7 jednostavnih koraka do savršene teen sobe

Opremate li ili pak preuređujete sobu za svog tinejdžera, donosimo sedam koraka koji će vam zasigurno biti od pomoći pri stvaranju male privatne oaze.

Dječje i teen sobe uvijek su prilično zahtjevne za roditelje – ne samo da se ukus i interesi vašeg djeteta konstantno mijenjaju, već se i same potrebe te očekivanja od same prostorije razlikuju od bilo koje druge u domu. Na primjer, roditeljske sobe nerijetko služe samo relaksaciji i opuštanju nakon napornog dana dok dječje moraju zadovoljiti i druge funkcije. Dijete će ondje ne samo spavati, već i provoditi veći dio svog vremena u igri ili razonodi, druženju s prijateljima, učenju, itd. Zato je važno osmisliti je tako da odgovara svim očekivanjima.

Kako urediti sobu za tinejdžerku?

teen-soba
Foto: Darko Mialić

Osmislite raspored prostorije

Dobar raspored pola je posla. Uzmite olovku u ruke i napravite skicu prostorije teen sobe, a potom ucrtajte sve što bi se u njoj trebalo nalaziti. Ne zaboravite uzeti točne mjere zidova i razmaka od primjerice prozora li vrata do kuta zidova – to će vam trebati kada ćete birati namještaj. Ako se soba nalazi u potkrovlju, krevet ili fotelju smjestite ispod kosine. Ako je moguće, radni stol neka bude okrenut prema prozoru, a središnji dio oslobođen za igru ili razonodu.

U ovoj fazi nemojte još razmišljati o bojama, stilovima koji se sviđaju vašem djetetu ili vama. Ostavite to za kasnije.

Odaberite namještaj koji će se nalaziti u sobi

Ako teen sobu samo preuređujete, dobro razmislite o namještaju koji ćete zadržati. Ono što je u dobrom stanju zadržite, no stvari koje su u očito lošem stanju svakako bacite – neće se s vremenom same od sebe popraviti. Napravite listu namještaja koji imate i koji trebate nabaviti. S takvim popisom otiđite u kupnju i nastojte ga se pridržavati kako ne biste probili budžet koji ste namijenili za uređenje.

Ono što bi se u svakoj sobi trebalo nalaziti su krevet, radni stol i kvalitetna stolica, police ili komoda za odlaganje stvari i knjiga, garderobni ormar. Od dodatnih stvari tu su svakako ogledalo, tepih, noćni ormarić, rabure ili fotelja, TV i slično. Ovisno o veličini prostorije, nastojte smjestiti što veći broj ovih elemenata u prostoriju kako bi se dijete ondje osjećalo udobno, no nemojte pretjerivati jer ćete u startu napraviti “skladište” od sobe.

Odredite budžet kojim raspolažete

Neovisno o tome koliko novca namjeravate ili možete izdvojiti, imajte na umu trajnost promjene (hoće li novi izgled biti privremeno rješenje ili pak trajnije?) i što vam je sve potrebno da bi soba imala sve što ste zamislili ili odredili. Odredite na čemu možete, a na čemu nećete štedjeti – na primjer, ako ste spretni, zidove možete sami obojiti u željenu boju, volite li rukotvorine i uradi-sam projekte, neke komade namještaja ili dekoracije možete sami napraviti. To su sve načini na koje možete uštedjeti novac i kasnije ga uložiti u npr. kvalitetniji tepih ili madrac za mladenačku sobu.

Kako odrediti budžet i pridržavati ga se do samog kraja uređenja pročitajte ovdje.

Uključite mladog vlasnika ili vlasnicu sobe u proces

Do ovog koraka već biste trebali imati jasnu viziju što će soba točno sadržavati i gdje će se namještaj nalaziti. Sada je vrijeme da toj ideji date formu u razgovoru s djetetom. Napokon, niste vi ti koji ćete ondje najviše boraviti, već upravo vaše dijete. Zato je važno da soba odgovara u potpunosti njegovim ili njenim potrebama, sviđalo se to vama ili ne. Saslušajte njegove želje i nastojte ih integrirati koliko je to moguće. Ako voli ljubičastu boju, vodite računa da neki elementi prostora – bio to zid, prekrivač, slika ili nešto drugo – bude u njegovoj omiljenoj boji.

Naravno, ne morate udovoljiti baš svakom hiru, a što je ipak izvan vaših mogućnosti najbolje ćete odrediti sami.

Odredite paletu boja

Određivanje palete boja za sobu olakšat će vam kasnije snalaženje prilikom kupnje namještaja i detalja. S obzirom da su trgovine namještajem izuzetno velike, a ponuda sama po sebi izuzetno široka, određivanje palete boja djelomično će vas u početku ograničiti i spriječiti da se vratite kući sa stvarima koje neće odgovarati.

Neke od kombinacija boja koje odlično izgledaju u mladenačkim sobama svakako su tirkizna, žuta i siva, monokromatske nijanse, ružičasta, siva i bijela i sl. Jednom kada je odredite, palete boja se držite koliko god je moguće – tako će finalni izgled sobe biti skladan i ugodan.

Volite žarke boje u interijeru? Evo kako ih koristiti!

Uradi sam

Vlastoručno izrađeni komadi namještajau sobi za mlade odličan su način kako prostoriji dati dozu kreativnosti i vlastiti pečat. Čak i ako niste osobito spretni, možete pokušati s jednostavnijim ukrasima, a kasnije i s onim zahtjevnijim. Ako ne znate što biste izrađivali, ideje pronađite ovdje.

Odabir detalja i ukrasa za sobu

Kada imate sve što vam je potrebno od osnovnih komada namještaja, možete se baciti na najslađi dio – odabir ukrasa i detalja za sobu. Ako prije toga niste, ovo je svakako faza u kojoj biste trebali uključiti tinejdžera u odabir. Slike i uokvirene fotografije, zanimljiv sat, police, posude – sve su to stvari koje će dobro doći mladom vlasniku sobe i istovremeno sobi dati završni pečat.

Ovih sedam detalja stvorit će elegantno ozračje u svakoj prostoriji

[

Komentari