Evo kako opremiti sobu za bebu

Opremanje sobe za prinovu izazovan je zadatak za novopečene roditelje. Ovi će vam sajveti i ideje olakšati stvaranje malog carstva za djevojčicu ili dječaka.

Osnovni namještaj za djecu ovog uzrasta je dječji krevetić, ormar, stolić za presvlačenje, ogradica za igranje i stolica ili fotelja – praktičnim će se rješenjem pokazati stolice na njihanje. Ako nema gostinjske sobe, u ovim sobama će dobro doći i sofa na razvlačenje. Mladim majkama nerijetko je potrebna pomoć s bebama u prvim mjesecima pa ,,pomoć” iscrpljenim roditeljima često prenoći u stanu. Također, kad dijete prohoda i počinje samostalno uživati u igri, sofa će poslužiti kao mjesto s kojeg odrasli mogli nesmetano uživati promatrajući ili sudjelujući u njihovoj igri, kao i zajedničkom čitanju slikovnica.

Stokke
Stokke

Krevetić mora imati kvalitetan madrac, a posteljina bi trebala biti od prirodnih materijala.

U sobama djece do dvije godine dobro je staviti malen stolić sa stolicama prilagođenima njihovom uzrastu, gdje će djeca moći crtati ili podijeliti popodnevnu užinu s prijateljima.

Ne preporuča se namještaj oštrih kutova, kao niti laganiji koji bi djeca mogla povući na sebe. Iz istog razloga u sobama najmanje djece ne treba postavljati dugačke zastore, kao niti rasvjetu sa slobodnim kablovima.

Za sve koji vole dobar dizajn važno je napomenuti da su neki kultni dizajnerski komadi namještaja, poput uvijek lijepog klasika Vernona Pantona dostupni i u smanjenim, dječjim dimenzijama. Ovdje valja svakako spomenuti i poznati Eamsov stolčić u obliku slonića.

Ideje za djevojčice

Bijela, svijetla bež, nježno roza i lila će uvijek dobro ,,obući” sobe malih princeza. Kako ova kombinacija ne bi bila suviše predvidiva, predlažem sljedeće moguće kombinacije na tu temu:

  • bijelo-roza-boja čokolade
  • bijelo-roza-boja limuna
  • bijelo-roza-crvena
IKEA
IKEA

Za postizanje elegancije, predlažemo jednobojnu posteljinu i obavezan bijeli prozračni baldahin, a od dekorativnih motiva sitne točkice ili diskretne prugice. Za sve koji žele veseliji dojam, neka je posteljina istog materijala i motiva kao i baldahin. U tom slučaju suzdržite se od pretjeranog dekoriranja zidova slikama, tapetama, naljepnicama i crtežima.

Ako ste dovoljno vješti, zidove možete i sami oslikati jednostavnim motivima, primjerice oblacima, cvjetićima ili balonima. Alternativno, dobro će doći i već gotove dekorativne trake dječjih motiva.

Ideje za dječake

Sobe muških beba ne moraju uvijek biti u provjerenoj kombinaciji bijelo-svijetlo plave boje. Umjesto toga, predlažem da razmotrite sljedeće opcije:

  • bijelo-tamno plavo (naročito se preporuča za jedan od zidova)
  • bijelo-boja senfa (uz namještaj od svijetle bukve ili jelovine)
  • bijelo-smeđa-svijetlo plava
  • svijetlo smeđa-boja pistacija
  • bijela-različiti tonovi prirodnog drva
IKEA
IKEA

Na zidovima će dobro izgledati šire, odvažnije vertikalne pruge (tapete), kao i motivi medvjedića ili autića.

Komentari