Pretvorite lođu ili balkon u dodatni zatvoreni prostor – garderobu, biblioteku, blagovanje, radni prostor…

U potrazi za dodatnim kvadratima u stanu vrijedi svakako razmisliti o balkonu ili lođi. Njih biste, uz pomoć gipsanog zida i prozora mogli pretvoriti u unutrašnji prostor koji bi donio novu dimenziju funkcionalnosti i estetike

 

 

Adaptirate stan kako biste dobili novi sadržaj u domu ili proširili postojeći? “Širenje” na račun lođe ili balkona svakako je jedna od opcija, naročito ako nemate velike potrebe za eksterijerom ili je on na vrlo prometnoj ulici pa vam baš i ne predstavlja užitak boraviti na njemu za vrijeme lijepoga vremena. Usto, u vrlo prometnim ulicama eksterijer je naročito izložen prašini i prljavštini te se mora redovito održavati, minimalno na tjednoj bazi. Ako ste siti toga i smatrate da bi ovaj prostor mogli bolje iskoristiti, mi vam nudimo nekoliko prijedloga kako to možete učiniti. Glavni kriterij svakako vam treba biti čega vam najviše nedostaje u stanu i možete li takav sadržaj ostvariti u eksterijeru koji ćete u međuvremenu zatvoriti dodatnim gipsanim zidovima i prozorima.

Najčešće opcije su proširenje dnevnog boravka ili pak kuhinje u ovaj prostor. A što još sve možete osmisliti na balkonu ili lođi, pogledajte u nastavku!

 

Foto: AD

Lođe i balkoni načelno su uski, površine od svega dva do tri četvorna metra. Stoga nam površina često diktira i namjenu. Ono što uvijek možete ostvariti u ovom prostoru je radni kutak kojemu je ponekad dovoljno tek nešto više od jednog četvornog metra. Uska radna ploha ili konzolni stolić po mjeri i stolica su dovoljni. Razmislite o dekoracijama poput bilja, tapeta, jastuka…

 

Foto: AD

U malim samačkim stanovima zatvorene lođe i balkoni mogu biti mini blagovanje s barskim stolicama. Dovoljno je staviti ploču uza prozoor i dodati joj stolice. Ako se radi o eksterijeru veće površine, tada ga iskoristite za pravo veliko blagovanje. Bočne strane uvijek je dobro iskoristiti za police, ugradbene ormare ili naslonjač.

 

Foto: AD

Balkon ili lođa mogu biti privatna oaza kada se netko od ukućana želi odvojiti kako bi imao barem malo privatnosti tijekom dana. Ako vam je boravak pretijesan, zatvoreni balkon idealno je mjesto za organiziranje biblioteke s knjigama koju možete iskoristiti kao mjesto za odlaganje sitnica. Još vam samo preostaje nabaviti dobar i udoban naslonjač i neku dekoraciju.

 

Foto: AD

Balkon ili lođa mogu funkcionirati kao i svaki drugi eksterijer, samo što ćete ih u ovom slučaju, kada ih zatvorite, moći koristiti tijekom cijele godine, a ne samo kada je lijepo vrijeme. Zatvoreni balkon imat će zbog velike površine stakla efekt staklenika, tako da svakako taj prostor, ako imate mjesta, ispunite biljem. No, i mini zimski vrt nije loša ideja, zar ne?

 

Foto: AD

Kada su povezani s dnevnim boravkom ili spavaćom sobom prozirnim staklenim vratima, zatvoreni balkoni i lođe dobivaju na značaju i mogu postati glavni adut u tim prostorijama. Stoga posebnu pažnju posvetite njihovu izgledu te detaljima.  No, nipošto ih nemojte pretrpati jer će se izgubiti čarolija ovog aduta – izgledat će kao skladište a ne sastavni dio prostora.

 

Foto: AD

Kada je eksterijer nudi prekrasan pogled, onda ga svakako treba iskoristiti. Jedan od načina jest napraviti svoj mali kućni kafe bar gdje ćete svako jutro piti kavu, a navečer uživati u panorami s čašom vina.

Komentari