SOBA KOJA RASTE S DJETETOM: dugotrajna rješenja kojima će vaši mališani biti oduševljeni

Pred vama je uređenje sobe vašega mališana? Za razliku od drugih prostorija ovo je ona čiji se izgled mora mijenjati, kako bi se prilagodio dobi, afinitetima ali i potrebama djeteta. Kako je urediti da ona raste s djetetom, a da pritom ne mijenjate sve, saznajte u našem članku!

 


Promjene u domu – adaptacije, makeoveri ili barem sitna osvježenja moraju se dogoditi s vremena na vrijeme. No, dječje sobe vjerojatno dožive najviše izmjena. Razlog se krije u tome što mali stanari rastu, pa im se mijenjaju, sukladno dobi, potrebe i afiniteti. Kada uđemo u neku dječju sobu, možemo otprilike i procijeniti koliko godina ima vlasnik i u kojoj je fazi odrastanja.

Dječja soba Magnet, Alples / Meblo Trade

Osim što iziskuju veliki trud i vrijeme, preuređenja dječjih soba su i veliki izdatak za svaku obitelj. Stoga dizajneri savjetuju da sobe budu uređene tako da one rastu s djetetom, kako ne biste morali neprestano kupovati nove komade namještaja. Kako to možete postići, saznajte u nastavku članka kojeg smo realizirali u suradnji s Meblo Tradeom.

Dječja soba Magnet, Alples / Meblo Trade

KREVETI S VIŠE FUNKCIJA

Dječja soba ima niz funkcija koje se trebaju zadovoljiti a i uglavnom je skučene kvadrature, pa je potrebno dobro isplanirati prostor i vidjeti najbolja rješenja. Ovisno o dobi djeteta, soba mora imati potrebne sadržaje poput zone za spavanje, rad i učenje, igranje, druženje, pohranu stvari

Krenite od osnovnih komada namještaja poput kreveta. Odaberite, naročito ako je prostor mali, onaj s više funkcija – krevet na kat ili povišeni krevet s ladicom ili dodatnim ležajem ispod njega.

Dodatni ležaj ispod postojećeg kreveta osigurava krevet za prijatelje koji će prespavati kod djece. Sklapanjem, uz prekrivanje dekom i dodatak ukrasnih jastuka može poslužiti ne samo kao krevet nego i kao sofa za sjedenje tijekom dana.

Dječja soba MAB Mya / Foto: Meblo Trade

Ispod povišenog kreveta se može nalaziti kutak za učenje, s radnim stolom i ladicama za školski pribor. Ili primjerice, kutak za igranje ili druženje s ekipom.

U ovakvim krevetima prostor će uvijek biti dobro iskorišten – dijete će uvijek imati što odložiti u njega. Razmislite o ovoj opciji i birajte krevet standardne dužine od 200 cm jer tako nećete morati mijenjati ležaj kako dijete raste.

Dječja soba MAB Mya / Meblo Trade

Kada dvoje ili više djece dijeli sobu, kreveti na kat su odlična opcija jer štedite dragocjeni prostor. Kasnije, ako jedno od djece dobije zasebnu sobu, birajte takve krevete koji se mogu odvojiti i preseliti za njima. Tako će svako dijete imati svoj krevet, a da niste dodatno ulagali u njih.

Nastalu prazninu uvijek možete iskoristiti sadržajima koje smo naveli u prethodnom odlomku, formirajući tako djetetu radni ili kutak za druženje. Ili novo mjesto za odlaganje stvari. Ljestve koje su nekad bile za penjanje na gornji krevet mogu postati efektna vješalica koja se nasloni na zid.

U svakom slučaju, vodite se načelom oduzimanja i dodavanja elemenata te njihove prenamjene – to je dobar put!

Dječja soba MAB Mya / Meblo Trade

ODABIR BOJA U SOBI KOJA RASTE S DJETETOM

Kako bi soba što duže trajala i bila aktualna s obzirom na dob djeteta, birajte namještaj u neutralnim tonovima. I svakako nemojte robovati bojama za ‘cure’ i za ‘dečke’. Ta se podjela uvriježila i postala dominantna, ali nije pravilo. Držite je se samo ako dijete tako želi. Bitno je da ono sudjeluje u uređenju i izrazi svoje želje jer će se tako osjećati bolje u svome novom carstvu i osjećat će ga više ‘svojim’.

No, ako želite da soba bude tako koncipirana da ona raste s djetetom, onda svakako razmislite o neutralnoj paleti boja kao dominantnoj.

Dječja soba Magnet, Alples / Meblo Trade

Pored drveta, neutralne boje – bijela, siva, bež… neka budu na osnovnim komadima namještaja – krevetima, ormarima, stolicama, komodama. Isto tako, razmislite o sivo-plavoj, tamno plavoj, maslinasto zelenoj ili crvenoj. Ove se boje ne povezuju s uzrastom djeteta i izgledat će dobro u sobi predškolca kao i tinejdžera.

Dječja soba Magnet, Alples / Meblo Trade
MAB MYA dječja soba / Meblo Trade

Ostale boje (to se odnosi i na ružičastu i svijetloplavu), koje podižu prostor i ispunjavaju želje i afinitete djeteta mogu biti na detaljima i dekoracijama. Primjerice, dijelu kreveta, ručkama ormara, tepihu, lusteru ili dekoracijama poput boje na zidu, tapete, slika, uspomena. Sve to se može lako i brzo zamijeniti uz male ili gotovo nikakve troškove.

Dodavanjem detalja u uočljivijim bojama ili motivima omiljenima djetetu postići ćete da soba izgleda životno. No, isto tako ćete postići da odražava interese djeteta i bude u skladu s njegovom dobi.

Dječja soba Magnet, Alples / Meblo Trade
Dječja soba Magnet, Alples / Meblo Trade

 


RADNI STOL

Kako djeca sve ranije uče pisati te idu primjerice na tečajeve stranih jezika, radni stolovi postaju vrlo rano element u njihovoj sobi. Na njemu dijete osim toga može igrati razne društvene igre, crtati, slagati kockice. U dobar stol i stolicu, kao i krevet s madracem se uvijek isplati ulagati. Pisaći stol birajte u neutralnim bojama i bezvremenskog dizajna jer se on tijekom vremena može iskoristiti i kao komoda za tv, konzolni stol za dekoracije, stol za šminkanje (samo dodate ogledalo i to je to)…

A stolići na kojima su djeca nekoć crtala lako se preobraze u klub stolić u sobi vašeg tinejdžera koji s godinama sve više boravi u svojoj sobi i pretvara je i u dnevni boravak.

Dječja soba Magnet, Alples / Meblo Trade

 

Dječja soba Magnet, Alples / Meblo Trade

 

 


PROMO

 

Komentari