Kako (pre)urediti sobu za školarca

Približavanjem jeseni i početka školske godine aktualizira se pitanje uređenja sobe ili prostora u kojemu će vaš đak boraviti većinu vremena. Budući da je to prostor u kojemu mora obavljati aktivnost koja mu i nije najdraža, važno je učiniti prostor za učenje što ugodnijim, ali i funkcionalnim.

Pri uređenju ili preuređenju uključite ga u sve aktivnosti biranja i odlučivanja, te mu dajte mogućnost da prostor učini svojim, bilo odabirom boja bilo biranjem dekoracija i tema koje su njemu najinteresantnije. U prvom redu mu morate osigurati dovoljno veliki radni stol, na mjestu s dovoljno prirodnog svjetla i osigurati i dobro umjetno osvjetljenje, u obliku radne svjetiljke na samom stolu. Centralno osvjetljenje sobe neće mu biti dovoljno kada piše zadaće jer će vjerojatno sam sebi raditi sjenu.

Foto: Darko Mhalić
Foto: Darko Mhalić

Generalno pravilo za smještaj stola je da mu prirodno svijetlo dolazi sa suprotne strane od ruke kojom piše jer će si inače stvarati sjenu. Dakle ako je dešnjak, svjetlo bi trebalo dolaziti s lijeve strane. U slučaju da je to nemoguće izvesti, osigurajte mu da ima radnu lampu, koju će onda paliti i danju. Pored dovoljno velikog radnog stola, osigurajte mu i kvalitetnu radnu stolicu, što je osobito važno u mlađoj dobi kako ne bi deformirao kičmu dok je ona još u rastu i formiranju.

Pored toga potrebno je da ima prostor za spremanje knjiga i školskih potrepština. U slučaju da ima dovoljno mjesta idealna bi bila mala biblioteka (zatvorena i otvorena) i manji ladičar za sitne stvari. Ako mjesta nema dovoljno, uvijek ostaju zidne police iako one nisu pogodne za puno teških knjiga.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

U slučaju da mjesta nemate dovoljno ili da školarac nema vlastitu sobu, organizirajte mu radni prostor sa nekim rasklopnim, konzolnim stolom te nekom policom u koju će moći spremati svoje knjige i stvari. Kutni ormari koji imaju sve u jednom elementu su isto dobro rješenje. Imaju radni stol i police iznad, a vratima se daju zatvoriti kad stol nije u upotrebi pa je tako sve jednostavno sakriti i držati urednim.

Vašem školarcu dajte mogućnost završnog uređenja i biranja detalja, osigurajte mu zid ili dio površine zida da lijepi plakate, postavite mu plutene ploče na kojima će ukrasnim čavlićima ostavljati podsjetnike i stavljati drage slike ili mu postavite piši- briši ploče na kojima će pisati flomasterima.

PROJEKT: GEOMETRIUM
PROJEKT: GEOMETRIUM

Ako imate mogućnosti, obojite mu jedan zid s bojom za ploče (crna ili zelena) po kojem će moći šarati kredom i jednostavno brisati i mijenjati tekst ili crteže.

Perfecta Dreams
Perfecta Dreams

 

Dodatni savjeti:

  • Obavezno uključite dijete u uređenje njegove sobe. Tu će provoditi puno vremena i važno je da se ugodno osjeća u prostoru i da zna kako je i njegovo mišljenje bitno
  • Uz prirodno osvjetljenje osigurajte i dobru umjetnu rasvjetu sobe – uz središnje rasvjetno tijelo, djetetu će na radnom stolu biti potrebna stolna lampa
  • Najvažniji element radnog dijela je radna stolica, idealno bi bilo da izaberete neku ergonomski oblikovanu
Komentari