PROLJETNI UKRAS DOMA: evo kako će popularni božuri dugo ostati svježi i lijepi

Božure je nemoguće ne voljeti! Obožavamo ih imati u svome domu, a naročito kao svježe, rezano cvijeće u vazi. Evo kako ćete ih održavati u vodi kako bi što duže trajali i izgledali svježe i lijepo kao i prvi dan

 


Božuri su postali pravi dekorativni vladari prostora. Ovaj cvjetni motiv je jednostavno ‘must have’! Nalaze se na tapetama, zavjesama na prozorima ali i tuš kabini, posterima i umjetničkim fotografijama, šalicama i ukrasnim jastučićima. No, najpoželjniji su ipak u prirodnom obliku, kao rezano cvijeće u vazi.

Foto: Alison Miksch / Southern Living

Razlog obožavanja božura je prije svega u njegovom nenametljivom a ipak osjetnom mirisu te punom i bogatom obliku pupolaka odnosno cvijeta. Njihove brojne latice doista su spektakularan prizor u bilo kojoj fazi cvjetanja – bilo da se skupljeni u bombice dok su još pupoljci, bilo da su posve otvorene.

Foto: Elieeleen / Unsplash

Drugi razlog njihove popularnost su boje – od bijele, preko romantične ružičaste i žute pa sve do tamnih nijansi ljubičaste i narančaste. Isto tako, mnogi koji imaju alergiju na pelud ih vole, jer gotovo da ne izazivaju alergijsku reakciju.

 

Foto: Unsplash

Evo kako će vam što duže trajati u vazi:

– Dugotrajnost božura prije svega ovisi o tome u kakvom stanju ste ih kupili. Naime, najdulje će trajati ako ih nabavite dok su još u pupoljcima. Što su pupoljci tvrđi, to znači da će kasnije procvjetati te tako duže i trajati.

– Odaberite vazu s uskim grlom jer će on bolje poduprijeti teške stabljike da previše ne polegnu kada se pupoljak rascvjeta.

Foto: Kelly Elko

Stavite dosta vode u vazu i dodajte žličicu šećera. Promijenite vodu u vazi svakih nekoliko dana jer šećer pogoduje razvoju bakterija.

Obrezujete ih. Dodatnim obrezivanjem za 1 cm svakih nekoliko dana produžujete im život jer božuri jako vole vodu i tako im se omogućuje veća površina za upijanje vode. Najbolje ih je obrezivati pod kutem.

Foto: Unsplash

– Držite ih podalje od izravne sunčeve svjetlosti i izvora topline jer lako dehidriraju. Isto tako, udaljite ih od zdjele za voće jer neke vrste voća oslobađaju plinove zbog kojih latice božura blijede.

– Ako primijetite nektar da izlazi iz pupoljaka, nježno ga uklonite toplom i vlažnom spužvom jer postoji mogućnost da se tako latice zalijepe. Micanjem nektara ćete spriječiti najezde insekata, naročito mrava kojima su božuri, baš kao i nama, omiljeni cvijet.

Foto: Better Homes and Garden

Foto: Anastasiia / Pexels

 

Foto: Larisa Birta / Unsplash
Foto: Lisa Anton / Unsplash
Komentari