Nate Berkus: savjeti slavnoga dizajnera koji će vam pomoći u makeoveru doma

Volimo interijere koje uređuje ovaj poznati američki dizajner, a prije svega njegovu jednostavnost te želju da svaki dom bude oplemenjen sitnicama i prirodnim materijalima, kako i dobrom atmosferom. Evo nekoliko vrijednih savjeta koje želi podijeliti sa svima koji kreću u makeover doma

 

 

Poznati američki dizajner Nate Berkus koji svojim uređenjima interijera oduševljava ljubitelje estetike diljem svijeta voli dijeliti i savjete. A njih, s obzirom na njegovo dugogodišnje iskustvo i ugled koji ima, svakako vrijedi poslušati. I primijeniti, naravno. Saznajte u nastavku na što sve trebate paziti prilikom makeovera svoga doma.

 

Foto: Nateberkus.com

 

NE PRETJERUJTE

Iako vam se čini da preuređenjem nećete puno postići kao da idete od temelja, neka vam ohrabrenje bude Nateova tvrdnja kako je puno korisnije preurediti ono što već imate nego kretati u kompletno preuređenje. „Ne preporučujem stvaranje velikih, nepromišljenih promjena na početku godine. Za velike promjene, osim financija, trebate imati vremena, snage, volje i – nadahnuća. Inače će konačni rezultat biti traljav i nećete biti zadovoljni uređenjem. I površni makeover će donijeti novu energiju u vaš prostor i omogućiti vam da vidite stvari na nov način“, ističe Nate te dodaje kako se ne trebate pritom usredotočiti na trendove jer ćete nakon toga uvijek imati dojam da niste postigli ono što tražite. „U domu koji slijepo slijedi trendove uvijek se osjeća da je on verzija nečega što ste sve već vidjeli na fotografijama magazina“, zaključuje.

 

Foto: Nateberkus.com

 

PRAKTIČNO PA ONDA LIJEPO

Kada zamislite što želite promijeniti u nekoj prostoriji, onda sve prije svega mora biti praktično, a tek onda lijepo. Jedino ako nije riječ o nekom dekorativnom detalju. No svakako to ne mora biti novi element. „Provjerite možete li napraviti funkcionalnu, a onda i lijepu prostoriju sa stvarima koje već posjedujete. Postoji li nova energija ili neka nova funkcija koja može proizići iz nekog postojećeg komada namještaja? Primjerice, stolić ili polica koje mogu poslužiti kao noćni ormarić? Ili klupica koju možete prenamijeniti u tabure? Također, konzolni stol može postati bar u boravku ili blagovanju… Najbolje dizajnirane prostorije su one koje imaju u sebi tu nepredvidivost i slojevitost, te vaš osobni pečat. Da biste to postigli, potrebno je biti odvažan i malo eksperimentirati“, predlaže Nate Berkus.

 

Foto: TLC Interiors

 

IGRAJTE SE SITNICAMA

„Ponekad i najmanje stvari mogu učiniti veliki utjecaj na izgled i atmosferu u prostoriji. Uzmite mini stolne lampe s noćnih ormarića i preselite ih na konzolni stol u boravku ili hodniku. Ili primjerice razmjestite ogledala po kući – promijenite im poziciju i dobit ćete posve novu igru ogledala i svjetla. Ovo je vrlo učinkovit način da se u nekoj prostoriji promijeni atmosfera“, smatra dizajner. Isto ovo Nate predlaže da učinimo s ukrasnim jastucima, tepisima i umjetničkim slikama i fotografijama.

 

Foto: Homebnc

 

DAJTE PROSTORU DA PRODIŠE

Nate savjetuje da prije nego krenemo u makeover pogledamo svaki komad u prostoriji koju želimo preurediti i zapitamo se: pridonosi ili i kako ova stvar priči koju želim ispričati u ovom prostoru, zatim ima li to sentimentalnu vrijednost i podsjeća li me na nešto lijepo, što budi lijepe i plemenite emocije? „Ponekad držimo stvari u svome domu a da ni sami ne znamo zašto. Jer, žao nam je baciti ih u smeće pa zato od svoga doma radimo skladište zbog kojeg ne možemo disati. Pročistite svoj prostor i prodišite!“, ističe Nate te dodaje kako neke stvari, ako su u dobrom stanju, možemo i donirati.

 

 

Foto: The van gifts

 

Komentari