DIZAJNERI JE OBOŽAVAJU: kako osmisliti kuhinju bez zidnih ormarića

Svijetom kuhinja zavladali su modeli koji nemaju gornjih ormarića, ili ih imaju u znatno smanjenom obimu. Ovakav koncept uređenja ima niz prednosti, te izgleda vrlo atraktivno!

 


Nekoliko je prednosti kuhinja bez gornjih ormarića. Iako je mjesto za pohranu smanjeno, odsutnost ormarića otvorit će prostor i vizualno ga povećati. Na ovaj način, kuhinja će biti preglednija, a stvari koje često koristite bit će nadomak ruke. Pored toga, ovakve kuhinje su u trendu, i idealne su, osim za velike, i za male stanove, vikendice i apartmane!

Foto: Sharyn Cairns

Na prvi pogled kuhinja bez zidnih ormarića može se činiti praznom, no ako niste ljubitelj minimalizma, zid možete obojiti upečatljivom bojom, ukrasiti ga slikama ili postaviti veliku ploču u istaknutom materijalu. Osim toga, uvijek su dobrodošle police koje će osigurati dodatni prostor za pohranu. Odlučite li se za ovakvu kuhinju, evo nekoliko savjeta kako je organizirati.

 

Foto: Coke Bartrina

LINEARNA KUHINJA

Linearni dizajn može se koristiti i za velike i za male kuhinje, a sve ovisi o duljini radne površine. U svakom slučaju, kuhinja u ovom obliku, a bez zidnih ormarića pomoći će vizualnom povećanju prostora.

Foto: David Frutos / Unsplash

 


RASPORED U OBLIKU SLOVA ‘L’:

Kuhinja u obliku slova ‘L’ omogućava postavljanje ploče za kuhanje, sudopera i hladnjaka po pravilu “radnog trokuta”, kao i korištenje kuta i dva zida. Tako dizajniranu kuhinju možete postaviti ispred prozora kako biste koristili prirodno svjetlo dok kuhate, umjesto rasvjete iz gornjih ormarića.

 

Foto: Matthew Williams / Unsplash

RASPORED U OBLIKU SLOVA ‘U’:

Dizajn u obliku slova “U” je najprikladniji, jer će vam sve uvijek biti pri ruci. Doduše, ova je opcija moguća samo u velikim kuhinjama. Prednost ovakvog dizajna je puno prirodnog svjetla i velika radna površina.

Foto: Apartment Therapy
Komentari