Dekor i stilovi za dječje i tinejdžerske sobe

Neovisno o uzrastu, posteljina i prekrivači  za krevete i/ili s njima usklađeni zastori pokazat će se kao najbolji i najefektniji dekorativni element u dječjim sobama.

Ovisno o stilu, zavjese mogu biti jednobojne i vrlo jednostavne koje je lako uklopiti u svaki interijer, dok će one bogate od teških materijala s mnoštvom nabora bolje izgledati u klasično uređenim sobama ili sobama malih djevojčica. Zastori mogu biti i od različitih materijala, a ako je prozor većih dimenzija, njihovom izgledu mora se posvetiti veća pažnja, jer mogu vizualno zavladati čitavim prostorom.

Foto: Thomas Dalhoff
Foto: Thomas Dalhoff

Tepisi su apsolutno preporučljivi za djecu mlađe dobi, jer se često igraju na podu. Kako djeca rastu, površina tepiha može se smanjivati do samo uže staze uz krevet tinejdžera. Tepisi najrazličitijih oblika, od više manjih okruglih ili četvrtastih, jednobojnih ili šarenih, do onih u obliku voća ili crtanog heroja – izbor ovisi o stilu i osnovnom koloritu uređenja, prema kojima se tepisi moraju uklopiti.

Tri faktora za odabir idealnog tepiha

Odličan dekor su i crteži ili skulpture od gline ili plastelina koje je dijete samo izradilo. Crteže svog djeteta možete čak otisnuti na jastuke, zastore, posteljinu i tako stvoriti jedinstvenu i originalnu uspomenu.

Foto: Thomas Dalhoff
Foto: Thomas Dalhoff

Ogledala u dječjim sobama, neovisno o dobi, ne bi trebala biti grubih ili oštrih linija, već bi trebala upućivati na to da je vlasnik još uvijek u bezbrižnim godinama. Ogledala baroknih linija pokazat će se izvrsnim rješenjem za sobe djevojčica mlađe dobi, dok za sobe tinejdžerki valja razmisliti o samostojećem ogledalu koje se može podesiti na željenu visinu.

Kako urediti sobu za tinejdžerku?

Na zidove soba djece školske dobit dobro je staviti dekorativni zidni sat većih dimenzija. Isto tako, u sobe djevojčica mogu se smjestiti vaze, svijećnjaci i tabletići ispod noćnih lampi, dok će na policama dječaka izvrsno izgledati staklenke ispunjene pikulama ili uokvirena zbirka kukaca ulovljenih za ljetnih praznika.

Foto: Montse Garriga
Foto: Montse Garriga
Dizajn: Murs et Merveilles
Dizajn: Murs et Merveilles
Dizajn: Murs et Merveilles
Dizajn: Murs et Merveilles
Komentari