NEMA GRANICA U DJEČJIM SOBAMA PO MJERI: 4 dobra razloga za ovu opciju

Namještaj po mjeri najčešća je opcija u opremanju dječjih soba, jer je riječ o prostoriji uglavnom manje površine koja treba zadovoljiti niz funkcija. Donosimo prednosti ovakvog opremanja soba za mališane i inspiraciju iz projekata studija Mirjane Mikulec koje je ostvarila u suradnji s tvrtkom Elgrad

Teško je danas pronaći interijer koji nema barem nekoliko komada namještaja rađenih prema mjeri. Obično su to kuhinja, dječje sobe i ugradbeni ormari u hodniku ili spavaonici, no kako su suvremeni domovi maksimalno ekonomični s kvadraturom, namještaj po mjeri potreban je doslovno u svakoj prostoriji. Skučenost prostora samo je jedan od razloga zašto se odlučujemo za ovaj način opremanja svoja četiri zida. S namještajem po mjeri doista možete ostvariti sve želje i potrebe jer granica jednostavno – nema! Kako je trenutno doba godine u kojem opremamo mala carstva svojih mališana, donosimo vam nekoliko dobrih razloga zašto je dobro ovu prostoriju doma opremiti namještajem po mjeri. Nakon ovoga svakako ćete, premda to možda i niste planirali, razmisliti o namještaju po mjeri kao idealnoj opciji!

Također, donosimo vam i inspiraciju iz projekata idejnih i finalnih rješenja dječjih soba koje je studio Mirjana Mikulec ostvario u suradnji s tvrtkom Elgrad koja nudi sve vrste pločastog materijala i opreme za oblikovanje namještaja!

 

Evo što ćete sve moći postići namještajem po mjeri:

1. OSTVARITI NEMOGUĆE U MALOJ SOBI

Uz pomoć namještaja po mjeri najbolje možete domoći maloj površini dječje sobe. Gotov namještaj ima fiksne dimenzije i teško ćete njime zadovoljiti sve potrebe u malom interijeru. No, zato onim po mjeri sve dimenzije kao i dizajn možete prilagoditi specifičnostima prostora. Pritom estetika ne mora trpjeti. U to se možete uvjeriti na primjeru dječje sobe (fotografija ispod) od samo šest četvornih metara za djevojčicu nižih razreda osnovne škole. Stil uređenja odgovara njezinu uzrastu, a zadovoljene su sve funkcije – ležaj, radni stol, police i ormar za odjeću.

Estetika je postignuta izborom boja, dekoracijama poput tapete i uzglavlja koje je naručeno po mjeri stavljeno i s bočne strane kako bi krevet mogao služiti i kao sofa tijekom dana – za čitanje i druženje s prijateljima. Donji dio kreveta također može biti iskorišten za skladišni prostor. Namještaj po mjeri omogućio je povezivanje ormara s radnim stolom – on se u produžetku pretvara u radni kutak. Stol je ovdje ujedno poveznica ormara i kreveta te je idealno pozicioniran pored vanjskog otvora.

 

 

2. ISKORISTITI MAKSIMALNO PROSTOR

Kada nemate dovoljno prostora za ormare na podu, stavite ih na zidove! To je izvrstan savjet za svaku (malu) prostoriju doma, a ne samo dječje sobe. Primjerice, mnoge spavaće sobe imaju upravo iznad kreveta postavljene police i ormariće poput onih kuhinjskih što je izvrsno rješenje za dodatni skladišni prostor. Nekoć je ovakav koncept “mosta” bio naročito popularan u dječjim sobama, a sada se opet vraća u njih. Iskoristit ćete prostor prema stropu (pa čak i iznad ulaznih vrata!) koji vam neće zagušiti prostor niti oduzimati dragocjenu površinu na podu. Jer, potrebno je uvijek moći se slobodno i komotno kretati po prostoriji. U takve ormare možete staviti sve ono što trenutno ne nosite (odjeću koja nije za aktualnu sezonu) ili rjeđe trebate – deke, poplune, posteljinu, stvari za ljetovanje i zimovanje…

Namještaj po mjeri omogućit će vam da birate do u milimetar precizne dimenzije i oblike kakve želite i prilagodite ih prostoru (ormarići mogu biti plići od standardnih), a ako je prostor doista mali, neka fronte ormarića budu u istoj boji kao i zid. Tako će se stvoriti dojam da ormarića nema, pa će prostor djelovati prozračnije i slobodnije. Želite se ipak poigrati i naglasiti taj prostor, možete napraviti ormariće s frontama u drugoj boji od korpusa ili u kombinaciji s policama koje će biti u drugoj boji ili dekoru.

 

 

3. BITI KREATIVAN I ORIGINALAN

S namještajem po mjeri ne samo da ćete moći birati materijale i boje, nego i dizajn namještaja za dječju sobu. U prilici ste birati različitu kvalitetu, teksture, uzorke i boje pločastog materijala za korpuse i fronte, a najčešće su to iveral i medijapan. Iveral možete odabrati u desetinama različitih boja i uzoraka, s ogledalima ili nekom drugom nalijepljenom površinom te rubova kantiranih u drugu boju dok medijapan možete birati u različitim bojama i dodacima poput uklada. Isto tako, na raspolaganju su vam i različite vrste i kvaliteta okova, mehanizama i ručkica prilagođenih vašem i djetetovom ukusu, ali i financijskim mogućnostima. No, i unutar ograničenog budžeta možete biti kreativni.

 

 

Za dječje sobe naročito su popularni ormari i police (velike, podne, kao i male zidne) te škrinje za igračke i kreveti inspirirani eksterijerom – u obliku kućica, kao i fronte ormara u različitim bojama, kombinirane kao ormari, ladice i otvorene police. Konstrukciju kreveta na kat kao i kreveta “kućica” možete tako koncipirati da neke dijelove možete odvajati kako bi dizajn pratio odrastanje djeteta.

Primjerice, zaštitnu ogradu kod kreveta na kat, kao i njihovo odvajanje ili pak skidanje krova. Isto tako, na kutije za igračke i komode možete staviti i kotačiće kako biste ih mogli pomicati po sobi kako vam trenutno odgovara, da bi se stvorilo više mjesta. Istovremeno, ti mobilni komadi (kutija za igračke) mogu onda poslužiti i kao stolići za crtanje i hranjenje.

 

 

Isto tako se možete poigrati oblikom kreveta na kat – ljestvama, prednjim i bočnim frontama baze koje možete pretvoriti u police i ormariće. Dodatni prostor za čitanje, druženje ali i igru možete kreirati unutar namještaja – klupicom s jastucima ili jednostavnim umetanjem strunjača na bazu što će djeci biti naročito zanimljivo.

Krevete je bitno, naročito kada su djeca manja, zaštititi pregradom, no i tu ima mjesta za kreativnost. Dobit ćete atraktivne krevete sa zaštitnom ogradom koja djeci mogu biti, kao i strunjače, dodatni prostor za igranje i fizičku aktivnost. Penjanje na gornji krevet osigurano je stepenicama s gornje bočne strane, koje su dovoljno široke da mogu poslužiti kao dodatne police za stvari, ali i kao mjesto za sjedenje. Tako ćete dobiti zaigranu sobu koju će djeca obožavati i uživati boraviti u njoj.

 

 

4. SMANJITI NEUREDNOST I LAKŠE OPREMITI SOBU ZA DVOJE DJECE

Male sobe, kao i kada ih koristi dvoje djece, trebaju imati što više skladišnog prostora, kako bi se mogle pohraniti sve stvari potrebne djeci. A u malim prostorima su stvari poslagane uokolo puno uočljivije i stvaraju veći dojam nereda nego u većoj prostoriji. Pomno isplaniranim ormarima, vješalicama, ladicama, škrinjama, policama i tabureima s unutarnjim skladišnim prostorom ćete lakše održavati urednost prostorije.

Kada sobu koristi dvoje djece, kreveti na kat idealna su opcija, a namještaj po mjeri nudi mogućnost da u krevete ugradite dodatne sadržaje i učinite ih multifunkcionalnim. Kada malu sobu koriste djeca različitog spola, kreveti na kat mogu se koncipirati da imaju privatnost stavljanjem zavjese ili nekog paravana. Druga opcija je dodatni krevet na izvlačenje, koji tijekom dana bude skriven ispod “glavnog” kreveta.

 

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

PROMO

 

Komentari