OVO SE ZOVE PROMJENA: fantastični makeover retro dnevnog boravka

Najomiljenija soba u domu svima je nesumnjivo – dnevni boravak pa najviše pažnje volimo prilikom uređenja posvetiti njemu. Upravo zbog toga je Lisa od nje krenula s preuređenjem svoga novoga doma, koji je u uređenju zapeo u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća…

 

 

Lisa Sperrer na svome blogu Wohn-projekt pokazuje kako se njezin dom mijenjao korak po korak. Kuća koju su kupili u austrijskom selu Schlierbach bila je u dobrom stanju, iako stilski nije dirana od useljenja prvih vlasnika, sredinom 70-ih. Lisa priznaje da joj se taj retro izgled sviđao jer je ima stanoviti šarm, no shvatila je da se u njemu osjeća kao da živi u prošlosti, u kući svojih roditelja.

Dekor toga vremena bio joj je privlačan, no poželjela je svoj novi dom staviti svoju osobnost. Iako, u jednom trenutku se čak i dvoumila oko temeljite adaptacije nekih prostorija poput dnevnog boravka, budući da se u njemu vrlo malo boravilo. Kuhinja je bila prilično velika prostorija te je ona preuzela ulogu boravka, tako da je “pravi” boravak bio više reprezentativnog karaktera.

Foto: Wohn-projekt.com

Danas, nakon adaptacije, gotovo sve se dovija u ovoj sobi preplavljenoj svijetlom. Srećom, gradnja u 70-ima davala je prednost velikim vanjskim otvorima, tako da i ova kuća tijekom cijelog dana okupana prirodnom svjetlošću te s prekrasnim pogledom na prirodu. Skidanje panela kojima je bio obložen dio oko prozora i stropa, donijelo je još više svjetlosti i prozračnosti, te na neki način oslobodilo pogled kroz prozor.

 

Foto: Wohn-projekt.com

Drugi veliki adut prostorije je otvor za dimnjak koji je  omogućio da se u taj kutak stavi pravi kamin. Kako je riječ o kući na selu i kako su vlasnici ljubitelji prirode, novi stil uređenja inspiriran je skandinavskim dizajnom te prirodom. Drvo je glavni materijal i ima izvrsnu ulogu utopljavanja prostora u kojem su boje, komadi namještaja i detalja vrlo reducirani.

Foto: Wohn-projekt.com

Kutak za čitanje bio je želja Lisinog supruga, kao i prisutnost bilja u prostoriji. Međutim, svima je najomiljeniji kutak onaj s kožnom kutnom garniturom na kojoj se okupi cijela obitelj. Posebna pažnja u makeoveru dana je rasvjeti, te je osnovnoj stropnoj, pridružena i ambijentalna zidna. Vlasnici su tako željeli osigurati nekoliko različitih izvora svjetlosti, kojima uvijek mogu lako dočarati željeno raspoloženje u sobi. Ono što boravak sada čini posebnim su detalji, a naročito zid iza garniture na kojem je galerija Lisinih najdražih slika.

Komentari