Savršeno jednostavne ideje za male gradske balkone

Gradskim balkonima je zajednički nazivnik i – skromna površina koja donosi razna ograničenja. No, kako mane pretvoriti u prednost i urediti svoj mali raj na otvorenom da izgleda znatno veći nego što jest pomažemo vam jednostavnim i efektnim idejama koje će vas oduševiti

 

 

 

Nekome balkon služi prvenstveno za uzgoj biljaka – cvijeća i začina, netko bi želio imati prostor za ispijanje jutarnje kave ili večernja druženja, svakodnevni objed, netko što više želi iskoristiti balkon za skladišni prostor… U svim ovim potrebama estetska dimenzija je itekako bitna. Nju nikada ne smijete zaboraviti, pa čak i kada na balkonu imate stalak za vješanje rublja i ormariće za cipele i usisavač. I tada je bitna boja, unošenje detalja, oblik namještaja…

 

Foto: Inspired by Charm

 

To naročito vrijedi za male balkone, na kojima su nedostaci još primjetniji. Detalji poput teglica s cvijećem i začinima, lampioni, fenjer i jastučići su dobrodošli, ali puno detalja može uroditi neskladom i pretrpanošću. Pored toga, veliki komadi namještaja ga potpuno zaguše.

Foto: El Mueble

 

Okrugli stolovi, sklopivi stolovi pričvršćeni za ogradu ili fasadu, stolice na sklapanje, klupa uza zid ili ogradu, izbjegavanje isključivo tamnih nijansi su ono što vrijedi prilikom uređenje malih balkona. Dobro rješenje za uske balkone je sanduk koji ćete staviti na jednu ili obje bočne strane te ga obložiti jastucima ili presvučenim spužvama. Dobit ćete više mjesta za sjedenje nego da ste stavili stolce.

 

Foto: Deavita

Namještaj bi općenito trebao lagan i manjih dimenzija, pozicioniran uza zid ili ogradu, a nipošto u središtu jer se tako štedi na prostoru. Volite li zelenilo, to ne znači da ga se morate odreći jer imate mali balkon. Rješenje se žardinjere okrenute prema vanjskoj strani ograde, vertikalni vrtovi uz zid ili pak viseće tegle pričvršćene o strop.

 

Foto: El Mueble
Komentari