UREĐENJE APARTMANA: kako osmisliti prostor da djeluje luksuznije i privlačnije

U uređenju apartmana traži se posebnost i atraktivnost s daškom luksuza, kako bi se privukli gosti i njihov boravak bio što ugodniji. Evo kako ćete to postići uz male izmjene i ulaganja!

 


Vrijeme opremanja apartmana i vikendica za najam koje opremamo stihijski, istrošenim namještajem i ispranom posteljinom je odavno prošlo. Danas od svojih privremenih domova u kojima se odmaramo tražimo više stila i posebnosti, veću dozu opuštanja pa i luksuzno i elegantnog dojma. To je ono što privlači i goste, što je bitno za znati ako svoj apartman ili vikendicu dajemo u najam.

U nastavku donosimo savjete i trikove kako ćete stvoriti prostor koji odiše stilom i luksuzom. U ponudi Meblo Tradea pronašli smo i komade koji će tome doprinijeti!

Trosjed Giulia na razvlačenje, Nias Italy / Foto: Marko Cindrić

TAMNE BOJE I TAMNO DRVO

Svijetle neutralne boje poput bijele i sive, kao i svijetlo drvo uvijek su dobro rješenje za uređenje apartmana i vikendica. Naročito ako je riječ o prostoru manje površine. No, ako želite unijeti malo dramatike, elegancije i luksuza, tada razmislite i o tamnim bojama.

Ako je prostor jako skučen i nema puno prirodne svjetlosti, tada neka smeđa, zelena, antracit siva i crna budu u akcentima i nalaze se na manjim komadima namještaja, gadgetima i detaljima.

Barska stolica Basil, Calligaris / Meblo Trade

U svjetliji i prostraniji interijer možete unijeti osnovne komade namještaja u tamnim bojama ili obložiti njima podove i zidove jer neće zamračiti niti zagušiti prostor, a postići ćete željeni dojam. Svakako ih je dobro kombinirati sa svjetlijim nijansama kao i pastelnim, kako bi se postigla ravnoteža i kako prostor ne bi izgledao odviše hladno i suzdržano. Ipak je ovo prostor za odmor, zar ne?

Stolica Liberty s rukonaslonom, Calligaris; stol tto / Foto: Meblo Trade

Mnogi se rado odlučuju za tamnije nijanse drveta. Ako se odlučite za tamno drvo, koje je k tome u trendu, pojačat ćete atmosferu topline i atraktivnosti. Tamno drvo djeluje još otmjenije i luksuznije i ostavlja jači dojam nego svijetlo. Stoga se nemojte ustručavati uključiti ga u uređenje apartmana ili vikendice.

Foto: Calligaris / Meblo Trade

MOĆNI MRAMOR

Uzorak mramora, uz terazzo i beton, vlada modernim interijerima. Ovaj bezvremenski uzorak, koji se dobro kombinira sa svim stilovima, najbolji je način kako možete unijeti luksuz i eleganciju u neki prostor kao i prizvati klasiku, art deco i mid-century, stilove koji su trenutno vrlo traženi u interijerima.

Stol Cameo, stolica Cocoon, Calligaris / Meblo Trade

Uzorak mramora traži se u svim nijansama – bijeli i svijetlo sivi će djelovati svježe i prozračno i izvrstan je za manje prostore. Tamnije nijanse djeluju vrlo moćno, kao i tamne žilice te stvaraju još veću dozu luksuza i raskoši. U kombinaciji s mat površinama u neutralnim bojama djelovat će vrlo moderno.

Foto: Calligaris / Meblo Trade

Mramorne površine mogu se nalaziti posvuda, a ne samo kao podne ili zidne obloge. Osim na kuhinjskim radnim plohama i otoku, uzorak mramora izvrsno funkcionira kao vodoravna ploha blagovaonskog stola ili klub stolića, noćnog ormarića, komode…

Noviji trendovi donose uzorak mramora i tapetama kao i tekstilu – posteljini, zavjesama i ukrasnim jastucima, pa svakako razmislite i o takvim detaljima koji će podići dojam elegancije u prostoru.

Komoda Secret, Calligaris / Meblo Trade

ČAROLIJA SJAJNIH POVRŠINA

Ne samo bogate teksture i uzorci nego i površine mogu uvelike doprinijeti dojmu luksuza i obično su to elementi koji, i kada su na manjim površinama, djeluju vrlo privlačno potencijalnim gostima.

Primjerice, namještaj visokog sjaja ili pak elementi sa zlatnim, srebrnim ili bakrenim premazom djeluju vrlo atraktivno i stvaraju dojam da interijer izgleda znatno skuplje opremljen.

Stol Vortex, Calligaris / Meblo Trade

U unošenju elemenata visokog sjaja koji imitiraju plemenite metale poput zlata potrebno je biti oprezan. Najbolje funkcioniraju kada su to detalji poput ručki, okvira, nogica ili aplikacija na namještaju ili manjih komada poput rasvjetnih tijela, vaza, zdjela…

Ako vam se čini da je sjajnih plemenitih metala ili premaza previše i da će djelovati napadno, dobro ih je kombinirati sa svijetlom neutralnom bazom – bijelo, bež i svijetlo sivom, a sve začiniti zelenilom.

Komoda Cracked / Foto: Kare Hrvatska

Staklo također stvara dojam luksuza, naročito ako je u boji ili primjerice u kombinaciji sa zlatnim, bakrenim ili srebrnim elementima. Staklo u boji donosi i divan retro štih te donosi poseban šarm svakome prostoru tako je moćan stilski adut s kojim svakako trebate računati.

Foto: Kare Hrvatska

BOGATI MATERIJALI

Kada je riječ o materijalima, baršun i sve njegove inačice apsolutni su hit u interijerima. Svakako se nemojte premišljati biste li ovaj materijal unijeli u svoj dom za odmor jer je vrlo otporan i lako održiv te kao takav izvrstan za interijer ove namjene.

Pored toga, dat će željeni dojam raskoši jer je riječ o materijalu bogate teksture koji stvara volumen i divne kombinacije svjetla i sjene.

Ukrasni jastuk Cannes / Foto: Kare Hrvatska

Ako ste već opremili prostor sjedećim elementima od baršuna ili njegovih imitacija, razmislite o unošenju nekog manjeg elementa koji će biti od ovog materijala.

Predlažemo zavjese, ukrasne jastuke, dekice ili primjerice fotelju. Bilo bi dobro da fotelja bude u drugoj nijansi od sjedeće garniture kako bi se stvorila slojevitost u prostoru, veća doza vizualne atraktivnosti i fotelja se jače istaknula i postala noseći akcent u prostoru.

Fotelja Rio, Calligaris / Foto: Meblo Trade

Osim baršuna, materijali koji donose raskošan i bogat dojam su svakako saten i koža. Nekome će možda koža djelovati odviše hladno i neprikladno za interijere za najam. No, ako odaberete pravi dizajn kojim dominiraju oble linije i tople zemljane nijanse – problem će biti riješen.

Stolica Marradi, Miotto / Foto: Meblo Trade

MULTIFUNKCIONALNOST

U apartmanima i vikendicama, zbog nedostataka kvadrata, dobro je imati višenamjenske komade namještaja. Tako će jedan element imati više uloga pa će se dobiti dragocjeni prostor za neke druge stvari.

Primjerice, birajte sofe, kutne garniture i fotelje na razvlačenje čime ćete dobiti dodatni ležaj u dnevnom boravku. Ili pak kutne garniture koje su sastavljene od nekoliko modula koji se mogu razmještati po prostoru kako vam odgovara.

Kutna garnitura Choice, Feydom / Meblo Trade

Mali, ali savršen višenamjenski element je tabure. Izvrsna, lako pomična sjedalica za dnevni boravak, kuhinju ili terasu dobro će vam doći kao glavni ili pomoćni stolić u boravku, stalak za odlaganje u hodniku ili pak noćni ormarić u spavaćoj sobi.

Za podizanje elegancije i luksuza, birajte modele od baršuna ili kože.

Tabure Pof, Connubia / Meblo Trade

POMNO ODABRANI DETALJI

Prostori u kojima privremeno boravimo u pravilu ne trebaju puno detalja. To je savjet kojeg rado daju dizajneri interijera i to zbog lakšeg održavanja prostora u kojem nema puno sitnica, ali i uglavnom skučene kvadrature koja ne trpi puno boja, uzoraka i detalja.

No, detalja ipak mora biti, samo je bitno voditi računa o umjerenosti i njihovom pažljivom kombiniraju.

Foto: Calligaris / Meblo Trade

Već jedan ili dva detalja sjajne površine, koji pored dekorativne imaju i uporabnu funkciju podići će apartman iz prosječnosti i dati mu šarm. Usto, sjajne površine reflektiraju sunčevu svjetlost kao i okolne objekte pa prostor postaje zanimljiviji i stvara se iluzija prostornosti.

Foto: Calligaris / Meblo Trade

LOUNGE ELEGANCIJA U EKSTERIJERU

U objektima namijenjenima odmoru, eksterijer je jednako bitan kao i interijer. Ako imate dovoljno mjesta da u njemu stvorite blagovaonicu i dnevni boravak na otvorenom, a možda i kuhinnju, onda on postaje važniji od interijera jer na njemu možete boraviti cijeli dan.

Zato se njegovu uređenju posvetite s punom pažnjom i pomno odaberite svaki element.

Garnitura Holiday Black / Foto: KARE Hrvatska

Namještanje kreće od garniture za sjedenje te stola odnosno klub stolić, ovisno o tome koji je koncept prostora. Odabirom bilo kojeg materijala

Pored garniture za sjedenje, koja svojim dizajnom donosi dozu luksuza, ne zanemarujte detalje. Svakako najvažniji detalj je zelenilo, a velike tegle će doprinijeti eleganciji te će prostor izgledati skuplje.

Stolica Riva, Nardi / Foto: Meblo Trade

 


Dopušta li vam to prostor, za veću dozu atraktivnosti i luksuza nabavite komade koji će novu dimenziju opuštanja i hedonizma. Primjerice, sofa ljuljačka ili viseća ljuljačka-jaje u kojem ćete uživati vi i vaši gosti.

Ljuljačka Ibiza / Foto: Kare Hrvatska

PROMO

Komentari