MALI VODIČ KROZ UREĐENJE: pretvorite balkon, terasu ili vrt u ugodnu zelenu oazu

Kako dolaze ljepši dani, vanjski prostori uz naš dom – balkoni, terase ili vrtovi postaju sve važniji jer na njima želimo provesti što više vremena. Donosimo vam nekoliko savjeta kako urediti eksterijer da on bude funkcionalan i estetski privlačan.

 


Vanjski prostor, vezan uz dom svima je dragocjen i stoga puno pažnje želimo posvetiti uređenju. U hladnijim mjesecima eksterijer nam služi nerijetko kao prirodni hladnjak za namirnice koje inače držimo u hladnjaku ali i kao spremište za stvari koje ne stanu u interijer.

Toplijim mjesecima on postaje znatno atraktivniji i dinamičniji. Tada balkoni, terase i vrtovi postaju produženi dnevni boravci i blagovaonice u kojima volimo provoditi svaki slobodni trenutak, odmarati se, organizirati druženja i primati goste.

Sada je pravo vrijeme da se posvetimo uređenju vanjskog prostora, a mi vam, uz pomoć Bauhausa pomažemo savjetima koji će ga probuditi iz zimskog sna i pretvoriti u ugodnu, toplu i zelenu oazu mira i dobrih vibracija.

Foto: Bauhaus

PLOČE ZA TERASE I STAZE

Prije nego što krenete s planiranjem rasporeda svih elemenata, što je prvi korak, nastavite s osnovama.

Podne obloge temelj su svakog interijera, ali i eksterijera. Vanjske podne obloge treba pomno birati, vodeći računa o tipu obloge kao i materijalu i drugim svojstvima kako bi one bile potpuno prilagođene tipu eksterijera.

Ovisno o tome kako su pozicionirani, jesu li natkriveni ili i u kojem klimatskom području se nalaze vanjski prostori, odlučujemo se za određeni tip obloge. Iako i beton, naročito ako se na njega stavi tepih kao i trava sasvim dobro funkcioniraju bez neke dodane obloge, dobro je razmisliti o nekom trajnijem i praktičnijem rješenju.

Također, vodite računa da vaša podna obloga bude stilski usklađena s izgledom eksterijera, kako bi on bio zaokružena cjelina.

Foto: Bauhaus

POPULARNI DECKING

Najčešći odabir je keramika – pritom svakako povedite računa o tipu pločica koje su za vanjske prostore i koje će odoljeti vlazi, ledu i hladnoći. Sve su popularnije i betonske i kamene ploče, ali i drvene obloge poznate kao decking.

Decking svoju popularnost duguje toplini i ugodi te prirodnosti koju donosi u eksterijer. Bitno je odabrati otporne materijale na štetne vanjske utjecaje te odabrati kvalitetnu vrstu drveta – primjerice ruski bor, sibirski ariš ili pak duglaziju. Decking je bitno premazati zaštitnim uljem jednom do dva puta godišnje.

Uz decking, popularne su i WPC ploče, koje su ustvari drvo prešano s PVC materijalima u kompozit, što mu daje veću otpornost i čvrstoću.

Foto: Bauhaus

ODABIR PRAVOG NAMJEŠTAJA

Osnovni komadi namještaja trebaju osim stilskog, zadovoljiti i kriterij funkcionalnosti. Ako je riječ o lođi ili natkrivenom prostoru, onda možete birati stolice, naslonjače, ljuljačke… od bilo kojeg materijala.

Za prostore koji su otvoreni, pa time više izloženi vanjskim utjecajima – vlazi i hladnoći kao i direktnom suncu, bolje je birati otpornije materijale – metal, kvalitetnu, kompaktnu plastiku ili pak drvo koje je otpornije (tikovina).

Drveni namještaj dobro je prije početka sezone uvijek premazati zaštitnim slojem koji ga čuva od vlage ali i jakog sunca.

Foto: Bauhaus

ZAŠTITITE SE NA VRIJEME

Dogodi se da tek nakon što sve dovršimo i nastupe vrućine, shvatimo da se nismo pobrinuli za zaštitu od sunca.

Jako sunce onemogućava (čak i kada eksterijer nije na direktnom suncu) da u svome produženom boravku budemo tijekom dana. Stoga planirajući uređenje svoga balkona, terase ili vrta, bez obzira na kojoj je strani svijeta pozicioniran, razmislite o zaštiti od sunca.

Najčešća, najjednostavnija i najpovoljnija varijanta je suncobran. No, on nije trajna opcija i ne odolijeva vjetru i kiši kao primjerice neka fiksna zaštita. Suncobran je dobra ideja za lođe, balkone ili kako dodatni saveznik tendama.

Dobro bi stoga bilo odmah razmisliti o ugradnji tende, paviljona ili neke nadstrešnice. Ako imate vrt ili veću terasu, tada je paviljon jako dobro rješenje.

Foto: Bauhaus

VEĆA DOZA PRIVATNOSTI

Dok boravimo na balkonu, terasi ili vrtu, želimo se osjećati sigurno i stvoriti tu intimu kakvu imamo unutar svoja četiri zida. To nam doprinosi da se lakše i više možemo opustiti i odmoriti, bez opterećenja od znatiželjnih pogleda susjeda ili prolaznika na ulici.

Takvu razinu privatnosti svakako nije moguće postići u eksterijeru, ali postoje elementi koji nam to donekle mogu donijeti. Primjerice, suncobrani, rolo zavjese, obične platnene zavjese ili pak drveni paneli i pregrade.

Ovakvi elementi doprinose i toplijoj i ugodnijoj atmosferi te podižu estetiku.

Foto: Bauhaus

EKSTERIJER SA STILOM

Dizajneri savjetuju da pokušamo u uređenju vanjskog prostora pratiti onaj koji dominira u unutarnjem. To se čini i posve logično, budući da je eksterijer produženi dnevni prostor pa je dobro da je sve usklađeno. No, ako i krenete u nekom drugom pravcu, nećete puno pogriješiti. Bitno je prije svega da eksterijer bude, iako možda različit od interijera, stilski skladna cjelina.

Vodite računa o bojama i njihovoj povezanosti te detaljima – vazama, poslužavnicima, teglama s biljem, ukrasnim jastucima… I kada imate mali prostor na raspolaganju, nemojte odustati od sitnica jer one podižu prostor i uvelike doprinose atmosferi.

Bez obzira na stil, uvijek je dobro u vanjski prostor unijeti prirodne materijale jer oni donose dozu opuštenosti i topline.

Foto: Bauhaus

NIŠTA BEZ ZELENILA

I najljepša garnitura za sjedenje kao i dekorativni detalji ne dolaze u potpunosti do izražaja i ne tvore pravu cjelinu bez – zelenila. Ono daje novu dimenziju našem eksterijeru i donosi svježinu, stvara hladovinu i pruža prekrasne mirise.

Barem nekoliko teglica cvijeća promijenit će izgled svakog eksterijera. Prekrit će nedostatke poput dotrajale garniture za sjedenje, izblijedjelih jastuka za sjedenje ili pak nedostatka detalja.

Cvijećem ćete jednostavno popraviti estetski dojam vašeg eksterijera te će u njemu biti ugodnije boraviti.

Foto: Bauhaus

SUPER VRTNI GADGET

I za kraj, predlažemo da napravite listu svojih pomagača koji će vam biti saveznici u održavanju eksterijera kao i njezi zelenila. U ponudi Bauhausa pronašli smo jedan super gadget.

Riječ je o upravljačkom mini uređaju za navodnjavanje Aqua Bloom koji vam pomaže u zalijevanju biljki na balkonima i popločanim dijelovima dvorišta. Nije potrebna voda niti struja za njegov rad. Ako vas nema duže vrijeme ili ste na odmoru, AquaBloom jamči optimalno zalijevanje biljaka.

Foto: Bauhaus

 


PROMO

Komentari