Mirjana Mikulec otkriva tri najčešće pogreške koje činimo u uređenju blagovaonice

Prva asocijacija na dom su uglavnom kuhinja i blagovaonica. Ništa čudno, jer je to dio doma namijenjen okupljanju obitelji i prijatelja, mjesto na kojem se odvijaju druženja koja pamtimo još godinama kasnije. Stoga nije nevažno kako ćemo urediti taj prostor…

 

 

 

Pored toga, izgled blagovanja je bitan i zbog toga što suvremeni način stanovanja koncipira da ovaj sadržaj bude sastavni dio dnevne zone. Stoga bi trebalo paziti da uređenje stilski prati kuhinju i blagovanje, te da uz svoju funkcionalnost čini ovu cjelinu besprijekorno osmišljenom.

Kako biste to postigli, važno je izbjeći osnovne greške. Saznajte u nastavku o osnovnim pogreškama u uređenju blagovanja koje vam otkriva dizajnerica Mirjana Mikulec.

 

Foto: MyDomaine

1. ESTETIKA SE STAVLJA ISPRED FUNKCIONALNOSTI

Volimo lijepo uređene prostore, opremljene zanimljivim namještajem, no ne zaboravite da blagovanje prije svega služi da se u njemu – jede i druži. Zato mudro birajte udobne stolce te praktičan stol, od materijala koji se mogu lako održavati.

“Bitno je također osigurati nesmetan pristup stolu i stolcima, tako da svi mogu nesputano sjediti i uživati u jelu. Ako vam treba veći stol, onda su dobro rješenje klupe ili pak stol na razvlačenje”, naglašava dizajnerica.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Za male prostore, savjetuje dizajnerica, birajte okrugle stolove i stolce na rasklapanje koje ćete moći maknuti u hodnik ili balkon kada vam ne trebaju. Kutna garnitura za sjedenje također je dobro rješenje.

Dizajnerica ne preporučuje stolce koji su uži od 50 cm, jer se mogu pokazati neudobnima za dulje sjedenje. Također, stolice moraju stati ispod stola kada se ne koriste!

 

Foto: Happy Grey Lucky

2. PRETRPAVANJE NAMJEŠTAJEM I DETALJIMA

Blagovanje čini osnovni namještaj – stol i stolci, a sve ostalo je manje bitno. Mirjana Mikulec savjetuje da minimizirate broj dekorativnih predmeta u blagovanju.

“Ako je prostor malen i nema previše mjesta za kretanje, tada odustanite od komoda i ormara. Umjesto toga koristite zidne police ili mini zidne regale za tanjure, tekstil, čaše… To će vam omogućiti da u malim blagovanjima možete prolaziti nesmetano oko stola, te da možete stolce, prilikom sjedanja i ustajanja dovoljno odmaknuti od stola”, poručuje dizajnerica.

Foto: Planete Deco

Manje je više i u kolorističkom smislu – pazite na boje i ne pretjerujte s kombinacijama. Osnovno pravilo je – manji prostor, manje boja i uzoraka, te odabir svjetlijih tonova i jednostavnog namještaja.

 

Foto: Originals Furniture

3. RASVJETA NA POGREŠNOM MJESTU

Jedna od najčešćih grešaka odnosno previda u uređenju interijera jest zanemarivanje rasvjete, a u tome ni blagovaonice nisu izuzetak. Najbitnije je odabrati dobro središnje rasvjetno tijelo.

Foto: Darija Alijeva

“Dajte prednost visećem rasvjetnom tijelu u blagovanju. Središnja rasvjeta se idealno postavlja u samo središte stola. Ako je to luster s više odvojenih rasvjetnih jedinica, tada bi srednja morala biti u sredini. Usto, viseće rasvjetno tijelo ne smije ni na koji način smetati, a naročito ne blokirati pogled na ostale goste za stolom. Ako u manjoj kuhinji i blagovaonici nema dovoljno prirodnog svjetla, pobrinite se za dobru direktnu rasvjetu, jačeg intenziteta. Što se jačine svjetla tiče, idealno rješenje je dimmer tj. prigušivač kojima se regulira intenzitet” savjetuje Mirjana Mikulec.

 

Foto: Guigaoliveira.me

 

 

 

 

 

 

 

Komentari