KAD BALKON VIŠE NIJE OPCIJA: 6 trikova za brže sušenje odjeće tijekom jeseni i zime

Kako smo suočeni s porastom cijena električne energije velike su šanse da ćemo manje koristiti sušilicu za odjeću u odnosu na prethodne godine. S obzirom da je ljeto gotovo i dolaze nam hladniji i vlažniji dani sezona sušenja odjeće na svježem zraku više nije opcija. Na svu sreću postoje trikovi kojima ćemo osušiti odjeću bez da traje cijelu vječnost i bez velikih izdataka.
1. Smanjite opterećenje

Naguravanje previše odjeće u perilicu za rublje može ostaviti odjeću mokrom i zgužvanom nakon završetka ciklusa pranja što znači da će se sporije sušiti i zahtjevati glačanje.

Pexels: Sarah Chai

2. Rasprostrite dobro odjeću

Možda je očito, no što više rasprostrite odjeću na stalak za sušenje i date joj više prostora, time ćete skratiti vremenski period sušenja i mogućnost poprimanja neugodnog mirisa. Također će biti i manje zgužvana. Provjerite i jesu li manji odjevni predmeti stavljeni u veće, poput jastučnica ili rublja unutar navlake za poplun.

Unsplash: Nick Page

3. Uložite u najbolje

Za sušenje odjeće u zatvorenom prostoru, odlična investicija je grijani stalak za sušenje odjeće, pogotovo ako živite u kući u kojoj je hladno.

 

Foto: Aldi

4. Nabavite odvlaživač zraka

Tijekom sušenja odjeće u zatvorenom prostoru stvara se dodatna vlaga u kućanstvu ukoliko nemate otvorene prozore što je tijekom zimskog perioda dosta problematično. Stavljanjem odvlaživača zraka pored stalka za sušenje, odjeća će se prije posušiti i smanjiti višak vlage u zraku.

Foto: Trade Inn

5. Smanjite brzinu okretaja

Možda mislite da stavljanjem što većeg broja okretaja prilikom pranja smanjujete vremenski period sušenja. To je točno ako ćete nakon pranja sušiti odjeću u sušilici s obzirom da se višak vode uklanja usljed većeg broja okretaja i samim time skraćuje vrijeme sušenja. No ako sušite odjeću na zraku, trebali biste smanjiti brzinu okretaja kako bi se izbjegla dodatna naboranost odjeće.

U suprotnom skraćivanjem vremena sušenja povećavate vrijeme glačanja. Ne zaboravite na vađenje odjeće odmah nakon završetka ciklusa pranja kako u suprotnom ne bi ostala naborana.

Foto: Ray Chan, Unsplash

6. Ne opterećujte sušilicu. Osim ako…

Pazite na pretrpavanje i preopterećenje sušilice kako bi se izbjegao pritisak na motor. Kako sušilice usisavaju okolni zrak, potrebno je voditi računa o temperaturi i količini vlage prostorije u kojoj se nalazi. Ukoliko vam se nalazi u garaži, zahtjevat će više vremena za uspješnost sušenja.

 


Izvor: Micasa

Komentari