MODERNE TAMNE KUHINJE: najpopularniji projekti iz prošle sezone InDizajna

Moderne kuhinje vole tamne boje, a prije svega crnu i antracit sivu. Kako se ove nijanse mogu unositi u prostor svima omiljene prostorije u domu, pogledajte u nastavku. A uskoro stiže nova doza inspiracije za kuhinje – u novoj sezoni InDizajna koja kreće u nedjelju, 25. rujna!

 

 CRNA OPLEMENJENA SVIJETLIM DRVETOM

Kuhinja koja se nalazi u obiteljskom stanu u zagrebačkoj novogradnji kojeg je uređivao studio Mirjane Mikulec dio je otvorene dnevne zone koju čine još blagovaonica i dnevni boravak. Kuhinja je odabrana u jednom salonu prema nacrtima tima Mirjane Mikulec.

Dobar prostorni raspored smjestio je kuhinju pored prozora, u nišu, a postavljanjem šanka vizualno je odvojena od boravka koji se nalazi u drugoj niši, kraj izlaza na terasu.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SAŠA LISJAK

Veliki saveznik u odabiru crne boje za kuhinju bila je činjenica što veliki dio zida dnevne zone zauzima staklena stijena zbog koje je prostor bogat prirodnim svjetlom. Tako kuhinja sa šankom ne izgleda nimalo mračno, a površine od crnoga stakla unose dodatnu svjetlost, ali i eleganciju u prostor.

Svijetle drvene površine na radnoj plohi i zidu oplemenile su i utoplile ovu modernu kuhinju.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SAŠA LISJAK

 

 


MALA KUHINJA BEZ GORNJIH ORMARIĆA

Pored trenda tamnih boja u kuhinji, prije svega crne i antracit sive, trend je i koncept bez gornjih ormarića. To nije uvijek jednostavno izvesti jer tamne nijanse nisu baš poželjne u malim prostorima, a gornji ormarići dragocjeni su saveznici prostora za pohranu.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

No, i ovaj se koncept može postići – uvjerite se na primjeru male linearne kuhinje otvorene prema ostatku dnevnog prostora, bez gornjih ormarića, s crnim akcentima čije uređenje potpisuje studio Mirjane Mikulec! Veliki saveznik bila je činjenica da je ovo stan za najam, pa skladišni prostor nije bio prioritet!

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

Želja klijenta bila je pročišćen izgled bez gornjih elemenata. Što se tiče samog dizajna, dizajnerica i njezin tim imali su otvorene ruke.


INDUSTRIJSKI ŠTIH

Jedna od kuhinja koja vam se jako svidjela dio je starinskog stana u Parizu od 130 kvadrata koji je prošao temeljitu adaptaciju. Svoj novi raspored i izgled cijeli stan, pa tako i kuhinja, zahvaljuje dizajnerskom studiju Mirjane Mikulec.

Stan je doživio neke prostorne preinake, no one su kod kuhinje bile minimalne. Pozicija kuhinje ostala je ista, samo je ulaz prebačen sa strane blagovaonice, a ne iz hodnika. Tako je prostor postao funkcionalniji jer je kuhinja povezana s blagovaonicom i dnevnim boravkom.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

U uskoj i dugačkoj kuhinji dominiraju sivi tonovi, ponajviše antracit siva. Kombinirana je stilska obrada fronti ormarića i onih koji su dobili površinu ogledala, kako bi prostor bio dinamičniji i pružao dojam veće širine. Dio zida obložen je od poda do stropa upečatljivom keramikom koja imitira industrijsko staklo.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

Komentari