STOL BEZ MANE: otkrivamo kako odabrati najbolji oblik i veličinu za vašu blagovaonicu

Prilikom uređenja blagovaonice vodimo se estetikom, ali i funkcionalnošću – potrebno je pronaći komade namještaja koji u potpunosti zadovoljavaju naše potrebe i prate prostorne zadanosti. Evo što sve morate znati prije nego nabavite blagovaonski stol!

 


 

Jedna od najčešćih grešaka koje radimo prilikom uređenja doma, a koje nažalost tek vidimo kada je sve gotovo, jest krivi izračun dimenzija kao i oblik namještaja. Shvatimo da smo premalo mjesta ostavili za slobodno kretanje ili pak da nam pola prostorije zjapi prazno jer je stol premalen.

Foto: David Giles

Također, nerijetko se dogodi da nismo razmišljali o situacijama kada imamo veći broj gostiju za stolom. Zato, prije nego krenemo u osmišljavanje ovog dijela doma, bitno je informirati se i pročitati savjete stručnjaka koji će nam pomoći pri odabiru idealnog blagovaonskog stola.

Foto: Dominic Blackmore

DIMENZIJE

Dizajneri preporučuju da stol za četiri osobe u obliku pravokutnika mora biti minimalnih dimenzija 120×90, okrugli promjera 100 cm, a pravokutni 90×90 cm. Ako nabavite stol na razvlačenje, nemojte birati onaj s manjom razvlačnom plohom od 50 cm – ona omogućuje mjesta za još dvije osobe.

Foto: Mocka

Što se tiče visine, njegove dimenzije su fiksne i kreću se u rasponu od par centimetara, od 72 do 76 cm. Isto tako imajte u vidu da stolac mora imati visinu sjedala 45 centimetara, a širina sjedala bi trebala biti oko 60 cm. Uski stolci postanu vrlo neudobni nakon nekoliko minuta sjedenja. Stolci s naslonjačem, kao i oni tapecirani te s rukohvatima nisu dobro rješenje za male prostore, jer ih zagušuju budući da zauzimaju više prostora.


OBLIK STOLA

 

1. Okrugli stol

Ako pokušavate uštedjeti na prostoru ili pak manju sobu vizualno učiniti većom, u tom slučaju okrugli je stol pravi izbor za vas. No uvijek imajte na umu da ovaj tip stola nije idealan za veliki broj ljudi.

 

Foto: Raw Design Blog

2. Pravokutan stol

Kada su u pitanju pravokutne blagovaonice i kuhinje, stol istog oblika najčešći je odabir. Idealan je za obitelji u kojima je više članova ili koje često primaju goste. U tom slučaju obavezno birajte onaj koji se može razvući, a takav oblik stola odlično ide s klupom za sjedenje.

 

Foto: Home Decor

3. Kvadratni stol

Baš kao i u prethodnom slučaju, kvadratni stolovi sjajni su za sobe kvadratnog oblika jer se tako održava balans i simetrija u prostoriju. Dobra je solucija u malim prostorima, a možete uštedjeti još više prostora ako ga stavite uz zid.

Foto: Home Ideal

 


4. Ovalni stol
Stol ovog oblika po “osobinama” je sličan pravokutnom, ali zauzima manje prostora zahvaljujući zaobljenim vrhovima. Sjajan je odabir ako imate usku prostoriju i veći broj ljudi koje svakodnevno morate smjestiti za stol.

Foto: Inmod
Komentari