OTKRIVAMO TRIKOVE: kako orhideju oštećenih listova i cvjetova vratiti u život

Orhideje su posljednjih godina postale sobno cvijeće br.1. No, tijekom ljeta ih malo zanemarimo jer se bavimo zelenilom na balkonu ili vrtu. Evo kako možete spasiti situaciju i vratiti svoju orhideju u život!

 


Orhideje su jedne od najposebnijih i najnježnijih biljaka. Zahtijevaju dobru njegu kako bismo ih zadržali u savršenom stanju. No, dogodi se da tijekom ljeta, kada svu pažnju usmjerimo na balkonsko i vrtno bilje i cvijeće, orhideje počnu slabije napredovati i pa i propadati.

Dajemo vam nekoliko savjeta kako se to ne bi dogodilo. No, prije toga evo nekoliko znakova koji upućuju da orhideja nije dobro i da je vrijeme da nešto učinite.

Foto: Berke Can, Unsplash

Postoje neki vrlo uobičajeni znakovi koji mogu ukazivati ​​na to da je vaša orhideja bolesna ili umire. Neki od njih su:

Žuto ili smeđe lišće: ako lišće vaše orhideje požuti ili posmeđi i lako otpada, biljka je možda bolesna ili nema dovoljno svjetla ili vode.

Uveli cvjetovi: ako cvijeće orhideje izgleda uvelo ili nezdravo, to može biti znak da je biljka bolesna ili da ne dobiva potrebne hranjive tvari.

Korijenje koje truli: ako je korijenje orhideje trulo ili smrdi, biljka je možda bolesna ili nema odgovarajuću drenažu. Moguće također da ste je zalijevali ledenom vodom. Dovoljna je hladna voda.

Foto: Freepik
Foto: Petal Republic

KAKO OŽIVJETI OŠTEĆENU ORHIDEJU

Provjerite je li orhideja na prikladnom mjestu: orhideje trebaju neizravnu svjetlost i stalnu temperaturu između 18 i 25 stupnjeva. Također je važno da biljka ima dobru cirkulaciju zraka.

Zalijevajte svoju orhideju pravilno – pazite da je ne zalijevate previše ili premalo. Orhideje trebaju umjerenu količinu vode, ali ne dopustite da tlo postane vlažno. Ako je previše zalijevate, korijenje bi moglo oboljeti od gljivične infekcije.

Dobro pravilo je zalijevati biljku svakih 7-10 dana i paziti da voda dobro otječe.

Foto: Freepik

Pravilno gnojite orhideju: potrebne su im hranjive tvari za rast i cvjetanje. Koristite gnojivo posebno formulirano za orhideje i slijedite upute proizvođača za pravilnu primjenu.

Tretirajte štetnike ili bolesti: ako je orhideja napadnuta štetočinama ili je bolesna, važno je liječiti je što je prije moguće. Postoje specijalizirani proizvodi za tretiranje štetnika i bolesti orhideja, koje možete pronaći u trgovinama za vrt.

Foto: brilliantorchids

Odrežite mrtve cvjetove ili grane: Kada orhideja ima mrtve cvjetove ili grane, važno ih je odrezati kako biste spriječili truljenje i oštećenje biljke. Koristite škare ili oštar nož i odrežite ispod čvora.

Uz ove savjete možete lako oporaviti svoju orhideju. Ne zaboravite da je važno biti strpljiv i postojan u brizi o biljci kako bi ponovno mogla rasti i savršeno cvjetati.

Foto: Freepik

ŠTO UČINITI S ORHIDEJOM KADA VIŠE NEMA CVIJETA

Kada orhideja više nema cvjetova, možete se nastaviti brinuti o njoj kao i do sada. Važno ju je nastaviti zalijevati i gnojiti. Pazite da bude smještena na prikladno mjesto s neizravnim svjetlom i stalnom temperaturom.

Također, možete odrezati granu ili stabljiku cvijeta nakon što prestane cvjetati. To će pomoći biljci da se usredotoči na rast i da se spriječi propadanje i oštećenje. Za rezanje grane ili stabljike upotrijebite škare ili oštar nož i odrežite ispod čvora.

Foto: Dim Hou, Unsplash

Ako vaša orhideja cvjeta jednom godišnje, možda ćete morati pričekati neko vrijeme prije nego što ponovno pojave novi cvjetovi. Međutim, neke orhideje mogu cvjetati više puta godišnje, tako da ćete u budućnosti možda vidjeti više ‘rundi’ cvjetanja.

Općenito, važno je biti strpljiv i dosljedan u njezi orhideje, bez obzira na to ima li cvjetova ili ne. Uz malo pažnje i pravilnu njegu, vaša bi orhideja trebala nastaviti rasti i cvjetati i u budućnosti.

Foto: El Mueble

 

Komentari