Korištenje boja u predsobljima

Za manja predsoblja uvijek sugeriram svijetle tonove, kako za zidove, tako i namještaj. Idealno, namještaj će se vizualno stopiti sa zidom ako je iste boje i ako su minimalno vidljivi njegovi rubovi i ručke, što naročito preporučam za ormare smještene u duljim, užim hodnicima. Ako su, međutim, ostale prostorije stana u tamnijim ili žarkim tonovima, predlažem da se u svijetla, manja predsoblja i hodnike stavi nekoliko detalja u tim bojama kako bi ih se vizualno povezalo s ostatkom prostora – vrlo će često biti dovoljna npr. samo žarko narančasta vaza i ogledalo s tamno smeđim drvenim okvirom. U manjim predsobljima lijepo će sjesti i sve nježne, pastelne nijanse.

U velikim predsobljima izbor boja je manje važan, jer nije u funkciji stvaranja iluzije većeg prostora. Međutim, u takvim predsobljima i hodnicima zbog njihovih većih kvadratura vreba opasnost stvaranja prazne, sterilne atmosfere, stoga, ako je predsoblje u svijetlim tonovima, uvijek ću sugerirati unošenje toplih boja na neki izražajniji element u prostoru, poput bogatog, većeg šarenog ćilima ispred stolića, velike slike ili tapiserije koje će prekrivati jedan od zidova, ili pak veće fotelje obučene u mekani tekstil toplih nijansi, na primjer u boji čokolade ili oker žutoj boji.

  • Boje, kao i stilove, trebalo bi vizualno povezati kako bi se dobio osjećaj cjeline. Zato predlažem da se u predsobljima i hodnicima nađu boje koje dominiraju prostorijama u koje se iz njih ulazi.Harmoniju palete najgrublje razbija suvišan i prekomjeran dekor, ali i odloženi sitniji predmeti svakodnevne upotrebe te kaputi, veste i torbe obješene na već ionako pretrpanu vješalicu.
  • Zato je u predsobljima i hodnicima manjih kvadratura zatvoren prostor za odlaganje stvari jako važan, zapravo, krajnje neophodan.
Komentari