnovni elementi – kada/tuš, školjka i umivaonik su nužni, ali i svakako bi bilo dobro pronaći mjesta za ormariće, police i perilicu i sušilicu rublja.

Rezultat smještanja svih ovih elemenata zna biti zagušen i mračan prostor, zatrpan stvarima. To čini da kupaonica izgleda još manja. Kako u uređenju spriječiti taj dojam, saznajte u nastavku članka kojeg smo realizirali s Credo centrom.

PLOČICE (ZIDNE BIJELE): KOLEKCIJA MUGAT, BOJA BLANCO, BREND VIVES, PLOČICE (PODNE): KOLEKCIJA VODEVIL, BOJA OCTOGONO VARIETTE SOMBRA, BREND VIVES / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

1. PLOČICE VELIKIH DIMENZIJA

Mnogi izbjegavaju pločice velikih dimenzija u malim kupaonicama. Dizajneri ističu kako su svi modeli dobrodošli, a idealno bi bilo, ako volite dinamiku i poigravanje, da kombinirate velike i male dimenzije, pa čak i različite oblike, budući da su sada popularne i pločice u obliku heksagona.

Svakako razmislite o keramici velikih dimenzija, koje su sada veliki trend. Tako će vaša mala kupaonica izgledati većom. Ako želite pojačati dojam prostornosti, neka fuge između pločica budu minimalne, gotovo nevidljive. Stvorit će se dojam jedne velike plohe odnosno kontinuiteta na velikoj podnoj ili zidnoj površini što će dati dojam da je vizualno veća.

PLOČICE (CRNE): KOLEKCIJA ALUROCK, BOJA BLACK, BREND IRIS DIESEL, PLOČICE (BIJELE): KOLEKCIJA ALUROCK, BOJA WHITE, BREND IRIS DIESEL / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


2. PLOČICE UMJESTO KADE NA PODU TUŠA

Tuš kabine najčešći su odabir za uređenje kupaonice i polako istiskuju klasične kade. Razlog se krije u većoj praktičnosti tuš kabine, ali i činjenici da je ona idealna za manje kupaonice. Štedi dragocjeni prostor, a naročito ako je bez kade, što je jedan od trendova u uređenju. Ova opcija walk-in tuša gdje se umjesto kade samo nastavljaju postojeće keramičke pločice vrlo je jednostavna i efektna te je tuširanje jednostavnije, ali i održavanje.

Također, tuš u ravnini poda stvara vizualni dojam da je kupaonica veća jer tako ima manje prostornih ograničenja koja stvaraju elementi koji se nalaze u njoj. Ovako, sve se čini prozračnijim, linije su čišće i kretanje prostorijom jednostavnije.

ZIDNE PLOČICE (GLATKE): KOLEKCIJA KAMALA, BOJA CREMA, BREND VIVES; ZIDNE PLOČICE (TEKSTURIRANE): KOLEKCIJA KAMALA, BOJA LANAI CREMA, BREND VIVES; PODNE PLOČICE: KOLEKCIJA VENICE VILLA, BOJA IVORY, BREND FMG / Foto: Credo centar

3. PROZIRNI TUŠ

Još jedan trend u uređenju kupaonice – prozirne staklene stijenke doprinose većem dojmu prostranosti. Kada su zavjese i mutno staklo zamijenile stijenke od prozirnog stakla sa ili bez crnih metalnih profila, male kupaonice činile su se znatno većim. Prozirno staklo je ustvari neprimjetno i čini se da ga nema. Budući da se pruža pogled na ‘unutrašnjost’ tuša – pločice i ostale elemente, prostor nema granica i izgleda šire.

Prozirno staklo, bez puno dodataka, i rađeno u jednom komadu, a ne od više segmenata, otvorit će uvelike prostor i nećete imati dojam zagušenosti niti ‘barikada’.

PLOČICE (ZIDNE CRNE): KOLEKCIJA ALUROCK, BOJA BLACK, BREND IRIS DIESEL; PLOČICE (ZIDNE BIJELE): KOLEKCIJA MUGAT, BOJA BLANCO, BREND VIVES, PLOČICE (PODNE SIVE): KOLEKCIJA MASHUP, BOJA BLOCK, BREND MIRAGE / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

4. NAGLAŠENI ZID

Pored koncepta velike kontinuirane površine s pločicama velikih dimenzija, dojam prostranosti postići ćete i jednim drugim načinom uređenja. Dobro je uvijek ‘razbiti’ monotoniju tako da se neki dio u kupaonici naglasi drugim modelom pločica.

PLOČICE (BIJELE): KOLEKCIJA MUGAT, BOJA BLANCO, BREND VIVES / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

Obično su to tri pozicije: zid u tuš kabini, iza umivaonika i ormarića ili primjerice školjke. Tako se stvaraju jaki stilski akcenti a i prostor izgleda atraktivnije, slojevitije i veće.

Pored toga, istaknutim dijelovima se odvlači pozornost od nedostataka, u ovom slučaju kvadrata i stvarne veličine kupaonice.

PLOČICE (BIJELE): KOLEKCIJA MUGAT, BOJA BLANCO, BREND VIVES / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

5. OGLEDALA

Bez ogledala nezamisliva je svaka kupaonica. Pored praktične, ona imaju i estetsku svrhu, ali u malim kupaonicama i dodatnu ulogu: s njima ćete stvoriti vizualni dojam većeg prostora.

U ogledalima se reflektira svjetlost, ali i okolni elementi u prostoru, što stvara dojam dubine i prostornosti. Mnogi se odlučuju za velike plohe ogledala koja stoje preko cijelog ili polovine zida iza umivaonika, što je vrlo funkcionalno i efektno, no malo zahtjevnije za održavati.

PODNE I ZIDNE PLOČICE: KOLEKCIJA JEWELS, BOJA STATUARIO VENATO, BREND MIRAGE /Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Ako želite praktičniju opciju, odaberite veće zidno ogledalo ili nekoliko njih. U trendu su ogledala okruglog oblika, ali i ona kojima je oblik nepravilan.

Također, osim iznad umivaonika, razmislite o ogledalima na frontama ormarića.

PODNE I ZIDNE PLOČICE: KOLEKCIJA JEWELS, BOJA BIANCO VENATO EXTRA, BREND MIRAGE / Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

PROMO

 

Komentari