Vinski podrumi

Podrumi, kao mjesta koja su nerijetko zapostavljeni te služe uglavnom za odlaganje nepotrebnih stvari, danas sve više doživljavaju preobrazbu u vidu skrivenog kutka rezerviranoga za druženje s prijateljima i širom obitelji – vinske podrume. Bez obzira proizvodite li sami svoje vino ili u podrumu čuvate kolekciju omiljenih vina, postoji velik broj načina na koji osmisliti i urediti vinski podrum u kojem ćete vi i vaši gosti moći uvijek nesmetano uživati.

Donosim nekoliko ideja za unutarnje uređenje takvih prostora. U svakom vinskom podrumu predlažemo upotrebu sljedećeg  namještaja: police za butelje, nešto veći stol i stolice, nešto dekorativnih detalja te, ukoliko imate bačve, nešto povišeni podesti na koje ćete ih smjestiti.

Moderni vinski podrum

Staklene stalaže za vino, bijeli ravni zidovi, lijevani epoksidni pod, stol i stolice od plastike u kombinaciji s aluminijem,  suvremena hi-fi linija, projektor koji će na jednom bijelom zidu prikazivati slike butelja, čaša u koje se izljeva vino i slično, dobar su recept za moderno uređenje vinskih podruma u suvremeno uređenim kućama. Dobar dekor bit će i više praznih boca vina različitih boja i dimenzija, s kojih prethodno trebate skinuti naljepnice, a koje možete smjestiti po zidnim policama uza stol.

vinski podrum2Hladnjaci s prozirnim staklenim frontama većih dimenzija vrlo će se dobro uklopiti u suvremeno uređene vinske podrume.
Uz suvremen namještaj ravnih linija, dobro će se uklopiti i zid od cigle, a kako bi vinski podrum ipak u prvom redu bio upravo ono što jest predlažem da se umjesto pomoćnih stolića koriste bačve od sjajnoga inoxa. Za rasvjetu predlažem više aluminijskih zidnih svjetiljki ili viseća rasvjetna tijela izrađena od pravih, praznih butelja vina.

Stalaže s vinima savjetujem postaviti u najtamniji dio prostorije kako bi se sačuvala željena kakvoća vina. Stoga prilikom postavljanja rasvjetnih tijela predlažemo izbjegavati izravna osvjetljenja boca, a kao idealnu opciju za ove prostore preporučam regulatore (tzv. dimere) svjetlosti.

 

Rustikalni štih

Ako se podrum nalazi u obiteljskoj kući smještenoj u zelenilu okolice grada, predlažem da vinski podrum uredite u domaćem rustikalnom stilu. Stol većih dimenzija od grubog, neobrađenog drva uz koji smjestite pripadajuće drvene klupe, dobro će pristajati uz police za butelje izrađene od istovjetnoga drva po mjeri. Alternativno, predlažem da nekoliko starih bačvi najvećih dimenzija pretvorite u police na način da se prepolove po širini na nekoliko dijelova te u svaki po mjeri ugrade vodoravne police.

Na staru bačvu, koja može poslužiti kao stalak, smjestite televizor retro liniju – ako već posjedujete onaj suvremeni, predlažem da ga smjestite iza okvira nekoga starog TV aparata, što će u prostor unijeti “duh” nekih starih vremena. Alternativno, isto učinite i/ili s radio aparatom. Ispod televizora kao i na stolove smjestite stolnjake s izvezenim motivima srca – ako podrum ima prozor, takav tekstilni dekor postavite i kao zavjese.

vinski podrumNa grube željezne čavle povješajte glinene vrčiće, a zidove će vrlo lijepo ukrasiti i drvene izrezbarene ploče s motivom grozdova grožđa. Dobar dekor pružit će i staklenke (u kakvima se kiseli povrće) u koje smjestite više plutenih čepova od vina. Podove obložite grubo tesanim daskama, kamenom ili smeđim keramičkim pločicama. Zidove savjetujem prethodno grubo ožbukati te potom obojiti. Alternativno, na zidove se mogu staviti i drvene obloge poput brodskog poda.

Ako imate podrum viših zidova (oko 3 m i više) uz zidove obojene u tamno plavu boju predlažem drvene, teže stolove i stolice visokih i užih izrezbarenih naslona, s obveznim tamno crvenim, baršunastim tapecirungom. Na tamnoplave zidove dobro će se uklopiti srebrni ili zlatni motivi stiliziranih ljiljana, ili tapiserija sa srednjovjekovnim motivima. Umjesto stolnjaka, predlažem postavljanje podmetača od mekane baršunaste tkanine ili čipke. Na stolu bi se trebao naći i svjećnjak većih dimenzija, klasičnoga oblika, a podove predlažem obložiti prirodnim kamenom. Na police na zidovima poželjno je postaviti srebrne pehare za vino te metalne krigle s poklopcima. Rasvjetna tijela će idealno biti u srebrnim ili bakrenim tonovima, s grlom žarulja koja oponašaju svijeće.

Komentari