DIZAJN ORMARA ILI GARDEROBE: ideje koje će stilski i funkcionalno podići spavaću sobu

Pored kreveta, ormari su osnovni elementi svake spavaće sobe. Ako niste za klasična dizajnerska rješenja, imamo ideje koje će prostor maksimalno iskoristiti i učiniti ga posebnim.

 


U uređenju spavaće sobe najveću pažnju poklanjamo odabiru kreveta. On je zvijezda svake spavaće sobe, a nakon njega dolazi odabir ormara. Kako su spavaće sobe uglavnom skučeni prostori u kojima nedostaje kvadrata, tako nastojimo pronaći ormar koji maksimalno iskorištava prostor. Estetika ormara pritom ostaje u drugom planu, i obično se odlučimo za neku neutralnu nijansu.

No, bitno je razmisliti o dizajnu ormara te kako ga učiniti posebnim, a time i spavaću sobu. Imamo ideje i rješenja koja će vam pomoći u odabiru pravog ormara ili kreiranju garderobe odnosno prostora za pohranu odjeće i obuće te modnih dodataka.

Foto: Jurij Griško; Stajling: Elena Sereda, Alena Bukanova

TAPETA

Umorni ste od dosadnih monokromatskih fronti ormara? Ne žurite tražiti novi ormar ili razmišljati o bojanju postojećeg. Ormar lako možete transformirati tapetama! Za to su prikladni i obični papir i netkane tapete. Ovakva dekoracija naročito će doći do izražaja kod fronti koje imaju ulade odnosno lajsne na rubovima.

Foto: Ivan Sorokin

KLIZNA VRATA

Vrata u kojem se fronte ne otvaraju prema vani, nego se pomiču lijevo i desno su sve popularnije. Za to postoji dobar razlog – klizna vrata zauzimaju manje prostora od običnih vrata, što ih čini idealnim za male spavaće sobe i uske hodnike. S kliznim vratima nećete trebati dodatni prostor za otvaranje fronti.

A ako imate malo više prostora nego za standardni ormar, napravite walk-in ormar s kliznim vratima.

Foto: Sergej Krasjuk

ZAVJESA

Zavjese imaju niz uloga u domu – definitivno im nije mjesto samo na prozorima. Primjerice, mogu biti izvrsna alternativa zaokretnim vratima i pregradama u malim prostorima. Izvrsno će poslužiti i kao ‘fronte’ ormara za garderobni prostor.

Ovo je povoljan način rješavanja garderobe. Osim toga, zavjese se uvijek lako se mogu promijeniti ako vam odjednom dosadi boja ili uzorak ili jednostavno želite osvježiti interijer.

Foto: Andrej Avdeenko

MOST

Tzv. most odnosno police i ormarići iznad kreveta u spavaćoj sobi uglavnom su bile popularne u dječjim i teen sobama, a sada ih možemo vidjeti u onima ‘odraslih. Tako iskorištavate prostor zida i štedite dragocjeni prostor na podu. U ovakve ormariće mostove stavljate stvari koje rjeđe ili sezonalno koristite, a koje ipak trebaju negdje imati svoje mjesto.

Bočne strane ormara možete iskoristiti za unutarnje police koje imaju ulogu noćnog ormarića.

Foto: Zeworkroom studio

 


OGLEDALA NA FRONTAMA

Još jedno dobro rješenje za male spavaće prostore je garderobni ormar sa zrcalnim fasadama. Zbog refleksije svjetla, soba će izgledati veća i svjetlija, a sam sustav za pohranu će izgledati manje glomazan. Pored toga, ovakav ormar u spavaćoj sobi izgleda vrlo atraktivno, zar ne?

Foto: Sergej Krasjuk

 


STAKLO S PROFILIMA

Staklene pregrade u metalnom profilu uvijek izgledaju atraktivno i organski se uklapaju u interijer u gotovo svakom stilu. Opcije valovitog ili mat stakla najprikladnije su za garderobu – dobro propuštaju svjetlost i istovremeno skrivaju nered na policama.

Foto: Anton Lihtarovič

STAKLO SA ZAVJESAMA

Imamo još jednu ideju sa zavjesama i staklom. Ovaj puta zavjese su na unutrašnjoj strani staklenih fronti. Zavjese će na staklenim fasadama pomoći sakriti ono što je u ormaru od znatiželjnih očiju i unijeti dašak rustikalnog šarma u interijer.

Foto: Evgenij Kulibaba

 

 

 

Komentari