Naša Ingrid otkriva kako je uspjela uzgojiti eukaliptus, maslinu i ružmarin u vrtu kraj Čakovca

Kolumnistica InDizajna Ingrid Jančec, koju vrlo rado pratite, otkriva kako uzgojiti popularno bilje koje u kontinentalnom dijelu Hrvatske baš i nije ‘doma’. Ingrid je to pošlo za rukom, saznajte u nastavku i kako!

 


Sve više ljudi, pa tako i ja, kako nam godine prolaze, okrećemo se prirodi, biljkama. Prirodu pokušavamo unijeti u svoj dom pomoću prirodnih materijala i živih biljaka. Isto tako, ako i imamo koji vlastiti komadić raja u obliku vrta ili dvorišta, posvećujemo mu puno više vremena.

Svi se na kraju nađemo u situaciji kada sami sebe podsjetimo na mamu iz doba kada je s veseljem pričala “vrtne priče” s prijateljicama. Možda mi tada nije bilo jasno kako nemaju zanimljiviju temu, dok danas, evo i sama pišem kolumnu upravo o tome.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Eukaliptus, najveća zvijezda dvorišta

Ako je suditi po komentarima i pitanjima na mom instagram profilu, zvijezda našeg dvorišta je eukaliptus. Davno prije nego je postao toliko popularna biljka u domovima širom svijeta, roditelji su posadili jedan cijeli plastenik eukaliptusa za potrebe aranžiranja (spominjala sam već u prošlim tekstovima kako se bave proizvodnjom cvijeća).

U našem domu, kako tada, tako i sada zaista je vrlo uobičajeno vidjeti velike pune vaze upravo te biljke. Moja želja da u vlastitom dvorištu imam jedno stablo već tada je bila jasna. No, kao i svaka biljka, ima par zahtjeva kojima zauzvrat dobijemo divno ukrasno stablo.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Savjeti za uzgoj eukaliptusa

* Mlade biljke eukaliptusa nikako ne smijemo posaditi direktno u zemlju već u teglu koju ćemo svake zime sklanjati od mraza i to minimalno prve 3 godine.

* Nakon toga, možemo je posaditi van, u zemlju i tada ona krene rasti velikom brzinom.

* Ono što je vrlo važno je da pratimo rast i da je, iako mislimo da je šteta rezati tako divne vrhove, u jesen odrežemo prilično nisko; cca na 130 cm.

* Na taj način spriječit ćemo njezin ubrzani rast u visinu i neizbježno vješanje grana koje bi bile pretanke i time se lomile gotovo svakim nevremenom. Biljka će postajati jača i stablo deblje, grane gušće i samim time otpornije na vremenske neprilike.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

 

Za primjer, ovo naše stablo, u tri mjeseca koliko je posađeno u zemlju, naraslo je već minimalno 60 cm i kroz dva mjeseca će biti vrijeme kada ćemo ga znatno odrezati (na spomenutih 130 cm). Ne treba se bojati tolikog skraćivanja jer raste vrlo brzo i zaista je to vrlo bitan korak ako želimo imati gusto kompaktno stablo.

Biljka je koja voli puno vode, ja ga zalijevam minimalno četiri puta tjedno s velikom količinom vode.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Ružmarin, ugodan oku i nepcu

Poznato je da je ružmarin grmolika zimzelena biljka igličastih listova i malih svijetloplavih cvjetova. Listovi su intenzivnog mirisa, kojeg ja osobno obožavam i koristim za aromatiziranje povrća i mesa.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Savjeti za uzgoj ružmarina

* Najbolje ga saditi, razmnožavati pomoću reznice. Otrgnite mladi vrh, reznicu oko 8 cm dužine u kasno proljeće i stavite je u malu posudu s zemljom.

* Paziti da ima dovoljno vlage. Što se tiče sadnje u zemlju na otvoreno, bilo bi bolje pričekati da je biljka stara barem 2-3 godine. Do tada bi je trebalo unositi zimi u zatvoreno.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Ja sam imala želju da, od dva ružmarina koja imam, pokušam uzgojiti jedan u grm, dok drugi u malo stablo. Sam po sebi raste kao grm tako da ako želite da vam raste u obliku stabla, trebalo bi od mlade biljke krenuti s željenim oblikom. Trganjem donjih grančica kroz godine donji dio drveni dok gore oblikujete krošnju.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

 


Maslina, dašak Mediterana na kopnu

Još jedna mediteranska biljka koju godinama imam je; maslina. Ove godine smo je presadili u zemlju, u isto vrijeme kada i gore spomenuti eukaliptus. Četiri godine kako ju imam, bila je u tegli i nije imala dovoljno mjesta za rast tako da se u ovo kratko vrijeme koliko je vani, potpuno transformirala. Listovi su gušći, grane čvršće, zelenija je.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Savjeti za uzgoj masline na kontinentalnom dijelu HR:

* Iako su zime na kontinentu blaže nego su bile nekada, prije prvog mraza potrebno je krošnju prekriti vrtnom vrećom ili platnom. Ja sam je zimi, kada je još bila u tegli, ostavljala na terasi, također s prekritom krošnjom.

 

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

* Zalijevala sam vrlo malo, samo za toplijih, sunčanih dana. Ista situacija je s manjom koju još uvijek imam u tegli. Sviđa mi se njezin oblik i mi se čini premala za sadnju vani, tako da je planiram još par godina ostaviti ovako.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

* Kada krene zaostajati u rastu zbog nemogućnosti daljnjeg rasta u tegli, što očekujem kroz dvije godine da će se desiti, naći će svoje mjesto negdje u kutu pored terase.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

* Jednom kada je posađena vani, maslina ne treba više zalijevanja od jednom tjedno za toplijih dana.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

 

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

Slika govori više od tisuću riječi

Ako se imalo dvoumite o presađivanju biljaka koje imate više godina u tegli, pogledajte transformaciju ovih u samo 3 mjeseca.

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

FOTO: @INGRID_HOME_INTERIOR

 

Komentari