SPREMNI ZA SEZONU: kako smjestiti sve potrebno u mali apartman za najam

Bliži se sezona godišnjih odmora i ‘apartmanije’. Ako se spremate na opremanje interijera za odmor ili turistički najam ili biste napravili neke izmjene koje će ga osvježiti i bolje iskoristiti prostor, imamo nekoliko prijedloga za vas!

 


Iako postoje oni s većom površinom i nekoliko spavaćih soba i prostranom terasom, na spomen apartmana pomislimo uglavnom na mali, skučeni prostor koji nije tako lako urediti. Razlog se krije u tome da je ova druga opcija ipak znatno češća.

Apartmani u kojima odsjedamo kao turisti ili smo njihovi vlasnici pa u njima odmaramo ili dajemo u najam uglavnom su mali ekonomični interijeri s eventualno dvije male spavaće sobe u koje jedva stanu kreveti. Kada smo na odmoru kvadrati nisu toliko bitni, pa težimo praktičnosti i funkcionalnosti. U prostoru privremenog doma to je prioritet – da imamo sve potrebne elemente, a onda dolazi estetika.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: RAJNA RAGUŽ

Kako mali prostori znaju zadati dosta muke budući da u njih moramo smjestiti sve potrebne elemente (prostor za spavanje, kuhanje, blagovanje, higijenu, opuštanje…), u suradnji s Bauhausom pronašli smo nekoliko prijedloga kako to najbolje možete učiniti.

Ovo je pravo vrijeme da krenete u osvježenje svoga apartmana ili kućice za odmor i spremni dočekate svoj godišnje odmor ili turiste!

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: RAJNA RAGUŽ

MALA KOMPAKTNA KUHINJA

Dok nam je u životnom prostoru bitno da je kuhinja što veće kvadrature kako bismo mogli smjestiti sve potrebno i kako bi sve bilo pregledno i nadohvat ruke, u našim privremenim domovima to nije prioritet.

Kuhinjom se u apartmanu ili vikendici manje služimo, a naročito ako interijer iznajmljujemo. Turisti malo vremena provode u kuhanju i za štednjakom, tako da je potrebno da kuhinja ima sudoper, kuhalo, hladnjak i malo prostora za odlaganje. A ako imamo još mjesta, svakako je dobro dodati perilicu posuđa te osigurati malo veću radnu plohu i ukomponirati pećnicu.

Kuhinja Respekta Premium / Foto: Bauhaus

 


1. Najbolji modeli kuhinja za male apartmane

Blok kuhinja je idealno rješenje za apartmane i vikendice jer sadrži sve potrebno – od ormarića do uređaja, a usto je povoljna i ne moramo trošiti vrijeme u potrazi za pojedinim segmentima. Jednostavno sve dobijemo u komadu. Ovakav model gotovih kuhinja usto izgleda vrlo atraktivno, a možete ih nadograditi šankom ili primjerice s druge strane, na slobodni zid, staviti pločasti materijal po mjeri i napraviti šank.

Neće zauzeti puno mjesta, a itekako će vam poslužiti za razne namjene!

Kuhinja Ariana / Foto: Bauhaus

2. Šank umjesto stola za blagovanje, a police umjesto ormarića

Kako je prostor mali, kompromisi su potrebni. No, to samo može povećati vašu kreativnost i dobre ideje. I uštedjeti na onim mjestima koji nisu prioritet. Kako u apartmanu malo kuhamo a i uglavnom se hranimo vani (u vanjskom prostoru balkona ili terase ili u restoranu), tako možemo biti ekonomični u osmišljavanju blagovaonice.

Predlažemo da umjesto blagovaonskog stola kreirate šank koji će biti i kao mjesto za objedovanje. Usput, šank je izvrstan kao radna ploha, tako da ćete ga svakako dobro iskoristiti.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: RAJNA RAGUŽ

3. Super praktični detalji u kuhinji

Osim što ćete šank iskoristiti kao blagovaonski stol, a zidove (onaj dio između gornjih i donjih elemenata) za police ili vješalice za pribor za kuhanje, unutrašnjost ormarića može sadržavati sve ono što bi bilo dobro sakriti.

Primjerice, kante za odlaganje smeća, što je postalo malo zahtjevnije otkada odvajamo smeće. Predlažemo kante koje ćete pričvrstiti na vrata kuhinjskog ormarića. Osim kanti, na vrata možete staviti i košarice u koje ćete odložiti papirnate ubruse, sredstva za čišćenje, poklopce…

KANTE ZA SMEĆE READY / FOTO: BAUHAUS

BLAGOVAONICA NA OTVORENOM

Glavni adut svakog apartmana je njegov vanjski prostor. U njemu, pored spavanja, provodimo najviše vremena kada smo u apartmanu. Naročito ako je eksterijer dobro opremljen, a ima i dobar pogled.

Ako nemate mogućnost staviti manji blagovaonski stol šank u kuhinju, terase i balkoni su idealna mjesta za takav sadržaj. Kako inače budu opremljeni stolom i stolicama, mogu poslužiti kao blagovaonice na otvorenom.

Za potpunu privatnost i zaklon od jakog sunca nabavite rolo zavjese koje su i jak estetski detalj.

ZAŠTITA OD SUNCA SUNFUN / Foto: Bauhaus

Još više inspiracije za vanjski prostor – od namještaja do detalja poput zelenila, posuđa i rasvjete, kao i kompletno opremanje doma pogledajte na Bauhausovom Instagram profilu. 

Foto: Bauhaus

KUPAONICA U MALOM APARTMANU

Kupaonice su u svakom domu najmanje prostorije, pa je tako i u apartmanu. S tim da su one u ovim prostorima onda još i manje pa uglavnom imaju osnovne elemente – umivaonik, WC školjku i tuš kabinu jer za kadu nema mjesta.

Mnogi, i kada imaju mjesta za kadu, preferiraju tuš kabinu jer im više odgovara, baš kao što je slučaj u prostoru u kojem stalno boravimo.

ELEMENTI ZA KUPAONICU JANNIK / FOTO: BAUHAUS

Najveći problem je kako u kupaonici pronaći prostor za skladištenje. Potrebno je svakako birati elemente koji neće zagušiti prostor, a u koje možete odložiti ručnike, higijenska i kozmetička sredstva kao i ona za čišćenje. Primjerice, uske ormariće koje ćete ugurati u neki slobodan kutak, ili zidne police koje neće zauzeti plohu poda.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

Dizajn ovih elemenata neka bude što jednostavniji i po mogućnosti, odignut od poda. Tako se stvara dojam prostornosti i prozračnosti što je vrlo bitno za male prostore, a i bit će vam lakše održavati čistoću podova.

KUPAONSKI ORMARIĆ RIVA / Foto: Bauhaus

 


Ovo ustvari treba svaka kupaonica!

Perilica nije nužan element u apartmanu za najam, no ako on služi za vaš odmor i u njemu ustvari provodite svaki slobodan vikend, onda je perilica rublja itekako potrebna. Samo, gdje naći mjesta za nju? Ako ne može u kupaonicu, onda svakako razmislite o kuhinji, ali i hodniku.

Predlažemo super ormar koji će se pobrinuti ne samo za perilicu nego i sušilicu (ima i takav model ormara – pogledajte OVDJE), te riješiti problem odlaganja prljavog rublja kao i onog čistog, kao i svih ostalih stvari.

Ovakav ormar ustvari možete staviti u bilo koji dio apartmana, ovisno gdje se ukaže slobodan kvadrat, odnosno malo više jer je širina ormara 117 cm. Genijalan element, zar ne?

ORMAR ZA PERILICU RUBLJA RESPEKTA / FOTO: BAUHAUS

DETALJI SU BITNI

Kada ste riješili osnovne elemente, krenite na drugu etapu i pozabavite se detaljima. Bez njih svaki prostor, pa tako i apartman – izgleda bezlično. Oni podižu prostor i unose potrebnu atmosferu. Dobro je kada detalji prate stil uređenja te ga pojačavaju ili primjerice unose nešto posve novo, kako dominirajući stil ne bi bio monoton.

OGLEDALO NINA / FOTO: BAUHAUS

Kako je riječ o malom prostoru, onda detalje ipak treba dozirati. Nemojte pretjerivati u njima jer bi mogli zagušiti prostor. Dobro rješenje je u praktičnim detaljima koji su potrebni svakom apartmanu poput primjerice sata, vaze ili ogledala koji će donositi i estetiku. Tako ćete u jednom elementu objediniti dvije stvari.

ZIDNI SAT LILLE / FOTO: BAUHAUS

VANJSKI PROSTOR: SUPER ADUTI KOJI NE ZAUZIMAJU PUNO MJESTA

Pored namještaja za sjedenje u vanjskom prostoru, ako vam kvadrati to dopuštaju, dobro je unijeti i sporedne elemente. Bez njih se može, ali kada ih stavite, povećavate funkcionalnost i sadržaj prostora. ali i estetsku dimenziju.

A sve ovo dodatno će privući goste koji obožavaju boraviti u vanjskom prostoru apartmana ili vikendice.

LOUNGE STOLICA RELAX / FOTO: BAUHAUS

 

Formula uživanja i opuštanja u apartmanu, pored ležaja, uključuje prije svega i dobru garnituru za sjedenje. Za mali balkon ili terasu birajte modele jednostavnog, reduciranog dizajna. A onda im, ako vam je ostalo još malo mjesta dodajte naslonjač s jastucima u kojem možete provesti sati sunčajući se, odmarajući ili čitajući.

VRTNA LEŽALJKA MAJA / FOTO: BAUHAUS

A ono čime ćete doista privući goste je roštilj. Godišnji odmor nekako vi i povezujemo s uživanjem u finoj hrani poput delicija s roštilja. Ovaj model zahvaljujući poklopcu funkcionira i kao pećnica jer možete peći u njemu i kruh i pizzu. Bočne stranice od bambusa služe da odložite pribor za pripremu jela, a kotači da ga možete premještati gdje vam odgovara.

ROŠTILJ KINGSTONE / FOTO: BAUHAUS

PROMO

 

Komentari