Zimski vrtovi

Zimski vrtovi, bilo da je riječ o posebnoj konstrukciji koja se nadovezuje na sam stambeni ili poslovni objekt, ili pak u vidu ostakljene, zatvorene staklene terase ili balkona, vizualno spajaju interijer i eksterijer, čineći ga pravim izvorom prirode koji će istodobno relaksirati i okrijepiti pozitivnom energijom.

Kada je riječ o zimskom vrtu kao nastavku dnevnog boravka ili neke druge prostorije, tada je najbolje urediti ga u istom stilu i osnovnom tonu koji prevladava u ostatku prostorije. Kako sam oblik konstrukcije i njezini materijali već uvelike diktiraju budući izgled i stil, važno je napomenuti da se uz metalne i drvene okvire danas mogu naći i konstrukcije gdje se ta dva materijala kombiniraju, što uveliko olakšava njihovo unutarnje stilsko osmišljavanje. Ako pak govorimo o zimskom vrtu kao zasebnoj cjelini, tada ga je moguće urediti na bezbroj načina, bez obzira na unutarnje uređenje ostatka prostora. Donosimo nekoliko ideja kako stvoriti mjesto u kojem ćete doista uživati tijekom čitave godine.

Samo za romantičare   

Za one posebno romantične, koji žele zimski vrt pretvoriti u pravo mjesto iz bajke, predlažem podove od svijetloga drva (alternativno, crno-bijele keramičke pločice) te samo nekoliko komada namještaja, poput primjerice većih bijelih pletenih stolica – naslonjača, čiji predimenzionirani nasloni nalikuju na čipkastu lepezu. Uz takve stolice su obvezni deblji bijeli jastuci za sjedenje, a uz njih će dobro izgledati manji bijeli stolići na koje se mogu odložiti šalica čaja i knjiga.

Kao zanimljiv dekor, na jednom stoliću smještenom u sam kut može se naći više kantica za zalijevanje cvijeća različitih dimenzija i dezena – primjerice, jedna srebrna metalna, više bijelih te kantica s nježnim cvjetnim ružičastim uzorkom. Uz jedan zid, idealno od cigle obojene u bijelu boju, izvrsno će se uklopiti i manja bijela drvena klupica s udobnim, debljim jastucima za sjedenje, kao i nekoliko lončanica s velikim, romantičnim lišćem (idealne su sve veće biljke, a posebno one koje imaju velike cvjetove). Za ovakve zimske vrtove predlažem izbjegavanje sagova, kao i vidljivih klasičnih radijatora – umjesto njih predlažem električne grijalice retro linija, čije će zažarene cijevi pojačati osjećaj udobnosti i romantične topline.

Lončanice predlažem da smjestite u veće tegle bijele, lila ili nježno zelene boje, a u ovako uređenim zimskim vrtovima dobro će izgledati i ako ispred jedne staklene stijene postavite odsječeno drvo breze (od poda do stropa) oko čijih će se grana ovijati prirodni bršljan posađen u bijeloj tegli smještenoj do samoga drva. Ako u ovakvom vrtu želite uživati i u večernjim satima, predlažem jedno središnje romantično rasvjetno tijelo zavijenih linija ili više manjih bijelih lampi čije linije podsjećaju na starinske fenjere.

bona 0002

Suvremeni elementi za nesmetani užitak u prirodi

Smeđi ili tamnosmeđi drveni podovi ili pak suvremene tamnosmeđe keramičke pločice koje imitiraju kamen ili beton izvrsno će „podvući“ prostor suvremeno uređenih zimskih vrtova. Velike staklene stijene koje se sklapaju poput harmonike, bez vidljivih spojeva, omogućit će nesmetan pogled na okoliš, a ako se zimski vrt nalazi do ili ispod bogatih zimzelenih krošnji ili grmova, predlažem da se ne pretrpava lončanicama, već da se zadrži na samo nekoliko biljaka smještenih tako da ne ometaju pogled na okoliš.

U modernim zimskim vrtovima dobro će izgledati namještaj ravnih linija (stolić, stolice i zidne police za koje predlažem da se ispune omiljenim knjigama) te jednostavno bilje zeljastih, šiljastih listova.

Orijentalni štih   

Za sve koji cijene pravo uživanje, predlažem da razmotre orijentalnu varijantu niskog namještaja, s mnoštvom debelih jastučića razbacanih po podu oko okruglih metalnih ili drvenih stolića. U tako koncipiranom zimskom vrtu izvrsno će izgledati više šarenih orijentalnih sagova kao i marokanske lampe sa šarenim stakalcima koje se mogu nabaviti kao rasvjetna tijela ili svijećnjaci. Biljke razmjestite po više manjih niskih stalaka, a ispod lončanica obvezno postavite tekstilne pamučne ili vunene tabletiće.

Zidove predlažem obojiti u boju terakote ili boju starog vina. U takvim zimskim vrtovima predlažem postavljanje podnoga grijanja i jednobojne keramičke pločice (boja terakote ili s nekim orijentalnim uzorkom), kao i nezaobilazni dekor u obliku keramičkih tegli, vrčeva za vodu, nargila… Također, valja predvidjeti i mogućnost postavljanja prozirnih, prozračnih zavjesa, što će se pokazati naročito atraktivnim u ljetnim mjesecima…

Klasika je uvijek klasika

Za one koji žele svoju terasu ili balkon pretvoriti u zimski vrt -blagovaonicu, predlažem da kao jednu od mogućnosti razmotre namještaj klasičnih linija (posebno stolice nezamjenjivoga Thonet dizajna), dvobojne keramičke pločice postavljene u dezen dijamanta, otvorene vitrine za posuđe s vidljivim klasičnim servisima, umivaonik starinskih linija, središnje rasvjetno tijelo sa svilenim obodom i resama…te mnoštvo različitoga bilja u mjedenim teglama. Vrlo će efektno izgledati i viseće lončanice smještene u starinske krletke za ptice…

  • Uz, naravno, pravilan izbor mjesta i oblika konstrukcije (kao i njezina materijala, što nije važno samo za vizualni dojam već i za kasnije održavanje), za zimske vrtove vrlo je važno osigurati i pravilno prozračivanje te odabrati odgovarajući način grijanja – za sve ove iznimno važne elemente predlažem savjetovanje s provjerenim stručnjacima. Isto vrijedi i za izbor biljaka, s obzirom da njihov uzgoj uveliko ovisi o strani svijeta, količini svjetlosti i temperaturi.
  • Nikako nemojte zaboraviti da bi se u samom zimskom vrtu ili u njegovoj neposrednoj blizini morao naći dovod vode, što će znatno olakšati zalijevanje bilja.
  • Vanjska ili unutarnja sjenila bitno utječu na konačni izgled i atmosferu svakoga zimskog vrta, stoga na njih obratite posebnu pozornost. Za pojačavanje prirodnog izgleda predlažem vanjske zavjese od trske ili slična prirodnoga materijala, dok za zimske vrtove opremljene namještajem suvremenih linija savjetujemo unutarnje ravne metalne ili tekstilne jednobojne rolo zavjese bez uzoraka.
  • Zimski vrtovi mogu poslužiti kao zanimljiv nastavak dnevnih boravaka, ali se i u potpunosti mogu pretvoriti u blagovaonice. Također, zimski vrtovi su idealni za stvaranje mjesta za opuštanje ili pak primanje gostiju…
Komentari