DIZAJNER SAVJETUJE: 8 zlatnih pravila za idealnu garderobu, baš po vašoj mjeri

Lijep, zaseban garderobni prostor u domu san je gotovo svakoga od nas. Da to ostvarimo priječi nas nedostatak kvadrata. Ali, i kada imamo sobu viška ili možemo pregraditi prostor za nju, potrebno je sve pomno isplanirati. Imamo stručne savjete dizajnera koji će vam u tome pomoći!

 


Uređenje malog zasebnog prostora za garderobu omogućuje nam da svoju spavaću sobu oslobodimo nepotrebnih ormara, komoda i vješalica. Spavaće sobe su uglavnom prostorije manje površine, pa ormari zagušuju prostor. Pored toga, ormara nikada dovoljno i uvijek imamo stvari koje ne mogu u njih stati, pa nam dio odjeće i modnih dodatka visi po vješalicama na vratima, prebačen preko stolice ili komode što ostavlja neuredan dojam.

Foto: MyDecor

Nekadašnja ostava, zabačeni hodnik ili pregrađivanje spavaće sobe za novu prostoriju može postati garderoba koja će riješiti ove probleme. Ona može usput postati, ako je potrebno, i višenamjensko skladište. Osim odjeće i obuće, ovdje možete pohraniti usisavač, dasku za glačanje, deke, skije, kofere i druge predmete koji baš ne ukrašavaju interijer. Osim ormara, garderobni prostor mogu činiti otvorene i zatvorene police, vješalice, komode….

Kako biste je što bolje uredili, imamo savjete dizajnera Petera Jušina.

Foto: MyDecor

SAVJET #1: Garderoba može biti veća od spavaće sobe

Garderobe su u pravilu znatno manje od spavaćih soba i najmanje od svih prostorija u interijeru. No, ne mora tako uvijek biti – postoje situacije i kada nećete pogriješiti ako budu velike i prostrane. Kada dizajniramo garderobu, prije svega moramo razmotriti kakav prostor imamo na raspolaganju. Ako je riječ o velikoj kući ili stanu, pa kvadratura dopušta prostranu garderobu, onda može biti dizajnirana da bude čak veća od spavaće sobe.

Foto: MyDecor

Ovakav pristup vam omogućuje da smjestite sve ormare, ubacite komode i stalke s vješalicama, toaletni stolić, možda kutak za čitanje i logično odvojite muški i ženski dio te još napravite i otok.

Foto: MyDecor

 

SAVJET #2: Zadržite visinu

Sustavi za pohranu ili ormari po mjeri, ali do stropa omogućuju vam da maksimalno iskoristite prostor. To je za prostor garderobe, naročito ako je skučena, izvrsno rješenje. Razmislite o formiranju dva kata, odnosno dvije razine vješalica. Na ‘katu’, odnosno najgornjim polica, koje je teško doseći, možete pohraniti stvari koje se rijetko koriste. Ili možete stvari koje su gore i dolje zamjenjivati sezonalno. Jedan ‘kat’ neka bude zimska, a drugi ‘kat’ ljetna garderoba.

Foto: MyDecor

SAVJET #3: Ergonomija

Prilikom planiranja sustava za pohranu, vodite se načelom ergonomije: u prostoru manjem od 3 m2, umjesto garderobe, bolje je ugraditi ormar odgovarajuće veličine, ako je moguće s obje strane. Udaljenost od ormara do ormara treba biti najmanje 70 cm inače će biti nezgodno koristiti ih.

Foto: El Mueble

Radi lakšeg korištenja razmislite o frontama koje su od stakla, tako da možete vidjeti bez otvaranja što se unutra nalazi. A radi većeg dojma prostornosti, fronte ormara možete presvući u ogledala.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

SAVJET #4: Rasvjeta

U garderobi je sve važno, od planiranja prostora do ugrađene rasvjete. Bilo bi divno napraviti garderobu s prozorom, ali prostor to uglavnom ne dopušta. Zato pomno razraditi umjetnu rasvjetu. Za pravilno osvjetljenje bolje je koristiti rotirajuće stropne svjetiljke (reflektore) ili ugradbenu rasvjetu na stropu i uvijek integrirati dodatnu, lokalnu rasvjetu u police.

Foto: MyDecor

Jačina ugrađene rasvjete trebala bi biti takva da možete lako razlikovati crno odijelo od tamnoplavog. Postoji rasvjeta koja se automatski uključuje čim stupite u prostor ili otvorite ormare.

Foto: MyDecor

SAVJET #5: Garderobni otok

Ako prostor dopušta, postavite otok u garderobu. Zgodno je na njega posložiti stvari koje ćete nositi ili, obrnuto, složiti džempere i majice prije nego što ih stavite u ladicu ili na police ormara. U samom otoku možete postaviti ladice za posteljinu, rublje, modne dodatke….

Foto: MyDecor

SAVJET #6: Treba li vam toaletni stolić?

Svakako se prije planiranja prostora zapitajte treba li vam toaletni stolić. Naime, toalentni stolić u garderobi je vrlo zgodna stvar, ali ako je u blizini velika kupaonica, to nije potrebno. Uvijek je vrlo individualno i ovisi o tome gdje vlasnici više vole staviti završne detalje – u garderobu ili kupaonicu.

Foto: MyDecor

SAVJET #7: Skladištenje ženskih cipela

 Skladištenje cipela vrlo je važna stvar. Na primjer, možete koristiti nagnute police za muške cipele jer su one obično istog formata. To su ili klasične čizme ili tenisice, dobro stoje na kosoj ravnini, uvijek su vidljive i lako dohvatljive.

Foto: MyDecor

Što se tiče ženskih cipela, za njih je bolje koristiti ravne police, jer su to cipele različitih veličina. I, na primjer, nije prikladno skladištiti cipele sa šiljastim vrhovima na nagnutim policama. Također, ženske ciplele variraju u visini. Za to je bolje osigurati podesive police.

Foto: Darko Mihalić

SAVJET #8: Trik za cipele

Ako imate vrlo malo prostora, ali imate puno cipela, možete koristiti kutije za pohranu. Ujedno, radi lakšeg pronalaska pravog para, dobro je koristiti sljedeći trik. Uslikajte cipele polaroidom ili mobitelom, izradite fotografije odnosno isprintajte snimke s mobitela i zalijepite ih na kutije. Tada će skladištenje a i potraga za pravim modelom postati jednostavnije.

Foto: MyDecor

 

Komentari