IDEJE ZA USKRSNI STOL: sve je ljepše kada imate zanimljive detalje i zelenilo

I ako možda niste skloni detaljima i dotjerivanju kao ni svečanoj atmosferi u domu, za vrijeme blagdana ćete ipak poželjeti ukrasiti svoj dom. A sve kreće od stola – imamo super ideje!


 

Vrijeme Uskrsa je razdoblje radosti i obiteljskih okupljanja za blagdanskim stolom. Svečanu i posebnu  atmosferu zasigurno će naglasiti uskrsni ukrasi, a naročito blagdanski stol. Vjerujemo da ćete i ovaj Uskrs poželjeti obilježiti što je moguće ljepše i da ćete si dati truda u aranžiranju blagdanske trpeze oko koje će se okupiti vaša obitelj.

Ako nemate ideja, predlažemo vam četiri načina kako dekorirati uskrsni stol – bit će to četiri različite priče koje će biti pravi izvor inspiracije.

 


NADAHNUTO PRIRODOM

Prirodni materijali i boje uzete iz prirode poželjni su u interijerima, bez obzira na njihov stil. Što biste trebali imati u vidu kako biste aranžirali uskrsni stol u prirodnom stilu, koji se također naziva i eko stil? Osnovno pitanje je odabir pravih boja – to bi trebale biti boje uzete izravno iz prirode.

Na prirodnom uskršnjem stolu trebaju dominirati svijetle, nježne i tople nijanse zelene (npr. mint i kadulja), plava i ružičasta, kao i svijetlo smeđa, bež i prljavobijela.

Foto: HomeBook

Prilikom odabira pribora, salveta, posuđa uvrstite one izrađene od prirodnih materijala, kao što su sirovo drvo, pletenina, juta, lan. Na uskrsnom stolu u prirodnom stilu poželjni su stolnjak i ubrusi izrađeni od lanenog ili zgužvanog pamuka bez uzoraka, a u svijetlim, neutralnim bojama izgledat će sjajno.

Foto: HomeBook

Prirodni stil voli jednostavne cvjetne dekoracije poput ove s mahovinom i grančicama, a kada je riječ o jajima, inzistirajte također na prirodi – jaja bojana u luku, peršinu ili cikli ili primjerice prepeličja jaja.

 


 

RUSTIKALNI STOL

Krenite od odgovarajućeg stolnog pribora. U ovom se slučaju možete izvući iz komoda i vitrina tradicionalni porculan ili neki starinski set s cvjetnim motivom koji čuvate za posebne prilike. Naravno, može to biti i varijanta s keramikom ili neki moderniji dizajn, koji ipak podsjeća na rustiku.

Foto: HomeBook

Na rustikalnom uskrsnom stolu također će zanimljivo izgledati podmetači od drveta ili nekog prirodnog materijala, primjerice, trske.

Umjesto standardnih buketa na rustikalni uskrsni stol možete postaviti teglice s proljetnicama, zatim vijence koje ste sami izradili od grana ili pak samo grane s procvjetalog drveća. Koristite vrpce od prirodnih materijala, a naročito efektne će biti one od špage ili čipke.

Foto: HomeBook

Na rustikalnom uskrsnom stolu ne bi trebalo nedostajati detalja, ali ako želite naglasak staviti na stolni pribor i drvo, koje ipak dominira u rustici, oslobodite stol od stolnjaka i previše dekoracije. Umjesto stolnjaka možete staviti podloške.

Koje boje trebaju dominirati prilikom ukrašavanja uskrsnog stola u rustikalnom stilu? Uz detalje poput  živog cvijeća, porculana ili starinskih čaša za vino i sok, s bojama ne treba pretjerivati. Bež i smeđoj bazi svakako je dobro dodati akcente u nježnim i blijedim pastelnim tonovima – ružičaste, ljubičaste, plave ili žute.

Foto: HomeBook

 


PASTELNA ČAROLIJA

Za sve ljubitelje veselog i optimističnog stila blagdanskog stola tu su pastelne nijanse kako najjači saveznik. Nježne i pomalo blijede nijanse žute, plave, ljubičaste i zelene su one koje nas trenutno podsjećaju na prirodu i zato su osobito popularne za uskrsne dekoracije.

Foto: HomeBook

Na uskrsnom stolu ove će se boje, između ostalog, pojaviti u obliku šarenog posuđa – osim tanjura u jednoj boji, možete se odlučiti za one s motivima nježnog livadskog cvijeća. Zanimljiv dodatak pastelnom uskrsnom stolu mogu biti elementi izrađeni od stakla različite boje, npr. čaše, zdjele, stalci za jaja.

Stakleni pribor ne samo da će uskrsni aranžman učiniti vedrijim zahvaljujući upotrebi mnogih boja, već će mu dodati i lakoću i lepršavost.

Foto: HomeBook

Cvjetni motivi poželjni su i na tekstilnim elementima. Međutim, kad odaberete stolnjak, podloške ili ubruse s tako zanimljivim ukrasom, pažljivo odaberite drugi pribor kako biste izbjegli dojam napadnosti i kiča. Neka tada pribor za jelo – tanjuri i šalice budu bez motiva, u jednoj boji.

Foto: HomeBook

Cvjetni ukrasi poput vijenčića omotanih oko jaja mogu nadopuniti cvjetne dekoracije u tegli ili vazi. Jaja u pastelnim nijansama također su poželjna. Mogu se složiti u elegantnoj staklenoj ili keramičkoj posudi, košarici ili koristiti za obogaćivanje uskrsnog vijenca.


MODERNI SKANDI STOL

Još jedan aranžman koji se uklapa u uskrsne trendove je moderni stil, u ovom slučaju inspiriran skandinavskim dizajnom i s daškom elegancije, što ga na prvi pogled čini idealnim za neki mladenački dom.

I ovdje, kao i u minimalističkom načinu uređenja vrijedi princip “manje je više”. Koje materijale i ukrase odabrati za ovaj elegantni moderan stol? Dekoracije bi trebale biti izrađene od keramike, mramora, metala, stakla ili tekstila, podloga neutralna s akcentima u pastelnim i ponekoj tamnoj boji, primjerice crnoj.

Foto: HomeBook

Jedan od najvažnijih elemenata modernog uskrsnog stola je posuđe. Najbolje će djelovati tanjuri, šalice i zdjele bez uzoraka, vrlo jednostavnog oblika. Pribor za jelo i posuđe s matiranom teksturom su pun pogodak , ali stakleni tanjuri također će izgledati dobro.

Boje? Najmoderniji će biti pribor za jelo u bojama poput bijele, bež ili prljavoružičaste, a oni hrabriji odlučit će se za antracit sivu ili crnu.

Foto: HomeBook

 

 

Komentari