Uređenje dnevnog boravka: evo na čemu nikada ne smijete štedjeti

Sve bi bilo lakše kada ne bismo u opremanju bili ograničeni budžetom, zar ne? Novci kojim raspolažemo ponekad uvelike utječe na odabir komada kojima ćemo opremiti svoj dnevni boravak. No na nekim stvarima se ipak ne isplati štedjeti…

 

Prilikom uređenja dnevnih boravaka sve je bitno – od odabira pravih boja i materijala, detalja i okvirnog stila do optimalnog iskorištavanja prostora, no ono što dizajneri uvijek savjetuju jest da se isplati investirati u njegove najbitnije komade. I to bez obzira na budžet kojim raspolažemo. On nam je nažalost uvijek premaleni za ostvarenje želja. No postoje elementi u koje se isplati investirati i malo više novaca od predviđenog.

 

Foto: Homebnc

 

Prije svega, to su podne obloge – kvalitetan laminat, keramičke pločice ili lijevani podovi bit će itekako dobar potez prilikom namještanja. Kvalitetni materijali uglavnom podrazumijevaju i veću otpornosti i izdržljivost. Parketi mogu potrajati desetinama godina te se tijekom njih obnavljati brušenjem i novim slojem laka, a dobri laminati i keramika mogu potrajti i do 30 godina. Obavezno gledajte na klasu podnih obloga te birajte majstore s iskustvom.

 

Foto: Studio Zukkini

 

Nakon toga ono u što se isplati investirati je sjedeća garnitura.

Jedinice za sjedenje poput sofa, fotelja, taburea i kutnih garnitura doista, zbog svoje izloženosti čestom korištenju trebaju biti, ako je ikako moguće, od kvalitetnih materijala i provjerenih proizvođača dok svjetiljke, police, ogledala i manji komadi mogu biti povoljniji. Naravno, bitno je da sjedaći namještaj bude prilagođen i vašem ukusu i željama.

Sjedeće garniture uvijek su prve u redu za kupovinu, stoga njihovu odabiru posvetite naročitu pažnju.

 

Foto: Zukkini studio

 

Za boravke velike površine, baš kao i one s visokim stropovima, idealni su komadi presvučeni kožom. Dizajneri ih često preporučuju za obitelji s malom djecom zbog lakog održavanja i trajnosti. Kožni komadi doista mogu zadržati dobar izgled godinama i unijeti u interijer dojam raskoši i elegancije i učiniti ga znatno atraktivnijim. Preporučuje se i kombiniranje više boja kože kako bi se razbila monotonija i predvidljivost.

Druga opcija je sjedeći namještaj čije navlake se mogu presvlačiti i prati u perilici. One su nešto skuplje od običnih, ali se ova investicija isplati, naročito ako imate djecu ili je garnitura svijetle, osjetljive boje.

 

 

Foto: Anton Likhtarovich

 

Udobani i elegantni naslonjači koji nisu dio garniture također su poželjni u boravku jer on postaje tako atraktivniji. Mogu biti jaki stilski akcent ako se izdvajaju svojim dizajnom, drugačijim stilom ili bojom. Stoga se odvažite i uložite u dizajnerski naslonjač ili barem neki malo posebniji.

 

Foto: Studio EgueySeta/Vicugo

 

Detalji su obično stavke u koje ne ulažemo puno, no ako vam se svidi neki dizajnerski primjerak visilice, podne lampe ili pak klub stolića, ne premišljajte dugo. To su elementi koji će svi primijetiti u prostoru i koji će usto trajati godinama.

 

Foto: Studio Zarysy

 

Komentari