IDEJA ZA 5: klizni ormari u kuhinji kao izvrsna zamjena za smočnicu

Suvremeni način stanovanja u kojem se nastoji uštedjeti na svakom centimetru prostora izgurao je smočnice ne samo iz stanova, nego i kuća. Evo kako efektno možete nadoknaditi taj gubitak

Dio svakog stambenog prostora, bez obzira je li riječ o kući ili stanu, bila je smočnica. To je prije pojave hladnjaka bilo iznimno bitno jer su se u toj prostoriji, bez puno svjetla i načelno hladnijoj od ostatka stana, skladištile namirnice koje su bile lako kvarljive. No, i nakon ulaska hladnjaka u domaćinstva, tradicija smočnica se nastavila, premda na minimalnoj kvadraturi. Nekoć su te prostorije znale biti jednako velike, pa i veće od same kuhinje. Sada je prava rijetkost pronaći smočnicu u novogradnji, a potreba za skladištenjem u kuhinji je jednako velika.

Foto: Home Book

Noviji trendovi u uređenju interijera unijeli su ugradbene ormare s kliznim vratima u kuhinje i blagovaonice jer su iznimno praktični i ustvari nisu rezervirani samo za spavaće sobe i hodnike. Ovaj potez čini se sasvim logičnim, jer kada shvatimo kako je ugradbeni ormar koristan i koliko odjeće možemo pohraniti u njega, poželimo taj koncept imati u svakom kutku stana. Pa tako i kuhinji!

Foto: Home Book

Mehanizam kliznih vrata štedi prostor jer ne trebate mjesta između njih i ostalih komada namještaja, kako biste ih otvorili. Usto, ugradbeni ormari u kuhinji djeluju vrlo zanimljivo, naročito ako se poigramo uzorcima i bojama, kao i materijalima. Osim iverala, medijapana i furnira, tu su i šperploča, pleksiglas, staklo… Tada oni uvelike doprinose estetici, a sustav polica krije čitavo malo carstvo namirnica, posuđa i potrepština za kućanstvo.

Foto: Home Book

Možete se poigrati i organizacijom prostora pa ormar podijeliti na zone: za hranu, posuđe, sredstva za čišćenje, uređaje i aparate – toster, fritezu, mikrovalnu pećnicu ili pak usisavač, stol za peglanje. I samo jednim potezom kliznih vrata sve postaje lako dostupno odnosno skriveno. Ovako se umanjuje dojam neurednosti u prostoru.

Foto: Home Book

Mnoštvo teglica s namirnicama i uređaji na radnoj plohi ponekad zatrpaju cijelu kuhinju. Ako nemate dovoljno prostora za standardni ormar dubine 50 cm, ne brinite. Radeći ga po mjeri možete ga prilagoditi kvadraturi svoje kuhinje. Primjerice, već s ugradbenim ormarom od 25 cm dubine moći ćete dosta toga pohraniti i maknuti sve stvari koje vam ponekad stoje na putu, iza vrata, na kuhinjskom radnom stolu…

Foto: Home Book

Ugradbeni ormari su do 40 posto funkcionalniji od klasičnih ormara jer su od poda do stropa pa se ne gubi dragocjeni prostor. Iznimno je bitno prilikom izrade kliznog ormara po mjeri napraviti dobar sustav vodilica i samih vrata jer će se često pomicati. U svakom slučaju češće nego ona u spavaćoj sobi ili hodniku!

Prije nego naručite ormar kod stolara, obavezno isplanirajte unutrašnji prostor kako bi ga maksimalno iskoristili – kombinirajte police, ladice, izvlačne police i košarice, nosače za stol za peglanje i vješalice za brisač podova, metlu…

Foto: Home Book
Komentari