Kombinacije boja u prostoru

Izbor boja u velikoj mjeri određuje atmosferu i izgled svakog interijera, a govori i o karakteru i osobnom ukusu vlasnika.

Ipak, prilikom uređenja valja imati na umu i namjenu prostorije, dimenzije prostora i količinu dnevnoga svjetla te vrstu i količinu umjetne rasvjete. Osim izbora boja, važna je i njihova kombinacija – omjer njihove primjene na različitim dijelovima interijera, od zidova do namještaja i dekorativnih elemenata.  Pri izboru boja u prostoru, najbolje je da prvo počnete s izborom boje najvećega i u pravilu najskupljeg komada namještaja u prostoru. Na primjer, u boravku to će biti sofa, a boje zidova ostavite za kraj jer je promjena boje zidova jednostavna i relativno jeftina, a i lako je napraviti nekoliko pokusnih uzoraka boje na zidu prije konačnoga izbora.

ikea

Također, ako možete, boje zidova birajte u prostoru u kojem ćete ih imati. Boja se u prostoru obično čini nešto tamnijom nego na uzorku i mijenja se ovisno o kakvoći i snazi svjetla u određenom prostoru.

Polazeći od imperativa da se svatko u svom domu ili radnom prostoru mora dobro i ugodno osjećati, konačan izbor boja u najvećoj mjeri ovisi o ukusu. Ipak, postoji i nekoliko pravila gdje ih i kako koristiti s obzirom na željeni učinak. Svijetle boje čine prostor vizualno većim i prostranijim, dok će ga tamne boje vizualno smanjiti. Obje varijante, svijetla i tamna, mogu svakom prostoru dati dojam elegancije i osjećaj smirenosti, za razliku od žarkih boja koje ga pak u pravilu čine veselim i mladenački optimističnim.

Hotel Qbic
Hotel Qbic

Na primjeru dječje sobe možete vidjeti kako se mijenja izgled sobe promjenom boje samo nekoliko detalja u sobi.

[

Komentari